- De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar monetaire beleid en het tempo van renteverhogingen gehandhaafd. Na december 2022 en februari 2023, heeft ze haar belangrijkste rentevoeten met nog eens 50 basispunten verhoogd.
- De ECB gaf geen indicaties voor de toekomst. In plaats daarvan benadrukte zij dat toekomstige renteverhogingen zullen afhangen van de gegevens.
- De reactie van de financiële markten was gematigd, vooral gezien de grote prijsschommelingen van de afgelopen dagen.
Wat is er gebeurd?
Net zoals midden december en begin februari heeft de ECB haar belangrijkste rentevoeten met 50 basispunten verhoogd. De depositorente bedraagt nu 3%, de herfinancieringsrente 3,50% en de marginale leenrente 3,75%.
Vorige ECB-vergaderingen waren de beslissingen van de vergaderingen meer voorspelbaar en in overeenstemming met de verwachtingen. Deze keer varieerden de verwachtingen sterk: van een pauze in de renteverhogingscyclus tot een verhoging met 25 tot 50 basispunten.
Het persbericht van de ECB begon met de zin "De inflatie zal waarschijnlijk te lang te hoog blijven". De ECB herhaalde daarom dat zij onvoorwaardelijk vastbesloten is ervoor te zorgen dat de inflatie terugkeert naar haar doelstelling van 2% op de middellange termijn. Tegelijkertijd verzekerde ze dat zij klaarstaat om het financiële systeem van voldoende liquiditeit te voorzien - indien nodig: "De ECB beschikt over een volledig scala aan monetaire beleidsinstrumenten om de liquiditeit van het financiële systeem van de eurozone te ondersteunen, mocht dat nodig zijn. Maar volgens voorzitter Christine Lagarde ziet de ECB de noodzaak daartoe momenteel niet.
Toekomstige beslissingen gebaseerd op inflatievooruitzichten en gegevens
In de toekomst zullen de beslissingen van de ECB gebaseerd zijn op de inflatievooruitzichten en de beschikbare gegevens. In tegenstelling tot eerdere bijeenkomsten heeft mevrouw Lagarde dit keer geen toezeggingen gedaan over verdere rentemaatregelen - ze gaf geen indicatie over de toekomst.
De vergadering was ook een gelegenheid om de nieuwe macro-economische projecties van de ECB te ontdekken. Wat de globale inflatie betreft, gaan de monetaire autoriteiten voor 2023 uit van een gemiddelde stijging van 5,3% in plaats van 6,3%. Voor 2024 verwacht de ECB een stijging van de consumentenprijzen met 2,9% in plaats van 3,4%, en voor 2025 met 2,1% in plaats van 2,3%.
De prognose voor de kerninflatie (exclusief voedsel en energie) in 2023 werd echter wel naar boven bijgesteld, van 4,2% naar 4,6%. Voor 2024 is de prognose dan weer naar beneden bijgesteld van 2,8% naar 2,5%, en voor 2025 van 2,4% naar 2,2%.
Hoe reageerden de markten?
De reactie van de financiële markten op het ECB-besluit was zeer gematigd in vergelijking met de bijeenkomst van februari en de marktbewegingen van de afgelopen dagen. De aandelenmarkten profiteerden van een gunstige wind. De Euro Stoxx 50 index won 2% tot 4.116,98 punten. Het rendement op staatsobligaties uit de eurozone schommelde lange tijd rond de slotniveaus van de vorige dag, alvorens aanzienlijk te stijgen na positief nieuws uit de Amerikaanse bankensector. Op de valutamarkt verzwakte de euro onmiddellijk na het rentebesluit ten opzichte van de Amerikaanse dollar en bewoog vervolgens zijwaarts naar EUR/USD 1,06.
Wat betekent dat voor beleggers?
De ECB lijkt de evenwichtsoefening te beheersen tussen het tonen van haar onvoorwaardelijke inzet om de duidelijk verhitte inflatie te bestrijden enerzijds en het afgeven van een signaal aan de markten om de financiële stabiliteit in de eurozone te waarborgen anderzijds.
De ECB blijft ervan uitgaan dat de inflatie tot 2025 boven haar doelstelling van 2% zal liggen. Christine Lagarde heeft gewezen op het risico van een loon-prijsspiraal. Daarom zal de centrale bank de ontwikkeling van de kerninflatie nauwlettend opvolgen. Als de markten opnieuw in rustiger vaarwater komen, zou de rente tijdens de volgende vergadering op 4 mei opnieuw kunnen worden verhoogd. De portefeuille van uitstaande obligaties die worden aangehouden in het kader van het programma voor de aankoop van activa, Asset Purchase Programme (APP), zal tot eind juni 2023 met gemiddeld 15 miljard euro per maand worden verminderd. Het tempo van verdere verminderingen zal in de loop van de tijd worden bepaald.
ECB staat te allen tijde klaar om voldoende liquiditeit te verschaffen
De ECB ziet de recente onrust op de financiële markten als een neerwaarts risico voor de groei. Christine Lagarde verklaarde dat deze turbulentie zou kunnen leiden tot een sterke aanscherping van de kredietvoorwaarden. Tegelijkertijd zijn de obligatierentes de afgelopen dagen sterk gedaald door de onzekerheid. De ECB staat dan ook te allen tijde klaar om voldoende liquiditeit te verschaffen, maar Lagarde heeft herhaaldelijk benadrukt dat er momenteel geen tekenen zijn dat dit nodig zou kunnen zijn. Met een Liquidity Coverage Ratio (LCR) van ongeveer 150%, ruim boven het wettelijke minimum van 100%, beschikken de Europese banken over een sterke liquiditeitsbuffer. Het monetaire beleid van de ECB zal nu grotendeels worden beïnvloed door inflatie en economische gegevens. Daarnaast zal ze ook de ontwikkeling van de financieringsvoorwaarden nauwlettend in de gaten houden.
Conclusie
De markten lijken de renteverhoging met 50 basispunten te hebben opgevat als een teken van de kracht van de ECB en het vertrouwen in de robuustheid van het financiële systeem. Europese bankaandelen wonnen bijgevolg ook enkele procenten. Het monetaire beleid van de ECB zal de komende maanden waarschijnlijk strak blijven.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.