- De Fed heeft een verdere verhoging van de beleidsrente met 25 basispunten aangekondigd. Dit betekent wel een vertraging in het tempo van renteverhogingen, want bij de vorige vergadering werd de rente nog met 50 basispunten verhoogd.
- De centrale bank herhaalde haar engagement om de inflatie agressief aan te pakken en verklaarde dat aanhoudende renteverhogingen waarschijnlijk nog steeds gepast zijn.
- Zowel de aandelen- als de obligatiemarkten leken de rentebeslissing en de persconferentie van voorzitter Powell te negeren en bleven in een risk-on modus.
Wat is er gebeurd?
De Fed kondigde een verdere verhoging aan van de beleidsrente met 25 basispunten, waardoor die zich nu tussen 4,50% en 4,75% bevindt. Daarmee staat de beleidsrente of ‘Fed Funds Rate’ op het hoogste niveau sinds 2007. De meest agressieve verhogingscyclus in meer dan 30 jaar wordt dus voortgezet.
De toon van de Fed in de begeleidende verklaring bleef restrictief. Toch benadrukte ze dat de inflatie de afgelopen maanden inderdaad is afgenomen. De Amerikaanse economie blijft echter tegenwind ondervinden: het conflict tussen Rusland en Oekraïne blijft de belangrijkste oorzaak van de economische onzekerheid en de gestegen prijzen.
In de verklaring zien we een belangrijke nuance: de Fed heeft het nu over de ‘omvang’ in plaats van de eerdere term ‘tempo’ van toekomstige verhogingen. Zo'n verandering in de formulering zou het 'hoger voor langere tijd'-standpunt van de Fed kunnen versterken.
Beter te veel doen dan te weinig
Tijdens de persconferentie erkende voorzitter Jerome Powell dat het risico van "te weinig doen" veel groter is dan van "te veel doen" als het om de renteverhogingscyclus gaat. Powell meende ook dat de piek van de beleidsrente, waarover veel discussie is, hoger dan 5% zou kunnen zijn, maar alles zal afhangen van de macro-economische gegevens in de komende maanden.
De vermelding van aanhoudende renteverhogingen werd ook verduidelijkt door Powell, die bevestigde dat de Fed "nog een paar renteverhogingen" verwachtte, om deze rente dan voor de rest van het jaar vast te houden. Een dergelijke reactie lijkt te wijzen op twee verdere renteverhogingen in zowel maart als mei.
Tot slot leek voorzitter Powell niet bezorgd over de recente versoepeling van de financiële voorwaarden en het verschil tussen de verwachtingen van de markt en de prognose van de Fed betreffende de piek van de beleidsrente. In het algemeen bleef Powell ervan overtuigd dat een zachte landing mogelijk is zonder grote gevolgen voor de economie of de werkgelegenheid.
Hoe reageerden de markten?
De markten bleven risk-on: beleggers haalden hun schouders op voor de opmerkingen van voorzitter Powell tijdens de persconferentie en hielden vast aan hun standpunt dat het monetaire beleid niet zo restrictief zal zijn als eerst werd verwacht.
Zowel de S&P 500 als de NASDAQ sloten hoger af op respectievelijk +1,05 en +2%. Binnen Treasuries daalden de rendementen, waarbij de meer rentegevoelige 2-jaars Treasury yield uitkwam op 4,08%.
Wat betekent dat voor beleggers?
De markten zijn 2023 positief begonnen, waarbij risicovolle activa werden ondersteund door lagere inflatieverwachtingen als gevolg van dalende energieprijzen enerzijds, en door mogelijke hogere wereldwijde groeiverwachtingen, door het einde van het zero-covid-beleid in China anderzijds. Beleggers lijken optimistisch dat de centrale banken, en in het bijzonder de Federal Reserve, hun rentepad zullen versoepelen en mogelijk bereid zullen zijn de rente te verlagen.
Recente gegevens, waaronder de Headline en Core CPI prints van respectievelijk 6,5% en 5,7% in december, en de verzwakking van de ISM Services data hebben deze visie inderdaad versterkt. De Fed heeft bovendien duidelijk gereageerd op de gewijzigde gegevens door haar renteverhogingen te vertragen, eerst van 75 basispunten naar 50 en nu nog eens naar 25 basispunten.
Het is duidelijk dat het werk van de centrale bank nog niet af is en de arbeidsmarkt blijft een bron van zorg. De meest recente Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) toonde een verdere stijging van het aantal beschikbare banen tot iets meer dan 11 miljoen in december, het hoogste aantal in vijf maanden. En de publicatie van Non-Farm Payrolls deze vrijdag 3 februari, zal naar verwachting een gestage aanwerving laten zien.
Wordt de kloof tussen Fed en marktverwachtingen verkleind?
Dergelijke bewijzen van een sterke arbeidsmarkt en de aanhoudende kracht van de dienstensector in de inflatiecijfers houden de Fed op koers om de beleidsrente tot boven 5% op te trekken en deze de rest van het jaar vast te houden. Vroeg of laat zal de kloof tussen de marktverwachtingen en het standpunt van de Fed wel kleiner worden. De vraag blijft of de kloof wordt gedicht doordat de inflatieverwachtingen van de markten omhoog gaan of doordat de prognoses van de Fed omlaag gaan.
De groeiende overtuiging van de markt dat de centrale bank een lagere piek in de beleidsrente viseert en zelfs de mogelijkheid van renteverlagingen in de tweede helft van 2023 zou overwegen, werd tijdens de persconferentie van voorzitter Powell opnieuw weggewuifd. De komende inflatie- en arbeidscijfers, alsook de herziene Fed-prognoses van maart, zullen de sleutel zijn om deze visie te testen.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.