Geschreven door
Wim D'Haese
Head Investment Strategist
- Wanneer de beurzen met 20% of meer in het rood gaan, kan het aanlokkelijk lijken om al uw beleggingen te verkopen om verder verlies te vermijden.
- Onderzoek wijst uit dat deze aanpak vaak niet de juiste is.
Wie ooit al belegde, kent ongetwijfeld het gevoel. Het kan aanlokkelijk lijken om uit te stappen wanneer de beurzen een dip beleven. Maar het blijft erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om steeds het perfecte in- en uitstapmoment te kiezen. Dat leidt dan tot frustratie over te vroeg of te laat kopen of verkopen. Door uit te stappen loopt u bovendien de kans om een mogelijke remonte helemaal of gedeeltelijk te missen. Uit het verleden blijkt dat langetermijnsucces op de beurs bepaald wordt door enkele zeldzame, heel hoge uitschieters.
Wie de 10 beste beursdagen van de afgelopen kwarteeuw miste, moest met zomaar even 54% minder rendement genoegen nemen dan wie wel belegd bleef. Dat is tenminste de conclusie van een analyse van de returns van de S&P 500 over een periode van bijna 25 jaar.
Voor illustratieve doeleinden. De S&P 500-index omvat 500 toonaangevende Amerikaanse bedrijven met een dekking van ongeveer 80% van de Amerikaanse marktkapitalisatie. Op een index zoals de S&P 500-index zijn er geen kosten en beheerscommissies inbegrepen in de berekening van de resultaten uit het verleden. De belastingen zijn tevens niet inbegrepen in de berekening van de rendementen. De weergegeven prestaties in Amerikaanse dollar (USD) kunnen stijgen of dalen als gevolg van veranderingen in de wisselkoersen. De weergegeven prestaties in USD zijn meerdere malen gedaald of gestegen ten opzichte van zijn oorspronkelijke notering tijdens de weergegeven periode als gevolg van wisselkoersschommelingen. Bron: Bloomberg, eigen berekeningen.
Indien een belegger hypothetisch 10.000 USD belegde in de S&P 500-index begin 1996, dan was diens rendement bijna 25 jaar later (op 31/03/2020) 66.527 USD. Indien deze belegger de beste beursdagen miste, dan zien we dat dit een ernstige negatieve impact heeft op het uiteindelijke rendement. De hier weergegeven prestaties stammen uit het verleden en vormen geen betrouwbare indicatie voor toekomstige prestaties.
Het belang van discipline
Het lijkt contra-intuïtief, maar het was in het verleden algemeen gezien dus beter om belegd te blijven dan halsoverkop naar de uitgang te rennen. Ook dat is beleggingsdiscipline, naast het maken van de juiste keuzes en het bewaken van de juiste strategische allocatie: belegd blijven om de soms pijlsnelle remontes mee te maken.
Belegd blijven en beleggen op uw eigen ritme?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.