Geschreven door
Philippe Baervoets & Hendrik Deblander
Head of Estate Planning - Head of Tax
- Wie in Vlaanderen een enige en eigen woning koopt, zal minder registratierechten betalen.
- Koopt u in Vlaanderen een tweede woning of een investeringsvastgoed, dan stijgen de registratierechten.
- In Wallonië breidt de zogenaamde 'verdachte periode' uit van 3 tot 5 jaar.
1. Nieuwe registratietarieven in Vlaanderen
De Vlaamse regering wijzigde de registratietarieven grondig. De regeling ziet er als volgt uit:
- Koopt u uw enige en eigen woning of appartement? Dan betaalt u in het Vlaams Gewest sinds 1 januari 2022 geen 6% registratierechten meer, maar 3%.
- Koopt u een verouderde woning en verricht u binnen de 6 jaar een grondige energetische renovatie en gaat u er zelf in wonen? Dan betaalt u zelfs nog maar 1% registratierechten (raadpleeg de voorwaarden).
Voor de aankoop van de enige en eigen woning is de datum van de notariële akte bepalend voor de nieuwe tarieven. Tekende u het compromis in 2021, maar wordt de akte pas in 2022 verleden, dan geniet u toch van de nieuwe lagere tarieven.
Goed om (nu al te) weten: met het systeem van ‘meeneembaarheid’ kon u onder voorwaarden een deel van de registratiebelasting op een vorige aankoop recupereren. Vanaf 2024 verdwijnt die meeneembaarheid in het Vlaams Gewest. Intussen geldt er een overgangsperiode: de koper kan kiezen voor het nieuwe tarief van 3% zonder meeneembaarheid, of het oude tarief van 6% met meeneembaarheid. U vraagt best na bij uw notaris wat het meest aangewezen voor u is.
Voor wie een tweede woning of een investeringsvastgoed koopt, is er minder goed nieuws. De registratierechten stegen van 10 naar 12% sinds 1 januari 2022. Hier geldt dan weer dat de datum van het compromis het tarief bepaalt. Tekende u het compromis in 2021, dan geniet u toch nog van het tarief van 10%, zelfs als de notariële akte in 2022 wordt verleden.
2. ‘Verdachte periode’ van 3 naar 5 jaar in het Waals Gewest
In Wallonië bedraagt de schenkbelasting op een notariële schenking van roerende goederen (aandelen, cash …) 3,3% in rechte lijn en tussen partners (gehuwd of wettelijk samenwonend) en 5,5% tussen anderen. Kiest u voor zo’n notariële schenking, dan hoeft de ontvanger later geen successierechten te betalen op de schenking. Met een bankgift (dus zonder tussenkomst van een notaris, of zonder registratie van de gift), is er in principe géén schenkbelasting verschuldigd. Alleen: overlijdt de schenker binnen 3 jaar na de schenking, dan betaalt de begunstigde wél successierechten (de tarieven kunnen in bepaalde gevallen oplopen tot 80%).
Een recent decreet van de Waalse regering verlengt nu deze risicotermijn of ‘verdachte periode’ van 3 naar 5 jaar. De schenker moet dus 2 jaar extra langer leven opdat de ontvanger geen successierechten hoeft te betalen. Deze nieuwe regeling is sinds 1 januari 2022 in werking getreden.
Meer weten?
Als u vragen hebt of een doordachte vermogensplanning wilt opmaken, kunt u contact opnemen met uw adviseur, notaris en/of de dienst ‘Estate Planning - Private Banking’ van Deutsche Bank.
Deel dit artikel