Geschreven door
Wim D'Haese
Head Investment Strategist
Samengevat
- Beleggers wachten nog steeds op een eindresultaat, terwijl de race om de overwinning in enkele staten voortduurt. Over het geheel genomen blijven de kansen van Biden verbeteren.
- De markten herstellen zich met de geleidelijke vermindering van de onzekerheid. De rentevoeten dalen, terwijl het sentiment over de dollar verslechtert.
- De eindresultaten worden de komende dagen verwacht, het lijkt alsof beleggers uitkijken naar de meest waarschijnlijke uitkomst van een verdeeld Congres en een Democratische president.
Wat is er gebeurd?
Het uiteindelijke resultaat moet nog worden bevestigd, aangezien voormalig vicepresident Biden en president Trump de drempel van 270 kiesmannen die nodig is om de overwinning te claimen, nog niet officieel hebben bereikt. De voormalige vicepresident Biden heeft echter belangrijke overwinningen behaald in Michigan (16) en Wisconsin (10), waardoor de balans in zijn voordeel doorslaat (ervan uitgaande dat hij zijn voorsprong in Georgia (16), Arizona (11) en Nevada (6) aanhoudt). In Pennsylvania (20) is de kloof aanzienlijk kleiner geworden in het voordeel van de voormalige vicepresident. In North Carolina (15) blijft de race krap maar nog steeds in het voordeel van president Trump. Tot slot is de race in Arizona ook spannender geworden in het voordeel van de president, en Bidens voorsprong in Nevada blijft te klein om de overwinning te claimen. Dan blijven er nog 253 kiesmannen over (of 264, als je Arizona erbij wilt tellen) voor Biden en 214 voor president Trump.
Wat de samenstelling van het Congres betreft, behouden de Democraten de controle over het Huis van Afgevaardigden, maar verliezen ze ongeveer 4 zetels. In de Senaat zijn 35 van de 100 zetels verkiesbaar, waarbij de Republikeinen een meerderheid van 53 over 47 zetels hebben. Van de Republikeinen wordt verwacht dat ze hun meerderheid behouden, waarbij de Democraten slechts één extra zetel winnen. Dit zou waarschijnlijk betekenen dat de volgende president geconfronteerd wordt met een verdeeld Congres, hoewel de komende verkiezingen in Georgia voor twee Senaatszetels de samenstelling van de Senaat naar een grotere neutraliteit zouden kunnen duwen.
Hoe hebben de markten gereageerd?
De risicovolle activa bleven zich herstellen in de veronderstelling dat er vroeg of laat een duidelijke en doorslaggevende uitkomst zou zijn. Dit heeft geleid tot een lagere volatiliteit en op het moment van schrijven is de S&P 500 met ongeveer 4,5% gestegen op 2 dagen en is de VIX-index sinds de sluiting van de markt op 3 november met 10 punten gedaald. In termen van valuta is de dollar in dezelfde periode enigszins gedaald. Op het gebied van rente daalde de 10-jarige Amerikaanse rente met 10 basispunten tot 0,78%, waarbij de partijen een kleinere golf van uitgiften verwachten dan onder een blauwe Senaat.
Wat betekent dit voor de belegger?
Op korte termijn zullen beleggers zich waarschijnlijk richten op de resultaten van Arizona, Georgia en Nevada. Als vicepresident Biden twee van deze staten zou kunnen veiligstellen, zou hij genoeg hebben om de overwinning te claimen. Van Pennsylvania wordt verwacht dat het het langst duurt om tot een eindresultaat te komen, omdat het de meeste stembiljetten heeft om te tellen.
Over het geheel genomen is de race nog steeds erg spannend, maar de kansen zijn gunstig voor Biden. Als Biden wint, zal president Trump het resultaat waarschijnlijk blijven aanvechten via de rechtbanken, wat zou kunnen leiden tot perioden van onzekerheid die de markten zouden kunnen verstoren.
Daarom moeten beleggers geduld blijven hebben en zich op de lange termijn blijven richten. Het is nog steeds mogelijk dat het eindresultaat nog een paar dagen op zich laat wachten en dat de gevolgen op langere termijn van het toekomstige belasting-, regelgevings- en stimuleringsbeleid ook tijd vergen. Wij zijn echter van mening dat het waarschijnlijke scenario van een Biden-presidentschap met een verdeeld Congres een zeer gunstige context voor de markten kan bieden. Een Republikeinse Senaat beperkt namelijk het minder marktvriendelijke beleid (op het gebied van belastingen en regelgeving) dat in een blauwe golf-scenario waarschijnlijker zou zijn. Tot slot heeft de geschiedenis aangetoond dat Amerikaanse aandelen het beste hebben gepresteerd met een Democratische president en een verdeeld Congres, wat leidt tot de optimistische vraag: "Kan de geschiedenis zich herhalen?”
Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.
Deel dit artikel