Na een winnende start van het jaar blijven technologieaandelen de moeite waard.

Beleggen

Na de succesvolle start van het jaar, blijven technologieaandelen de moeite waard.

08 september 2021 - Leestijd 3 min

Geschreven door

Christophe Blontia

Senior Product Manager

Samengevat:

  • De prestaties van technologieaandelen op de beurs liggen in deze fase in 2021 om en bij de 30%.
  •  Technologiebedrijven surfen mee op de aanhoudende golf van ‘technologisering’ van de economie en vertonen zeer uiteenlopende profielen waardoor de belegger heel aandachtig moet letten op een goede diversificatie. 
  • Hoewel het op lange termijn vanzelfsprekend lijkt om op die waarden in te zetten, vooral rekening houdend met de overheidssteun voor innoverende technologieën, moeten we toch oog hebben voor bepaalde specifieke risico’s. De talrijke troeven van de technologiesector verdienen echter onze aandacht.

Sinds begin dit jaar onderscheiden technologieaandelen zich op de beurs. Na een inzinking in het vroege voorjaar hebben ze opnieuw aangeknoopt met groei om uit te komen op resultaten die de hele markt overtreffen. In Europa boekt de Stoxx 600 Technology-index, die de grootste namen uit de sector groepeert, een winst van meer dan 30% sinds 1 januari, terwijl de index van alle Europese large caps het moet stellen met een groei van minder dan 20%. De stijging van de Europese technologieaandelen vormt ook een van de beste prestaties – zo niet de beste – in de sector dit jaar.

In de Verenigde Staten beperkt de Nasdaq, die traditioneel wordt voorgesteld als de index van technologieaandelen, zijn jaarlijkse groei tot minder dan 20%. Maar we moeten er wel op wijzen dat ook andere sectoren in deze index vertegenwoordigd zijn, zoals biotechnologie bijvoorbeeld, waarvan de winst in 2021 lager is dan 10%, waardoor de prestatie van het geheel omlaag gaat. Als we enkel de Nasdaq Computer-index bekijken, die de aandelen van de IT-sector omvat, zien we dat de stijging sinds begin januari ongeveer 30% bedraagt.

Voortdurende digitalisering

Technologie blijft dus een van de favoriete thema’s van beleggers. Reden: de digitalisering van de economie is nog niet aan het einde van zijn krachten. Zowel in de Europese Unie, de Verenigde Staten en China, de drie grootste markten ter wereld, wordt de nadruk gelegd op de technologische ontwikkeling als groeivector. De vermenigvuldiging van elektronische sensoren, het toenemende gebruik van massa-analyses van computergegevens (‘big data’), het groeiend aantal toepassingen in artificiële intelligentie, waardoor computers kunnen leren om hun prestaties te verbeteren, of de ontwikkeling van 5G, het netwerk van de toekomst, alsook het groeiende aantal geconnecteerde objecten zijn de getuigen van deze voortdurende "technologisering".

De autoriteiten staan onder druk om dringend de vervuilende uitstoot terug te dringen en hebben er dan ook voor gekozen om het gebruik van elektrisch aangedreven goederen, zoals elektrische auto’s, aan te moedigen. Dat zou nog meer moeten bijdragen tot de groei van technologiebedrijven.

Noodzakelijke diversificatie

Op lange termijn lijkt het dus vanzelfsprekend om te beleggen in de technologiesector, op voorwaarde dat we zorgen voor een goede diversificatie. In de technologiesector zijn immers heel uiteenlopende bedrijfsprofielen te vinden. Het gaat van Amerikaanse reuzen als Apple of Alphabet, het moederbedrijf van Google, tot bedrijven die halfgeleiders produceren, zoals het Nederlandse ASML Holding of het Duitse Infineon, over bedrijven die gespecialiseerd zijn in robotica en andere nieuwe technologieën, zoals het Japanse Softbank.

We moeten immers waakzaam zijn voor een mogelijke volatiliteit van de aandelen van bepaalde segmenten van de technologiesector. Dat hebben we de voorbije maanden vastgesteld toen er problemen met schaarste van elektronica-onderdelen opdoken. Door die situatie, die het gevolg was van het feit dat de bevoorradingsketens onder druk kwamen te staan door het sterke economische herstel na de coronarecessie, zijn heel wat ondernemingen een deel van hun verwachte inkomsten kwijtgespeeld omdat ze niet aan de vraag konden voldoen. Dat is bijvoorbeeld het geval met fabrikanten van elektronica voor het grote publiek1. Andere bedrijven hebben dan weer voordeel gehaald uit de situatie dankzij de stijging van de prijzen van computerchips, waardoor hun winstmarge de hoogte in ging. Producenten van halfgeleiders blijven profiteren van deze situatie, die naar verwachting tot volgend jaar zal aanhouden.

Risico’s en troeven

Let wel op, beleggen in technologie kan uiteraard bepaalde risico’s inhouden, die we goed onder controle moeten houden:

  • De waardering van technologiebedrijven op de beurs kan hoog lijken. Na hun recente prestaties worden die aandelen als duur beschouwd. Maar voor wie op lange termijn mikt, is die parameter minder relevant.
  • Net als in elke hightechsector mag overheidsregulering niet over het hoofd worden gezien, zoals opnieuw is gebleken uit de recente interventie van China om de normen voor Chinese technologiebedrijven te verstrengen, wat heeft geleid tot een ‘crash’ van die aandelen op de beurs.

Maar technologieaandelen hebben ook veel troeven, zoals de sterkte van de balans van bedrijven uit de sector of hun vermogen om te evolueren in nichemarkten waar er weinig tot geen concurrentie is. Technologie verdient dus meer dan ooit de aandacht van de belegger en zeker op lange termijn. 

1 Bron: https://agefi.com/actualites/marches/peut-on-tirer-parti-de-la-crise-des-semi-conducteurs

×