Europese en Amerikaanse beurzen zetten recordjacht verder

Markten

Europese en Amerikaanse beurzen zetten recordjacht verder

6 augustus 2021 - Leestijd 4 min.

Geschreven door

Wim D'Haese

Head Investment Strategist

Samengevat:

  • De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten beleefden een puike start van het derde kwartaal. Chinese aandelen maakten een uitschuiver.
  • Ook obligaties kozen de weg omhoog, dankzij de dalende rentevoeten.
  • We blijven vooral positief voor Europese aandelen en voor aandelen uit groeilanden.

Na een sterk eerste halfjaar, gingen de Europese en Amerikaanse beurzen in juli op de ingeslagen weg verder. De toenemende verspreiding van de deltavariant deed beleggers weliswaar geregeld in een kramp schieten, net als berichten uit China waar de overheid enkele techsectoren en -bedrijven de duimschroeven aanspande. Maar dankzij de donkergroene bedrijfsresultaten en sussende taal van de centrale banken, bleef het sentiment in Europa en de VS positief (zie verder).

Het Wilde Oosten?

Niet alle aandelenmarkten deden het goed. Vooral Azië tekende een matige juli op. Als gevolg van stijgende coronacijfers, maar vooral ook door de reguleringen die China uitrolde voor enkele techsectoren. Dat leidde tot een brede uitverkoop van Chinese aandelen. De ‘bemoeienissen’ van de overheid dienen echter niet noodzakelijk gezien te worden als een strijd tegen ‘technologische vooruitgang’ of ‘kapitalisme’. Zo is de ingreep in de sector van commerciële edtech (education technology) vooral een poging om de ongelijkheid in het land te verminderen: als het gaat om het onderwijzen van kinderen, zou niemand rijk mogen worden. Toch blijft de onrust sluimeren, aangezien de autoriteiten zich de jongste maanden ook in het huishouden van grote techgiganten beginnen mengen.

  • De S&P 500 en Stoxx Europe 600 stegen voor de zesde maand op rij.
  • De Amerikaanse S&P 500 ging in juli 2,4% hoger (+17,02% sinds begin 2021).
  • De STOXX Europe 600 telde er 2,1% bij (+15,72% sinds begin 2021).
  • De Bel20 deed er 1,81% bij (+16% sinds begin 2021).
  • De MSCI Emerging Markets daalde 7% (+0,3% sinds begin 2021).
  • Onder meer de S&P 500, Nasdaq, Stoxx Europe 600, DAX (Duitsland) en Nifty 50 (India) tekenden in juli nieuwe hoogterecords op.
  • De sterke prestaties van techaandelen in zowel de VS als in Europa werd ondersteund door de dalingen van de rente op Amerikaanse en Europese staatsobligaties in juli.

Sterke maand voor obligaties

Obligaties presteerden in juli over de hele lijn sterk, met dalende rentevoeten in de VS en Europa. Zelfs al trok de inflatie stevig aan, toch schoven beleggers mogelijke rentewijzigingen nog verder door in hun kalender. Een en ander had te maken met de toenemende zorgen over de deltavariant en de sussende woorden van de centrale banken (zie verder).

  • Zowel Duitse Bunds (+1,9%) als Amerikaanse Treasuries (+1,4%) gingen erop vooruit.
  • Ook Europese bedrijfsobligaties kozen de weg omhoog (+1,2%), waardoor ze sinds begin dit jaar in het groen staan (+0,4%)
  • High yield obligaties in EUR en USD hebben sinds begin 2021 elke maand een positief rendement neergezet.

Resultatenseizoen ontgoochelt niet

Van de 294 S&P 500-bedrijven die tot nog toe de boeken openden over het tweede kwartaal, versloeg maar liefst 87% de analistenverwachtingen. De solide bedrijfswinsten weerspiegelen het optimisme bij de Amerikaanse consument. Verwacht wordt dat de bedrijfswinsten over heel 2021 met 40,7% zullen stijgen en de omzet met 13,9% (tegenover 2020).

In Europa heeft intussen bijna de helft van de STOXX Europe 600-bedrijven hun resultaten gedeeld. 64% deed het beter dan verwacht. Verwacht wordt dat de bedrijfswinsten over heel 2021 met gemiddeld 49,4% zullen stijgen en de omzet met 10,9% (tegenover 2020).

Opvallend is dat de sterkere winsten van cyclische sectoren tegenover defensieve sectoren de laatste tijd niet tot uiting kwamen in hun relatieve beursprestaties, zowel in de VS als in Europa.

Ondertussen in Frankfurt en Washington DC

De Europese Centrale Bank sleutelde in juli aan haar inflatiedoelstelling, en verhoogde die naar 2% op de middellange termijn. Eerder mikte ze op een inflatie ”onder, maar dicht bij 2%”. Die doelstelling werd nu na 18 jaar bijgesteld. Een blik op de toekomst deed de ECB dan weer besluiten dat de belangrijkste rentevoeten "nog langer laag" zullen blijven.

6.450 kilometer verderop, in Washington DC, bevestigde Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank zich voor het eerst heeft verdiept in de vraag hoe de ondersteunende maatregelen moeten worden afgebouwd. De Fed benadrukte echter dat er nog geen beslissingen werden genomen. Voorts herhaalde ze dat de huidige inflatiepiek een tijdelijk fenomeen is en dat de economische vooruitgang de goede weg uitgaat, maar dat er nog zorgen zijn over de arbeidsmarkt die nog niet volledig hersteld is.

Onze visie: wat te doen als belegger?

We blijven nog zeker enkele jaren vastzitten aan de lage rente. Op kortere termijn gaan we ervan uit dat de inflatie nog een poosje zal pieken (zwakke vergelijkingsbasis, problemen in de toeleveringsketens, verhoogde vraag, stimuli, …), maar nadien zal normaliseren. Hoe dan ook: de reële rente (renteopbrengst min inflatie) zal volgens ons de komende jaren negatief blijven.

Negatieve reële rente staat gelijk aan een verlies aan koopkracht en het beste alternatief om zich hiertegen te wapenen is om te beleggen en belegd te blijven. We blijven op lange termijn positief voor aandelen, alleen kunnen er (sterke) schommelingen op korte termijn zijn.

  • We zien een beperkt opwaarts potentieel voor Amerikaanse aandelen.
  • We zien een hoger opwaarts potentieel voor Europese aandelen, aangedreven door een sterk cyclisch herstel en constructieve winstvooruitzichten.
  • Wij zijn nog steeds positief over aandelen van de groeilanden. Na een teleurstellende start zullen de vaccinatie-inspanningen in de regio wellicht toenemen, wat zal leiden tot een verdere positieve dynamiek en een toename van de consumptie. De markten moeten wel eerst het door de Chinese regering opgelegde regelgevingskader laten bezinken.

Hoewel de volatiliteit momenteel laag is, komt ze altijd onverwacht en in pieken. Wees dus voorbereid en blijf kalm. Vertrouw op een goed gediversifieerde kern-satellietportefeuille en koop tijdens eventuele dips.

Is uw portefeuille aan een update toe?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Lees ook

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Hoe beleggen in een wereld die altijd verandert?

Hoe beleggen in een wereld die altijd verandert?

Hoe beleggen in een wereld die altijd verandert?

27 juli 2021 - leestijd 2 min. 30

27 juli 2021 - leestijd 2 min. 30

27 juli 2021 - leestijd 2 min. 30

Markten

Markten

Markten

Financiële repressie en de olifanten in de kamer

Financiële repressie en de olifanten in de kamer

Financiële repressie en de olifanten in de kamer

28 juli 2021 - leestijd 5 min. 30

28 juli 2021 - leestijd 5 min. 30

28 juli 2021 - leestijd 5 min. 30

×