Op zoek naar een regelmatig inkomen uit uw beleggingen?

Beleggen - 12 augustus 2022

Op zoek naar een regelmatig inkomen uit uw beleggingen?

Geschreven door Knut Huys - Senior Fund of Funds Manager

De lage en zelfs negatieve rente droeg jarenlang bij aan de stabiliteit van de economie. Maar voor defensievere beleggers die gewoon waren om vlotjes inkomsten te halen uit kwaliteitsobligaties en kasbons zijn het al jaren minder prettige tijden.

Ondanks het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente momenteel uit zijn winterslaap haalt, wordt verwacht dat de rente in historisch opzicht nog lange tijd laag zal blijven. De hoge inflatie doet weliswaar de bloeddruk stijgen van de beleidsmakers in Frankfurt. Maar niemand verwacht een snelle terugkeer naar de hogere rentevoeten van weleer.

In de tang genomen?

Met een inflatie van ruim 9% in juli en een depositorente in de eurozone van 0% ligt uw koopkracht dus nog steeds op het hakblok1. Om deze koopkracht zoveel mogelijk trachten te behouden moet u meer risico’s nemen. En dus de blootstelling aan (dividend)aandelen verhogen en/of voor meer risicovolle beleggingen in obligaties kiezen om een potentieel gedegen inkomen uit uw beleggingen te halen.

Dit kan natuurlijk een oncomfortabele rit worden, aangezien situaties op de marken snel kunnen veranderen. Als particuliere belegger zelf dividendaandelen en obligaties kopen kan bovendien niet alleen risicovol zijn, het kost u ook heel wat huiswerk en transactievergoedingen.

Betekent dit dat u in de tang genomen bent? Niet helemaal. U kan ook opteren voor een beleggingsfonds2 waarbij u het denk- en doewerk aan een professionele beheerder overlaat. Hij of zij hanteert daarbij een strategie die ernaar streeft om regelmatig een dividend uit te keren. Sommige van deze fondsen gebruiken ook technieken om neerwaartse risico's te proberen te beperken, en zo de volatiliteit onder controle te houden.

Verschillende inkomstenbronnen

Een actief beheerd fonds dat zowel focust op bedrijfsobligaties, staatsobligaties als op aandelen van bedrijven met een dividendbeleid kan dus een toegankelijk en makkelijker alternatief bieden (als uw beleggersprofiel dat toelaat). Bij zo'n fonds richt de beheerder zich bij de aandelenselectie op de stabiliteit en voorspelbaarheid van de kasstromen van de bedrijven, de kwaliteit van de balans, het (lage) schuldenniveau en andere dividendparameters. Het grootste deel van de portefeuille is meestal belegd in dividendaandelen uit defensieve sectoren zoals gezondheidszorg, nutsbedrijven, consumentengoederen en verzekeringen. Dat kan via de selectie van individuele effecten, of door te beleggen in andere fondsen of trackers3; dit helpt namelijk de kosten laag te houden en tegelijk de portefeuille van het fonds te diversifiëren.

Naast het aandelengedeelte beleggen dergelijke fondsen ook in obligaties. De beheerder kan daarbij naar het volledige universum van obligaties (regio’s, ratings en valuta’s) kijken, afhankelijk van de opportuniteiten en rente-ontwikkelingen. Ook andere activaklassen kunnen een plaats in dergelijke fondsen krijgen. Denk aan opties, beursgenoteerd vastgoed, en beleggingen in infrastructuur waar particuliere beleggers soms minder vertrouwd mee zijn, maar die ook inkomsten kunnen genereren.

Een oplossing voor de kern van uw portefeuille

Om succesvol te zijn, moet een inkomensstrategie stevig genoeg zijn om een storm trachten te doorstaan, maar ook flexibel genoeg om mee te surfen als de markten de wind in de zeilen hebben. De kern-satelliet strategie is zo’n aanpak die beleggers zowel robuustheid als flexibiliteit biedt.

Voor beleggers die op zoek zijn naar een regelmatiger inkomen, bestaat de kern best uit een robuuste mix van beleggingen, waarin zowel dividendaandelen, obligaties als andere activaklassen vertegenwoordigd zijn. Dat kan door te beleggen in een oplossing onder de vorm van een actief beheerd fonds.

De satellieten zijn doorgaans meer risicovol en op groei gericht, en minder op het uitkeren van een inkomen. Denk aan themabeleggingen zoals slimme mobiliteit en veiligheid bijvoorbeeld.

Meer weten over deze oplossingen die gericht zijn op een inkomen?

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

10 februari 2021

Een robuuste portefeuille opbouwen dankzij de kern-satellietbenadering

29 juli 2022

7 redenen waarom de sector van de gezondheidszorg een beleggingsopportuniteit blijft

26 avril 2022

Een remedie voor de digitale pandemie

1. Bronnen: https://stat.nbb.be/ en https://www.ecb.europa.eu/ - bronnen geconsulteerd op 10 augustus 2022
2. Fonds: het begrip ‘fonds’ wordt over het algemeen gebruikt voor een instelling voor collectieve belegging (ICB), die het statuut van een ICBE (UCITS) of van een AICB (niet-UCITS) kan hebben. Een ICB kan bestaan uit compartimenten. Fondsen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren
3. ETF’s (Exchange Traded Fund), ook wel trackers genoemd, zijn fondsen die op de beurs noteren, waardoor u ze gedurende de hele beursdag kunt kopen en verkopen, zoals beursgenoteerde effecten. Trackers streven ernaar het verloop van een vooraf bepaalde beursindex zo getrouw mogelijk na te bootsen.

×