Geschreven door
Knut Huys
Senior Fund of Funds Manager
- Digitaal is niet alleen meer normaal, maar ook cruciaal voor ons dagelijks leven. Net daarom is het belangrijk om voldoende gewapend te zijn tegen digitale dreigingen.
- Ondernemingen zien cyberincidenten dan ook als een van de allergrootste bedrijfsrisico’s.
- Investeringen in cyberveiligheid zijn geen optie, maar een must. En dat levert beleggingsopportuniteiten op.
In 1997 had 1,7% van de wereldbevolking toegang tot internet met een computer. Fast forward 25 jaar later, en 67% gebruikt vandaag internet op een telefoon1. Bovenop de miljarden smartphones, tablets en computers zijn er momenteel al ruim 12 miljard andere apparaten met het internet verbonden2. De verdere uitrol van het 5G-netwerk zal dat aantal wellicht nog verveelvoudigen.
Digitaal is niet alleen meer normaal, maar ook cruciaal. Hoe we functioneren staat of valt vandaag deels met digitale infrastructuur. Zelfs leidingwater uit de kraan halen kan niet zonder computers. Want ook de pompen van uw waterleverancier worden digitaal aangestuurd.
Cyberrisico’s aanpakken
Een wildvreemde die uw robotstofzuiger aan het werk zet? Een hacker die een avondje film kijkt met uw Netflix-account? Of een oplichter die u via WhatsApp verleidt om op een betaallink te klikken? Wellicht werd u zelf al eens (on)bewust benaderd door een cybercrimineel. Soms blijft het helaas niet beperkt tot individuele incidenten. Denk aan de hacking van de Colonial Pipeline in de VS vorig jaar. Hierdoor werden duizenden kilometers aan pijpleidingen stilgelegd, waardoor tankstations droog kwamen te staan en energieprijzen de hoogte in schoten. Er gaat geen dag voorbij of er is weer een bekend bedrijf of een overheidsinstelling gehackt. Cyberterreur maakt vandaag helaas ook deel uit van moderne oorlogvoering, kijk maar naar het conflict in Oekraïne dat niet alleen in de straten wordt beslecht.
De economische schade van cyberterreur blijft niet begrensd tot gesaboteerde infrastructuur, stilgevallen productielijnen of gepluimde bankrekeningen. Door datalekken kan er ook persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie op straat belanden. Zulke datalekken worden bovendien vaak erg laat opgemerkt. In 2020 kostte het bedrijven gemiddeld 207 dagen (!) om een datalek vast te stellen3. Ook de reputatieschade kan zo leiden tot een gigantisch verlies aan klanten en investeerders. Ondernemingen zien cyberincidenten dan ook als een van de allergrootste bedrijfsrisico’s4.
De volgende grote pandemie?
Dat wordt misschien wel een digitale pandemie. Investeringen in cyberveiligheid zijn daarom geen optie, maar een must. Bij een pandemie is verdediging vaak de beste aanval. Overheden, bedrijven en particulieren investeren daarom meer dan ooit in cyberveiligheid, het vaccin tegen hackers en cybercriminelen. Bedrijven kunnen niet niet investeren in cyberveiligheid, ook al omdat overheden (en verzekeringsmaatschappijen) eisen dat gegevens beschermd worden. Volgens verwachtingen5 zal de markt voor cyberveiligheid de komende jaren aan een tempo van ongeveer 10-12% per jaar kunnen groeien. Dat maakt cyberveiligheid een potentieel aantrekkelijk beleggingsthema.
Elke beleggingsbeslissing moet gebaseerd zijn op de essentiële beleggersinformatie en de prospectus van de desbetreffende belegging en in overeenstemming zijn met uw Financial ID.
Cyberveiligheid: verdediging op 5 fronten
- Data beveiliging: het beschermen van persoonlijke of bedrijfsgegevens (zoals in een database) tegen een cyberaanval of lek.
- Applicatie beveiliging: beveiliging op het niveau van de applicatie om te voorkomen dat gegevens of code in de app worden gestolen of gekaapt.
- Eindpunt beveiliging: beveiliging van eindpunten/ingangen van eindgebruikers, zoals laptops of smartphones.
- Netwerk beveiliging: het beschermen van netwerken en de data die erop circuleert.
- Perimeter beveiliging: systemen zoals firewalls, dreigingsherkenning, bewakingsdetectie en patroonanalyse
Beleggen in cyberveiligheid?
1. Bron: gsma.com - census.gov/popclock/ - idc.com
2. Bron: iot-analytics.com/number-connected-iot-devices/
3. Bron: varonis.com/blog/cybersecurity-statistics
4. Bron: agcs.allianz.com/news-and-insights/reports/allianz-risk-barometer
5. Bron: www.businesswire.com/news/home/20201119005835/en/Global-Cyber-Security-Market-2020-to-2030---by-Component- Security-Type-Deployment-Enterprise-Use-Case-and-Industry---ResearchAndMarkets.com