Duurzaam beleggen? Ga voor een boom van een beleggingsstrategie

ESG

Duurzaam beleggen? Ga voor een boom van een beleggingsstrategie

20 oktober 2021 - Leestijd 2 min. 

Geschreven door

Knut Huys
Senior Fund of Funds Manager

Samengevat:
  • Met uw beleggingen kunt u een verschil maken voor het milieu, voor de mens of voor de maatschappij in z’n geheel.
  • Voornamelijk Europese bedrijven lopen voorop in het rekening houden met zulke duurzaamheidscriteria.
  • Door hierbij te beleggen in een oplossing die enerzijds een potentieel rendement kan opleveren, en anderzijds al te zware afstraffingen probeert te vermijden, komt u tot een gebalanceerde strategie.

Herinnert u zich nog de wedstrijd Frankrijk-Duitsland op Euro 2020? Net voor de aftrap vloog een paramotor het stadion binnen. In zijn vlucht raakte de activist een kabel, scheerde langs enkele mensen in het publiek en landde uiteindelijk op het veld. Met die stunt wilde hij een van de sponsors aansporen om geen vervuilende wagens meer te verkopen. De kans dat u degene was in die paramotor? Die is behoorlijk klein.

Actie zonder spandoeken

Wellicht behoort u wél tot de grote meerderheid van beleggers die vindt dat ze ‘iets’ kan doen om onze wereld beter te maken. Door met uw beleggingen uw geld in de ‘juiste’ richting te laten rollen. En zo een verschil te maken voor het milieu, voor de mens of voor de maatschappij in z’n geheel. Bijvoorbeeld door aandelen te vermijden van tabaksproducenten of gokbedrijven. Door in ondernemingen te beleggen die een kleinere voetafdruk hebben dan hun sectorgenoten. Of door in bedrijven te beleggen die het verschil kunnen maken door bijvoorbeeld technologieën te ontwikkelen om energie te besparen of uitstoot te beperken.

Gebalanceerde portefeuille

Misschien behoort u ook tot de grote groep van beleggers die een gebalanceerde portefeuille heeft en niet om de haverklap wil bestuderen of het nu beter is om in obligaties te beleggen dan in aandelen, in welke aandelen of obligaties dan precies, en wanneer die best gekocht en verkocht worden. Een portefeuille die enerzijds een potentieel rendement kan opleveren, maar anderzijds al te zware afstraffingen probeert te vermijden. Kortom een portefeuille die niet enkel volgepropt is met risicovoller geachte aandelen, maar ook niet alleen met laagrentende staatsobligaties.

Zonder wortels valt een boom om, zonder stam kan het niet tegen een stoot, en zonder bladerdak tankt het geen zonlicht. Als u duurzaam belegt kiest u dan ook beter voor een boom van een beleggingsstrategie. Eentje die gediversifieerd is over aandelen en (groene) obligaties. Eentje die probeert om niet te veel wind te vangen. En vooral eentje waarvan u de vruchten kunt plukken.

Duurzaam en Europees

Voor beleggers die een duurzame en gebalanceerde beleggingsstrategie belangrijk vinden, kan een oplossing bestaan uit producten die beleggen in Europese aandelen en vastrentende instrumenten uit de eurozone, met inbegrip van groene obligaties. En enkel van bedrijven en uitgevers die hun beleid richten op duurzame ontwikkeling en daarbij de beginselen van milieu, maatschappelijke verantwoordelijkheid en deugdelijk bestuur in acht nemen.

Interesse in deze thematiek?

×