Geschreven door
David Ghezal
Investment Strategist
1. “Ik moet rijk zijn om te beleggen”
Een vaak gehoorde stelling is dat beleggen enkel weggelegd is voor (zeer) vermogende mensen. Wie niet rijk is, laat dus beter al zijn geld op een veilig spaarboekje staan. Vandaag is dat niet langer waar. Het blijft belangrijk om steeds een spaarbuffer aan te houden (bv.: zo’n zes maanden netto gezinsinkomen), maar als pure spaarder verliest u elk jaar aan koopkracht. Met een inflatie die de jongste jaren rond 1,5% draaide en een rente die rond de 0% schommelt, wordt u als spaarder elk jaar een beetje armer. In dit nieuwe normaal is het tijd voor een nieuwe, meer accurate stelling: “U bent niet rijk genoeg om te blijven sparen.”
2. “Ik moet een expert zijn om te kunnen beleggen”
Het is belangrijk dat u begrijpt waarin u belegt. Financiële instellingen moeten hun cliënten ernstig nemen en de juiste koppeling maken tussen het risicoprofiel van de cliënt, zijn beleggingshorizon en doelstellingen en een bepaald product. Bovendien moeten ze u als cliënt goed informeren over wat er op de markt is en u wijzen op de voordelen en risico’s van de voorgestelde producten. Kies voor een huis van vertrouwen zoals Deutsche Bank, die zweert bij gepersonaliseerd beleggingsadvies en die een brede waaier aan fondsen aanbiedt. In het DB Personal-segment worden uw beleggingen bovendien regelmatig opgevolgd door ervaren beleggingsadviseurs.
3. “Beleggen is te risicovol”
Risicoloos beleggen bestaat niet, dat klopt. Beleggen doet u dus enkel met geld dat u op korte termijn niet nodig heeft. U kunt het risico verder beperken door verstandig en goed gespreid te beleggen. Er zijn ook beleggingsoplossingen waarbij het maximale verlies beperkt is tot 10%. Maar het belangrijkste is dat uw beleggingsrisico zo goed mogelijk is afgestemd op wat u persoonlijk aankunt. Daarvoor gebruikt Deutsche Bank het Financial ID, een persoonlijk profiel dat rekening houdt met uw financiële situatie, doelstellingen, beleggingshorizon en financiële kennis. Uw Financial ID bepaalt in welke mate u hogere risico’s aankunt met een deel van uw vermogen (gemengde beleggingsfondsen, aandelenfondsen, aandelen …).
4. “Beleggen moet snel renderen”
Voor een belegger is tijd de beste bondgenoot. Mik niet op één of twee jaar om de vruchten van uw beleggingen te plukken. Voor een belegging in gemengde fondsen kiest u best voor een beleggingshorizon van vijf jaar, voor aandelenfondsen is het beter om op minstens acht jaar te mikken. Er zijn twee voordelen aan beleggen op de lange termijn. Ten eerste hebt u meer kans om magere jaren of eventuele verliezen goed te maken. Ten tweede kan het rendement-op-rendement zorgen voor exponentieel rendement.
5. “Beleggen is duur”
Aan beleggen zijn onvermijdelijk kosten verbonden, alleen liggen die bij grootbanken doorgaans (veel) hoger dan bij een gespecialiseerde beleggingsbank zoals Deutsche Bank. Omdat kosten vreten aan uw rendement, doet u er goed aan om te kiezen voor een bank die lage kosten aanrekent.
Uw spaargeld aan het werk zetten?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.