Markten

Markten

Nieuwe opstoot van volatiliteit op de financiële markten

Nieuwe opstoot van volatiliteit op de financiële markten

06 oktober 2020 - leestijd 3 min. 30

06 oktober 2020 - leestijd 3 min. 30

Geschreven door

David Ghezal

Investment Strategist

Samengevat
  • Ondanks een moeilijke maand september hadden risicovolle activa over het algemeen een goed derde kwartaal.
  • De toename van het aantal coronabesmettingen en de Amerikaanse verkiezingen zullen het de beleggers moeilijk maken.
  • Uiterst lage rentevoeten en een zeer overvloedige liquiditeit worden voor een langere periode verwacht.

Een hectische maand september

September heeft in de financiële wereld de reputatie om beleggers te laten schrikken en ook dit jaar was geen uitzondering op die traditie. De opflakkering van het aantal coronabesmettingen, de winstnemingen op technologiewaarden, de vastgelopen begrotingsgesprekken in de Verenigde Staten en de beroering in de banksector vormden voor beleggers de ingrediënten van een onverteerbare cocktail.

De beurzen wisten aanvankelijk nog wat kleur te krijgen naar aanleiding van een aantal bemoedigende economische indicatoren en de hoop op vooruitgang in de richting van een nieuw Amerikaans herstelplan, maar sloten de maand uiteindelijk toch in het rood af. In de Verenigde Staten moest bijvoorbeeld de S&P 500 zo’n 3,9% inleveren en in de eurozone lieten de beurzen een terugval optekenen tussen -0,3% voor de AEX in Amsterdam en -3,6% voor de IBEX 35 in Madrid. In deze meer bewogen marktcontext kwamen staatsleningen opnieuw in de gunst bij de beleggers, terwijl meer dynamische obligatiecategorieën het moeilijker kregen.

Deze tegenwind voor risicohoudende activa mag ons evenwel niet doen vergeten dat het voorbije kwartaal globaal genomen positief was. De aandelenmarkten wisten soms forse winst binnen te halen (Verenigde Staten, groeimarkten), terwijl bedrijfsobligaties en schuldpapier van opkomende landen het in het algemeen beter deden dan referentiestaatsleningen. Bij de grondstoffen heeft goud sinds de zomer wat van zijn glans verloren, maar hield het toch een behoorlijke kwartaalwinst vast.

Amerikaanse verkiezingen = marktonzekerheden

De beurzen namen voorsprong op de reële economie en na hun schitterende parcours sinds de lente, verloren ze logischerwijze wat terrein in het licht van de negatieve ontwikkelingen op het epidemische en politieke front. De toename van het aantal besmettingen leidt tot nieuwe beperkende maatregelen en vormt een rem op een krachtiger herstel, terwijl ook het Amerikaanse Congres het geduld van de beleggers op de proef stelt.

Op de achtergrond krijgen de markten ook af te rekenen met aanhoudende handelsspanningen en de aanslepende brexit-saga. Tot slot zou vooral de laatste rechte lijn naar de Amerikaanse verkiezingen voor een dosis verrassingen en volatiliteit kunnen zorgen. Mocht de verkiezingsuitslag betwist worden, dan zou die onzekerheid nog voor lange tijd kunnen aanhouden. Dit gezegd zijnde, kan de wedloop naar een vaccin over enkele maanden beslecht zijn en ons centrale scenario blijft dat de wereldeconomie met opgeheven hoofd uit de coronacrisis zal komen. We weten ook dat in historisch opzicht de Amerikaanse beurs een boost van opluchting krijgt zodra de onzekerheid omtrent de verkiezingen is verdwenen. Tot slot bevestigden de centrale banken hun engagement om zolang als nodig de conjunctuur aan het infuus te houden, wat synoniem is met uiterst lage rentevoeten en zeer overvloedige liquiditeiten gedurende een lange periode.

Bijgevolg gaan wij ervan uit dat koersinzinkingen een opportuniteit bieden om de blootstelling aan aandelen te versterken. In dat opzicht herhalen we onze voorkeur voor de sectoren gezondheidszorg en technologie, alsook voor thematische beleggingen. Deze accenten die in de portefeuille worden ingebouwd, betekenen echter niet dat de cyclische sectoren volledig moeten worden genegeerd in afwachting van het geleidelijk wegtrekken van de huidige dichte mist.

Bepaalde risico’s nemen, hopend op een behoorlijk rendement

Het indrukwekkende steunarsenaal dat de centrale banken in stelling hebben gebracht en de gematigde inflatieverwachtingen zullen de obligatierente nog lange tijd onder de knoet houden. Onder deze omstandigheden fungeren staatsleningen als een schokdemper in geval van verhoogde volatiliteit, maar wie op zoek is naar een behoorlijk rendement op zijn obligatiebeleggingen zal hoe dan ook bepaalde risico’s moeten nemen.

Bedrijfsobligaties van goede kwaliteit bieden mogelijkheden, maar hun rendementen blijven in absolute termen eerder beperkt, vooral in euro. Bij de meer dynamische categorieën bieden speculatieve obligaties en obligaties van groeilanden in sterke munten een gepaste vergoeding in verhouding tot de gelopen risico’s, met creditspreads (= risicopremies) die nog niet zijn teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis. Hier is in twee opzichten voorzichtigheid geboden. Enerzijds moet er rekening mee gehouden worden dat deze obligaties in tijden van grotere risicoaversie onder druk kunnen komen te staan. Anderzijds moet de belegger systematisch zijn huiswerk maken alvorens in te stappen en moet deze een zeer brede diversificatie inbouwen om het risico op mogelijke tegenslagen maximaal te beperken.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?


Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.

Lees ook

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Infrastructuur, een enorme opportuniteit voor de belegger

Infrastructuur, een enorme opportuniteit voor de belegger

Infrastructuur, een enorme opportuniteit voor de belegger

26 februari 2021

leestijd 2 min. 30

26 februari 2021

leestijd 2 min. 30

26 februari 2021

leestijd 2 min. 30

Markten

Markten

Markten

Economische vooruitzichten: wie leidt ons naar de uitweg?

Economische vooruitzichten: wie leidt ons naar de uitweg?

Economische vooruitzichten: wie leidt ons naar de uitweg?

21 september 2020

leestijd 4 min.

21 september 2020

leestijd 4 min.

21 september 2020

leestijd 4 min.

×