50 wordt de norm

Markten

50 wordt de norm

3 mei 2022 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

Deepak Puri & Sam Matthews

CFA® Chief Investment Officer Americas - Head Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • De Fed kondigde een verhoging van haar Fed Funds Rate met 50 basispunten aan en toonde daarmee haar bereidheid om de inflatie agressief aan te pakken.
  • Daarnaast kondigde ze ook de start aan van een kwantitatieve verstrakking om de omvang van haar balans te verkleinen.
  • Zowel de aandelen- als de obligatiemarkten reageerden positief na de persconferentie van voorzitter Powell. Hij versterkte zijn standpunt dat de economie de geplande renteverhogingscyclus van de Federal Reserve kan doorstaan.

Wat is er gebeurd?

Gisteren kondigde de Fed een verdere verhoging van de Fed Funds Rate met 50 basispunten aan, de grootste renteverhoging sinds 2000. Dit besluit volgt op een gezamenlijke inspanning van verschillende leden in de afgelopen weken om de markt ervan te overtuigen dat een agressievere houding op zijn plaats zou zijn om de sterk stijgende consumentenprijzen een halt toe te roepen.

Sinds de laatste bijeenkomst in maart zijn de statistieken blijven wijzen op tekenen van oververhitting van de Amerikaanse economie. Momenteel staan de consumentenprijzen er op hun hoogste peil sinds 1981. Dat, gecombineerd met een robuuste arbeidsmarkt, zette de Fed ertoe aan haar monetaire beleid op te voeren en geloofwaardigheid bij beleggers te herwinnen.

Naast renteverhoging, ook kwantitatieve verstrakking

Naast de bereidheid om de renteverhogingen op te trekken van 25 naar 50 basispunten, heeft de Fed ook formeel aangekondigd dat ze van start gaat met de afbouw van haar balans, ook wel bekend als 'kwantitatieve verstrakking'. Vanaf juni zal ze herinvesteringsplafonds instellen voor zowel Treasuries als Mortgage Back Securities (MBS) op respectievelijk USD 60 miljard en USD 35 miljard.

Een dergelijke inkrimping van de balans versterkt de aangenomen restrictieve houding nog. Volgens de Kansas City Fed staat elke verlaging van de balans met USD 675 miljard namelijk gelijk aan een renteverhoging van 25 basispunten.

Tijdens de persconferentie wees voorzitter Jerome Powell nogmaals op de onzekerheid van de wereldeconomie en het effect daarvan op de VS. Bovendien hebben het aanhoudende conflict in Oekraïne en de hernieuwde aandacht voor China's 'zero-covid'-beleid de toeleveringsketens verder verstoord.

Powell gaf ook aan dat extra renteverhogingen met 50 basispunten tijdens de volgende bijeenkomsten in juni en juli op hun plaats zouden zijn. Daaropvolgende vragen over een mogelijke verhoging met 75 basispunten werden echter getemperd, en de voorzitter maakte duidelijk dat een verhoging met driekwartpunt een optie was die de Fed niet "actief in overweging nam".

Hoe hebben de financiële markten gereageerd?

De marktbewegingen in de aanloop naar de aankondiging van de Fed waren over het algemeen zwakker, als reactie op verdere oliesancties die door de Europese Unie aan Rusland werden opgelegd. Nadat voorzitter Powell een toekomstige verhoging met 75 basispunten had getemperd, reageerden de S&P 500 en NASDAQ 100 positief en sloten beide markten respectievelijk 2,99% en 3,19% hoger af. Op de obligatiemarkten gingen zowel de 2-jaars als de 10-jaarsrente op schatkistpapier omlaag.

Wat betekent dat voor beleggers?

De aankondiging was al enige tijd in de markten ingeprijsd, aangezien een toenemend aantal Fed-leden duidelijk had laten weten dat zij een meer agressieve koers zijn gaan varen. Het venijn zal echter altijd in de staart blijven zitten, met meer aandacht voor de persconferentie en mogelijke aanwijzingen voor toekomstige renteverhogingen. De Fed blijft er duidelijk van overtuigd dat het de Amerikaanse economie een 'zachte landing' kan bezorgen, gezien de onderliggende kracht van de balansen van zowel huishoudens als bedrijven. De visie dat hun zogenaamde 'front-loaded' verstrakkingsbeleid (d.w.z. opeenvolgende verhogingen met 50 basispunten) met succes de vraag kan temperen zonder significante werkloosheid te veroorzaken, werd versterkt door de opmerkingen van voorzitter Powell, die verklaarde dat de Amerikaanse economie "niet dicht bij of vatbaar voor een recessie" is.

Koers van Fed blijft afhankelijk van economische evolutie

Tijdens persconferentie werd duidelijk gemaakt dat inflatiebestrijding centraal staat, gezien het huidige geopolitieke landschap in Oost-Europa en China. Deze gebeurtenissen zullen weliswaar een invloed hebben op de bredere prijsdruk, maar als ze gedurende een langere periode een significant effect blijven hebben op de economische gegevens, kan de nadruk verschuiven naar het stimuleren van de Amerikaanse economie, waardoor de verstrakkingskoers van de Fed kan worden gewijzigd.

Met de verhoging van de Fed Funds Rate met 50 basispunten en de aankondiging van de afbouw van de balans, heeft de Federal Reserve haar voornemen waargemaakt om het tempo van de verstrakking van het monetaire beleid op te voeren en zo de prijsdruk binnen de Amerikaanse economie te verlichten.

Deze wil om het monetaire beleid aan te passen in een tijd van afzwakkende economische gegevens, zal de Federal Reserve echter flexibel houden en afhankelijk houden van de statistieken.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.


Deel dit artikel

×