- De Fed zet de verstrakking van haar beleid voort en verhoogde de beleidsrente met nog eens 75 basispunten. Daarmee is dit de snelste renteverhogingscyclus sinds het begin van de jaren tachtig.
- Deze beslissing komt op een cruciaal moment voor de Amerikaanse economie, nu de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal worden bekendgemaakt, samen met de meest recente bbp- en inflatiecijfers. Door de toegenomen bezorgdheid over een recessie verwacht men dat de Fed de rente volgend jaar al zal verlagen.
- Zowel de aandelen- als obligatiemarkten reageerden positief na de persconferentie van voorzitter Powell.
Wat is er gebeurd?
De Fed kondigde een verdere verhoging van de beleidsrente met 75 basispunten aan, waardoor deze zich nu in de vork 2,25-2,50% bevindt. De aanhoudende inflatiedruk, zoals blijkt uit de verdere stijging van de CPI in juni tot 9,1%, heeft de centrale bank ertoe aangezet de rente te verhogen in afwachting van "duidelijke en overtuigende" bewijzen dat de prijzen beginnen te dalen.
In haar verklaring bleef de toon van de Fed streng en ze herhaalde dat de drijvende krachten van de inflatie nog steeds op wereldwijde schaal worden gevoeld. Ook het effect van de krappe arbeidsmarkt op de prijsstabiliteit houdt aan. In een kleine wijziging ten opzichte van de vorige verklaring, erkende de centrale bank dat de recente economische indicatoren voor bestedingen en productie inderdaad "verzwakt" zijn.
Elke beslissing zal afhangen van economische gegevens
Wat betreft de toekomstige vooruitzichten voor renteverhogingen en de bezorgdheid van de Fed over de groeivertraging, verklaarde voorzitter Powell dat een nieuwe verhoging met 75 basispunten passend zou kunnen zijn, maar dat dit uiteindelijk per vergadering zal worden beslist en afhankelijk zal zijn van de meest recente economische gegevens. Powell erkende echter dat, na het snelle optrekken van de rente in de afgelopen maanden, een vertraging van het tempo van de verkrapping gepast zou zijn.
Het is duidelijk dat de Fed vindt dat de groei moet vertragen om de dynamiek van vraag en aanbod te normaliseren. Powell zei dat het volledige effect van de verkrapping door de Fed "nog niet werd gevoeld" door de economie, maar heeft niet expliciet gezegd dat een recessie nodig zou zijn. Gezien de verzwakkende econmische gegevens, gaf Powell wel toe dat de weg naar een zachte landing duidelijk moeilijker is geworden.
In het licht van de aanstaande publicatie van het bbp werd Powell gevraagd of hij van mening was dat de Amerikaanse economie zich momenteel in een recessie bevindt. Hij vindt van niet. Met name de verschillende dynamieken van de arbeidsmarkt (hoge lonen, werkloosheid op recordlaagte) gaven de Fed-voorzitter het vertrouwen dat de VS zich "op dit moment" niet in een recessie bevindt.
Hoe reageerden de markten?
De markten kenden een positieve dag in de aanloop naar de beslissing van de Fed. De kwartaalresultaten van 'Big Tech' stonden deze week ook in het middelpunt van de belangstelling met een aantal geruststellende publicaties voor beleggers.
Na de aankondiging van de renteverhoging reageerden zowel de S&P 500 als de NASDAQ 100 positief op de opmerkingen van Powell, met een slot van respectievelijk +2,62% en +4,06%. In het obligatiesegment bleef de rente op 2j hoger dan die op 10j (omgekeerde rentecurve), maar het verschil werd iets kleiner.
Wat betekent dat voor beleggers?
Het veranderende landschap van de wereldeconomie heeft de markten in de loop van het jaar in beroering gebracht. De problemen in de toeleveringsketens na corona en het conflict in Oekraïne hebben de inflatiedruk opgevoerd en de centrale banken gedwongen hun monetaire beleidsbeslissingen agressief te wijzigen om de stijgende prijzen aan te pakken.
Het argument van de ’piekinflatie’ heeft de voorbije weken verder terrein gewonnen doordat de grondstoffenprijzen (vooral de benzineprijzen) van hun recente toppen zijn teruggevallen en de leveringstermijnen in de wereldwijde bevoorradingsketen zijn verbeterd. De markten beginnen ook vertrouwen te krijgen in de vastberadenheid van de Fed om de inflatie onder controle te krijgen. Dit laat zich zien in de gedaalde vijfjarige inflatieverwachtingen.
Maar met deze verandering in de inflatieverwachtingen, volgt ook de verschuiving naar recessieangst. Het resultatenseizoen van het tweede kwartaal heeft voorlopig vooral de onzekerheid aangetoond waarmee bedrijven te kampen hebben. De prognoses worden neerwaarts bijgesteld en er komen steeds vaker minder gunstige economische berichten. De verwachting van een verzwakt Amerikaans bbp, dat mogelijk zelfs een 'technische' recessie zal bevestigen aan het einde van de week, heeft ook bijgedragen tot een daling van de door de markt verwachte piek van de beleidsrente.
Dit afzwakkende macrobeeld zal de Fed er niet van weerhouden om de renteverhogingen voor de rest van het jaar voort te zetten. Een zwakkere groei zal tot op zekere hoogte de inflatiedruk wegnemen, en men zou ook kunnen aanvoeren dat de Fed een economische vertraging genegen is om haar doel te bereiken, namelijk het beteugelen van de inflatie door de renteverhogingen in de zomermaanden te vervroegen. De meer directe vraag voor de markten is in welke mate de centrale bank de hoogte van de renteverhogingen voor de rest van 2022 zal beperken.
De huidige renteverhoging van 75 basispunten was verwacht, maar zal de afzwakkende economie de Fed in staat stellen om terug te schakelen van 75 naar 50? Zoals Powell vandaag herhaalde, zal het venijn niet in de staart, maar in de gegevens zitten.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.