Marktenupdate: navigeren tussen optimisme en realisme

Markten & beleggingen - 29 december 2023

Beleggingstrends: navigeren tussen optimisme en realisme

Geschreven door Wim D'Haese  - Head Investment Strategist 

Samengevat

  • Veel beter dan verwacht: zo kunnen we het beursparcours van 2023 samenvatten.
  • Ook voor 2024 zien de kaarten er momenteel gunstig uit: we voorzien een opwaarts potentieel van 5 tot 10% voor zowel Europese als Amerikaanse aandelen, al kan de rit hobbelig worden.
  • In het obligatiesegment lijkt het ons beter om niet langer de kat uit de boom te kijken.

2023 startte met meer onzekerheden dan zekerheden. De centrale banken hadden de beleidsrente al in 2022 stevig verhoogd – zowel obligaties als aandelen incasseerden hierdoor klappen – maar waren door de hardnekkige inflatie nog lang niet klaar met hun huiswerk. Bovendien leek alles op dat moment erop te wijzen dat de eurozone en de VS op een (milde) recessie zouden afstevenen.

Met de maanden die verstreken, kwam er nog een handvol kopzorgen bij. Het verwachte vuurwerk in China na de heropening werd een non-event, terwijl het geopolitiek armgeworstel met de VS een nieuwe ronde inging. De markten kregen ook een regionale bankencrisis te verteren in de VS, en in het anders zo rustige Zwitserland was er voor het getergde Credit Suisse geen andere uitweg dan een 'shotgun marriage' met UBS aan te gaan. Tussen eind juli en eind oktober passeerde er ook nog eens een marktcorrectie (-10%) de revue. En tot slot kwam er in oktober de vrees bij dat het conflict tussen Israël en Palestina het Midden-Oosten in lichterlaaie kon zetten.

(Bijna) alles in het groen

Ondanks al dit slechte nieuws eindigen de beurzen het jaar stevig in het groen. De S&P 500 lapte er 20,95% bij, de Nasdaq 38,86%, de Euro Stoxx 50 19,57%, en de Nikkei 25,86%. De groeilanden waren de enige groep die het wat liet afweten; de MSCI Emerging Markets Index bleef dit jaar steken op 2,11% (situatie op 12/12/2023)1.

De belangrijkste redenen voor de beter dan verwachte prestaties? De oersterke arbeidsmarkt, een gretige Amerikaanse consument die de economie bleef stutten én de doorbraak in artificiële intelligentie. Hoewel AI vandaag nog niet massief bijdraagt aan de omzet en winsten van (tech)bedrijven, kochten beleggers wel al hun ticket voor de toekomst. Vooral de prestaties van de zogenaamde magnificent 72 trokken de markten in de VS hoger. In Europa bleven de prestaties iets bescheidener, en waren ze meer gebalanceerd over de verschillende sectoren.

Hoewel de aandelenmarkten goed presteerden, zal 2023 vooral de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin beleggers eindelijk weer aantrekkelijke reële rendementen konden behalen, zelfs in de defensieve hoeken van de obligatiemarkt.

Wat brengt 2024?

Zoals de kaarten vandaag liggen, worden de markten vooral aangedreven door de dalende inflatieverwachtingen. Dalende inflatie betekent dat een of meerdere renteknips steeds waarschijnlijker worden. Het huidige klimaat – de hoge rente en de verwachting dat die binnen redelijke termijn zal dalen – biedt op dit moment zowel opportuniteiten voor aandelen als obligaties. Maar verwachtingen kunnen natuurlijk snel wijzigen, en er kan altijd een zwarte zwaan achter de hoek loeren. Bovendien wordt 2024 een pittig verkiezingsjaar. In maar liefst 40 landen, goed voor een totale bevolking van meer dan 3 miljard mensen, worden volgend jaar namelijk verkiezeingen georganiseerd. Vandaar: beleggers mogen op dit moment positief zijn, maar laten de roze bril voorlopig beter in de kast liggen.

Heel wat signalen wijzen erop dat de wereldeconomie vertraagt, en we dus zullen ‘landen’. De vraag blijft echter wanneer en hoe zacht of hard de landing zal zijn. Niet landen blijft natuurlijk ook een mogelijkheid; maar om zo’n stunt te doen, moet de Amerikaanse consument stevig blijven consumeren en moet China weer aan kracht winnen. In ons basisscenario gaan we daarom eerder uit van een zachte landing, eventueel een milde recessie, maar we sluiten niet uit dat enkele stevige rukwinden de situatie zullen bemoeilijken.

Onze prognoses voor het rentebeleid zijn iets voorzichtiger dan de markt incalculeert. We voorzien dat de Europese Centrale Bank en Federal Reserve in 2024 drie renteknips zullen doorvoeren, terwijl de markten er momenteel vier inprijzen.

Obligaties: een no-brainer?

Met hun aantrekkelijke reële rendementen waren obligaties in 2023 dé sterren van de beursvloer. Dat zullen ze nog eventjes blijven, maar ook niet eeuwig. Het moment is nu, want de aantrekkelijkste opportuniteiten kunnen snel weer van de radar verdwijnen. De rente zal volgens ons weliswaar nog langere tijd hoger blijven (4,2% voor Amerikaanse staatsobligatie op 10 jaar en 2,7% voor Duitse staatsobligaties op 10 jaar – prognoses voor eind 2024), maar hoe sneller de markten vooruit lopen op een dalende beleidsrente, hoe sneller de piekrendementen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Zowel overheidsobligaties als bedrijfsobligaties kunnen ons bekoren, maar bedrijfsobligaties dragen nog meer onze voorkeur weg, omdat ze meer opbrengen en omdat de bedrijfsprestaties solide zijn. In het bijzonder Investment Grade-bedrijfsobligaties3 zijn volgens ons de beste keuze omdat ze kwaliteit en rendement combineren.

Aandelen: Go West

Hoewel obligaties momenteel erg aantrekkelijk zijn, betekent het niet dat aandelen het vijfde wiel van de portefeuille zijn geworden. Integendeel, aandelen blijven op lange termijn nog steeds de onbetwiste groeimotor. Een daling van de beleidsrente – wat we effectief in 2024 verwachten – is positief voor risicovollere activa zoals aandelen. Daarbij verwachten we dat de bedrijfswinstgroei zal herstellen in 2024 (+6-7% in de eurozone en +10% in de VS).

In de huidige omstandigheden genieten de ontwikkelde markten (VS en eurozone) onze voorkeur boven de groeimarkten. Op kortere termijn kan vooral de VS ons bekoren, omdat deze regio traditioneel beter presteert dan andere bij een economische groeivertraging. Zodra de economie weer aantrekt, adviseren we om de balans meer richting de eurozone te laten overhellen. Onze regio heeft namelijk sterkere opwaartse troeven bij een aantrekkende economische groei. Daarenboven is de waardering van Europese aandelen momenteel erg laag, zowel tegenover het eigen tienjarige gemiddelde als tegenover Amerikaanse aandelen. We zien een opwaarts potentieel van 5 tot 10% voor zowel Europa als de VS in 2024, maar raden beleggers aan een winddichte jas aan te trekken omdat we ons geregeld aan een stormpje kunnen verwachten, ook bij een ‘zachte’ landing.

Voor de groeilanden lopen we momenteel minder warm. In deze diverse groep heeft China het grootste gewicht en daar is de markt – na een klim van 50% tussen november 2022 en januari 2023 – een groot deel van die winst kwijtgespeeld. De belangrijke vastgoedsector (de doorsnee Chinees heeft een groot deel van zijn vermogen in bakstenen zitten) is nog steeds een zorgenkind. Hoewel de overheid al een aantal maatregelen nam, zijn die op dit moment nog onvoldoende om het vertrouwen te herstellen. Chinese aandelen noteren aan bradeerprijzen, maar er zijn eerst betere vooruitzichten nodig om in te stappen.

Welke aandelen?

Voor de VS kijken we vooral naar technologie-aandelen, want die blijven goede cijfers voorleggen. In 2023 was er slechts een handvol bedrijven die een buitengewone koerswinst boekte door de belangstelling voor AI (zijnde producenten van chips voor AI). Voor 2024 kunnen we ook een toenemende positieve impact beginnen verwachten bij bedrijven die op de volgende schakel in de value chain opereren (concrete toepassingen van AI etc.) Wie wil beleggen in techaandelen, moet wel begrijpen dat de rit behoorlijk wild kan zijn. Ter herinnering: de Nasdaq dook -33% in 2022 om in 2023 38,86% te klimmen (situatie op 12/12/2023).

In de eurozone schuiven we eerder cyclische sectoren naar voren, zoals banken en industriële spelers. In het bijzonder bedrijven die producten en diensten leveren om de groene transitie te faciliteren, genieten onze voorkeur omdat Europa en andere regio’s hier stevige budgetten voor opentrekken. Op langere termijn blijven we ook een boontje hebben voor defensieve sectoren zoals gezondheidszorg en infrastructuur. Zij lieten het wat afweten in 2023, maar hun potentieel op lange termijn blijft volgens ons onbetwist.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies maar zijn louter ter illustratie.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Markten enthousiast door het vooruitzicht van renteverlagingen

7 december 2023

Markten enthousiast door het vooruitzicht van renteverlagingen

Obligaties: waarom nu?

20 november 2023

Obligaties: waarom nu?

1 Bron: Bloomberg Finance L.P.

2 Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia & Tesla

3 ‘Investment Grade’-obligaties zijn obligaties van uitgevers waarvan de financiële situatie als solide wordt beschouwd. Ze hebben een rating van AAA tot BBB- bij Standard & Poor’s, of een equivalente rating bij Moody’s of Fitch. Hoe hoger de rating, hoe groter de kans dat de belegger op de eindvervaldag wordt terugbetaald door de uitgever (behalve bij faillissement).

4 De term ‘fonds’ is de gemeenschappelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Belegging (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse juridische vormen kan aannemen (BEVEK, GBF, enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten.

×