Samengevat
- De groeiende verwachting van een zachte landing voor de economie en een verschuiving van de centrale banken naar een soepeler monetair beleid, hebben geleid tot een krachtige rally op de aandelen- en obligatiemarkten.
- Obligaties blijven onze favoriete activaklasse. Bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit bieden veel troeven en hebben volgens ons de beste risico-rendementsverhouding.
- In het huidige klimaat geven we de voorkeur aan de ontwikkelde aandelenmarkten (VS en Europa) boven opkomende markten.
Een novembermaand voor de geschiedenisboeken
Na een aantal maanden van gefronsde blikken, hebben beleggers de afgelopen maand weer breeduit gelachen. De groeiende hoop op een zachte landing van de economie en op een verschuiving van de centrale banken naar een soepeler monetair beleid, leidde namelijk tot een krachtige rally op de aandelen- en obligatiemarkten, waarbij november de geschiedenisboeken inging. De trendommekeer begon met de boodschap van de Federal Reserve (Fed) dat de rentevoeten al zeer restrictieve niveaus hadden bereikt. De beweging won vervolgens aan kracht door positieve inflatieverrassingen - eerst in de VS en later in de eurozone - en bemoedigende Amerikaanse groeicijfers voor het derde kwartaal (+5,2%).
De aandelenmarkten profiteerden van deze gunstige stand van de planeten om een mooie prestatie neer te zetten en in veel gevallen hun beste maand van het jaar te noteren. In de Verenigde Staten steeg de S&P 500 index met bijna 9%, maar werd nog verslagen door de Nasdaq index (+10,7%). In Europa, waar de STOXX Europe 600 index met 6,4% steeg, viel vooral de beurs van Frankfurt op (DAX +9,5%). De opkomende markten, die dit jaar nog niet veel succes kenden, herstelden zich eveneens (MSCI Emerging Markets +8%). Ook de obligatiemarkten hadden de wind in de zeilen. Ze profiteerden van de sterke daling van de rente op staatsobligaties, vooral in de Verenigde Staten, waar het rendement op 10-jaars Amerikaanse Treasuries met maar liefst 60 basispunten daalde en de hele markt meetrok. Als gevolg daarvan stegen de obligatiekoersen, die omgekeerd evenredig bewegen met de rente, met als hoogtepunt de beste maandelijkse prestatie voor wereldwijde obligaties sinds december 2008 (Bloomberg Global Bond Aggregate index +5%).
Gemengde resultaten voor grondstoffen
Grondstoffen legden gemengde resultaten voor. De dalende rente stimuleerde de goudprijs (+2,6%), die opnieuw door de grens van 2.000 USD per ons brak. De twijfels over de discipline van OPEC+ en de recordproductie van ruwe olie in de VS duwden de olieprijzen dan weer naar beneden (Brent -5,2%).
Een voorkeur voor Investment Grade bedrijfsobligaties
Obligaties blijven onze favoriete activaklasse en bieden nog steeds aantrekkelijke beleggingskansen. De rendementen zijn gedaald na de pieken aan het begin van de herfst, maar ze bevinden ze zich nog steeds op niveaus die in meer dan tien jaar niet meer zijn voorgekomen. De tijd blijft dus rijp om de huidige rendementen voor een langere periode vast te zetten, vooruitlopend op een cyclus van renteverlagingen door de centrale banken in 2024.
Onze voorkeur blijft uitgaan naar Investment Grade-bedrijfsobligaties1, die volgens ons de beste risico-rendementsverhouding ('sweet spot') bieden. De aantrekkelijke rendementen, ook in reële termen, en de gezonde kredietfundamentals van de meeste emittenten zijn twee troeven die kapitaalstromen naar dit segment zouden moeten blijven aantrekken. We zijn minder geneigd om te beleggen in High Yield-obligaties2, die een hoger rendement voorspiegelen, maar ook risicovoller zijn. Een hogere rente en strengere kredietvoorwaarden zullen waarschijnlijk hun tol eisen van de meer kwetsbare emittenten, waardoor de wanbetalingspercentages zullen stijgen ten opzichte van de huidige niveaus. Wij denken daarom dat het beter is om voor de veiligere optie te kiezen om de obligatiecomponent van portefeuilles te versterken.
Voorzichtig optimisme voor aandelen... maar waakzaamheid blijft geboden
Wij blijven ook positief over aandelen. De aandelenmarkten zouden hun indrukwekkende recente koerswinsten kunnen consolideren, maar hebben op middellange termijn nog steeds een opwaarts potentieel. De verwachte renteverlagingen in 2024 en de terugkeer van de groei van de bedrijfswinsten (+6-7% in de eurozone en +10% in de Verenigde Staten) zouden de trend op de aandelenmarkten over het algemeen moeten ondersteunen.
De weg die voor ons ligt zou echter wel eens hobbelig kunnen zijn. Hoewel het scenario van een omslag naar een soepeler monetair beleid volgend jaar logisch is gezien de duidelijk dalende inflatie, is het nog te vroeg om de overwinning te claimen. Volgens ons zullen de centrale banken voorzichtig zijn in het tempo van de normalisering van hun monetaire beleid en is het onwaarschijnlijk dat ze de rente zo snel en zo sterk zullen verlagen als de markt verwacht. Daarnaast zal de periode van economische vertraging, of zelfs milde recessie, die voor ons ligt voordat er een geleidelijk herstel optreedt, waarschijnlijk ook voor tegenwind zorgen. Tot slot kunnen een extreem drukke verkiezingskalender en de vele broeinesten van geopolitieke spanningen het beleggers ook moeilijk maken. Hoewel voorzichtig optimisme op zijn plaats is, is waakzaamheid zeker ook geboden, rekening houdend met deze verschillende potentiële bronnen van volatiliteit.
Focus op Amerikaanse en Europese aandelen
In het huidige klimaat geven we de voorkeur aan de ontwikkelde aandelenmarkten (VS en Europa) boven opkomende markten. De VS is niet goedkoop, maar houdt over het algemeen beter stand dan andere regio's in een context van vertragende economische groei. We blijven ook vertrouwen hebben in het structurele groeipotentieel van technologie en artificiële intelligentie (AI). Europa blijft op zijn beurt aantrekkelijk gezien de lage waarderingen (sterke discount in termen van koers-winst ten opzichte van het historisch gemiddelde en nog meer ten opzichte van de Amerikaanse aandelenmarkt) en het vooruitzicht van een bescheiden opleving van de economische groei in de tweede helft van het jaar. Wij richten ons hier op cyclische en waardesectoren (consumptiegoederen, verwerkende industrie, financiële sector).
Beleggen in het obligatiesegment?
Beleggen in de aandelenmarkt?
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies maar zijn louter ter illustratie.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
1 'Investment Grade'-obligaties zijn obligaties van uitgevers waarvan de financiële situatie als solide wordt beschouwd. Ze hebben een rating van AAA tot BBB- bij Standard & Poor's, of een equivalente rating bij Moody's of Fitch. Hoe hoger de rating, hoe groter de kans dat de belegger op de eindvervaldag wordt terugbetaald door de uitgever (behalve bij faillissement).
2 'Non-Investment Grade'-obligaties (High Yield) zijn obligaties van uitgevers waarvan de financiële situatie als veel riskanter wordt beschouwd. Ze hebben een rating tussen BB+ en D bij Standard & Poor's, of een equivalente rating bij Moody's of Fitch. Omdat het risico op wanbetaling door High Yield-uitgevers aanzienlijk hoger is, bieden ze een potentieel hoger rendement dan 'Investment Grade'-obligaties.
3 De term "fonds" is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.