De financiële markten hebben globaal genomen een behoorlijke maand augustus achter de rug, vooral de risicohoudende activa. Verschillende elementen droegen bij tot het behoud van een positief beleggerssentiment. Het accommoderende discours van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, tijdens het Jackson Hole symposium bedaarde de vrees voor een nakende afbouw van de netto activa-aankopen door de Fed (tapering). Nog in de Verenigde Staten trokken de markten zich op aan het verbeterde vormpeil van de arbeidsmarkt en de vorderingen in de economische agenda van de regering-Biden, nadat de Senaat groen licht gaf voor het wetsontwerp rond infrastructuurinvesteringen. Tot slot reageerden de beleggers ook opgelucht op de wereldwijde vertraging van het aantal coronabesmettingen, na enkele weken van forse toename.
Beurzen in het groen
In deze context wisten de beurzen zich alweer in de kijker te werken met nieuwe records aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. De Amerikaanse S&P 500 (+2,9%) eindigde voor de 7de opeenvolgende maand met winst, waarmee het totaal sinds begin dit jaar op ruim 20% uitkomt. Ook in Europa klokten alle beurzen in het groen af. De Stoxx Europe 600 (+2% tijdens de voorbije maand) is nu doorgestoomd tot een jaarwinst van 18%. De MSCI Emerging Market index boekte de voorbije maand +2,4% vooruitgang, maar hinkt met +1,3% sinds het jaarbegin ver achterop.
Op het obligatiefront waren de bewegingen veel beperkter. Staatsleningen verloren terrein in een context van licht stijgende rentevoeten. De US Treasury Bonds leverden 0,2% in en staatsleningen van de eurozone verloren gemiddeld 0,6%. Resultaat: beide staan sinds het jaarbegin in het rood. De meer dynamische obligatiesegmenten daarentegen, hadden de wind in de zeilen. Speculatieve obligaties stegen voor de 8ste maand op rij (+0,5%) en staan sinds 1 januari afgetekend op kop in het obligatieklassement (+4,5% voor high yield obligaties in USD).