"Wij zetten ons in om het oceaanbehoud en een duurzame blauwe economie te ondersteunen", aldus Claudio de Sanctis, hoofd van de International Private Bank (IPB) en CEO IPB voor de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) bij Deutsche Bank.
"Met de oprichting van ons nieuwe Ocean Resilience Philanthropy Fund zijn we verheugd om cliënten en collega's de mogelijkheid te bieden om te investeren in een betere en duurzamere toekomst voor een van 's werelds meest kostbare hulpbronnen. We zijn er trots op dat ons partnerschap met ORRAA, dat in mei van dit jaar tot stand kwam, met de lancering van dit nieuwe filantropische fonds nu al een positieve impact heeft op het behoud van de oceanen."
Het is het eerste filantropische fonds in zijn soort dat door een financiële instelling is opgezet en dat cliënten en andere belanghebbenden de mogelijkheid biedt inspanningen voor oceaanbehoud te steunen via een speciaal kader om donaties te vergemakkelijken.
5 miljoen Amerikaanse dollar op 5 jaar
De Deutsche Bank groep is een stichtend lid van de Net-Zero Banking Alliance en de eerste bank die zich als volwaardig lid heeft aangesloten bij de Ocean Risk and Resilience Action Alliance (ORRAA).
De Deutsche Bank groep trekt via haar divisie Wealth Management een eerste bedrag uit van 300.000 USD voor de lancering van het fonds en wil de komende vijf jaar tot 5 miljoen USD aan donaties ophalen bij haar cliënten en andere belanghebbenden1. Het minimum donatiebedrag per donor is 20.000 Amerikaanse dollar.
Concreet initiatief op de Malediven
Het eerste initiatief dat door het filantropisch fonds wordt gesteund, is de ’Future Climate Coral Bank’, een onderzoeksproject door het Maldives Coral Institute (MCI) op de Malediven, dat tot doel heeft klimaatresistente koraalsoorten te identificeren en deze in een levende genenbank te conserveren.
De Malediven, een van de meest klimaatgevoelige landen ter wereld, hebben hun koraalriffen de voorbije 20 jaar op grote schaal beschadigd en vernietigd zien worden. Het project zal de eilandnatie helpen haar riffen te bewaken en te herstellen, haar visserij- en toerisme-industrie in stand te houden en zich te beschermen tegen de toenemende dreiging van stormen. Uiteindelijk kan dit project wetenschappers helpen om koraalriffen over de hele wereld te genezen en te versterken.
Samenwerken met de natuur om het weerstandsvermogen van kustgebieden te verbeteren
Markus Müller, Global Head van Deutsche Bank's Chief Investment Office (CIO), verklaart: "Door dit filantropische fonds op te richten, sturen wij broodnodig kapitaal op. Zo kunnen op de natuur gebaseerde oplossingen ontwikkeld worden om onze mariene ecosystemen te beschermen en te verbeteren. Hoewel de ontwikkeling van de koraalbank in de eerste plaats gericht is op het aanleggen van een archief van de meest klimaatresistente koralen, is zij - nog belangrijker - bedoeld om toekomstige generaties ten goede te komen en kennis te verschaffen waardoor andere kwetsbare kustgemeenschappen kunnen worden geholpen.”
Callum Roberts, wetenschappelijk hoofdadviseur van het Koraalinstituut van de Malediven en hoogleraar marien natuurbehoud aan de universiteit van Exeter, zegt: "Geen land ter wereld is voor zijn bestaan zo afhankelijk van de natuur of wordt zo bedreigd door de klimaatverandering als de Malediven. Koraal is de bestaansreden van dit land. Maar koralen sterven af naarmate de zee opwarmt, en dat bedreigt de bestaansmiddelen en het welzijn van elke burger. Het Koraalinstituut van de Malediven werd opgericht om manieren te vinden om koralen te helpen gedijen in onze veranderende wereld. We zijn blij met de steun van Deutsche Bank, die investeert in de toekomst van koralen en al diegenen die van hen afhankelijk zijn."
Bekijk de video (in het Engels)
Meer weten over dit initiatief?
Neem contact op met uw Deutsche Bank adviseur.
1 Dit internationale filantropische fonds is een initiatief van de Deutsche Bank groep, via haar divisie International Wealth Management. Meer details om eventueel deel te nemen, zijn te vinden op https://deutschewealth.com.