Geschreven door
Jason Liu & Sagar Singh
Head Chief Investment Office APAC - Investment Officer APAC
- Het Chinese bbp voor het eerste kwartaal van 2022 heeft positief verrast, voornamelijk dankzij de maanden januari-februari; de activiteit in maart viel tegen.
- Wij verwachten dat het effect van de lockdowns en de zwakkere buitenlandse vraag duidelijker zichtbaar zal zijn in de gegevens van april. We gaan dus uit van verdere monetaire en fiscale versoepeling.
Wat is er gebeurd?
Het bbp van China verraste in het eerste kwartaal van 2022 met een groei van 4,8% ten opzichte van Q1 2021 (tegen een consensusverwachting van 4,2%). De groei in het eerste kwartaal was ook iets hoger dan in het vierde kwartaal van 2021, toen een groei van 4% werd opgetekend vergeleken met Q4 2020.
Als we naar de details kijken dan lijkt het momentum vooral van de economische activiteit van de maanden januari-februari afkomstig te zijn. De indicatoren voor maart lieten slechts een eerste impact van de vertraging als gevolg van de meest recente COVID-19-besmettingen zien. De groei van de industriële productie is in maart vertraagd tot 5% ten opzichte van maart 2021, tegenover 7,5% in februari. De groei van de investeringen in vaste activa bedroeg 12,2% in de eerste twee maanden van het jaar, maar vertraagde nadien zodat deze voor het volledige eerste kwartaal uitkwam op 9,3% hoger dan in Q1 2021. De detailhandelsverkopen daalden in maart met 3,5% vergeleken met 1 jaar geleden, de eerste daling sinds juli 2020. Slechter dus dan de consensusverwachting die een daling van 3% voorspelde.
Centrale bank anticipeert groeivertraging
Aangezien de cijfers voor maart al overwegend zwak waren, verwachten wij dat de impact van de lockdowns nog duidelijker zichtbaar zal zijn in de cijfers voor april, waar de verminderde externe vraag als gevolg van het conflict tussen Oekraïne en Rusland ook kan doorwegen.
De People’s Bank of China anticipeert op een economische vertraging, en heeft recent al een algemene verlaging van de vereiste reserveratio (required reserve ratio - RRR) voor banken aangekondigd. De RRR werd voor de meeste banken met 25 bp verlaagd; een kleinere verlaging dan de 50 bp die door de meeste economen werd verwacht. De PBoC verlaagde de RRR voor sommige banken wel met 50 bp, maar dat waren vooral kleinere banken en die zullen niet veel impact hebben op de kredietverstrekking aan de grotere Chinese economie. Volgens de PBoC zullen de verlagingen van de RRR voor 530 miljard CNY aan liquiditeit in het banksysteem injecteren, en zal de gemiddelde RRR voor het banksysteem dalen van 8,4% tot 8,1%. De verlagingen zullen op 25 april ingaan.
Wat betekent dat voor beleggers?
De gegevens van maart wijzen weliswaar op een duidelijke vertraging van het groeimomentum, maar door de escalatie van het zero-covid beleid en de toenemende verstoring van de economische activiteit, zal de druk op de economische groei in april wellicht groter zijn dan in maart. Gezien de agressieve Chinese groeidoelstelling voor 2022 van ongeveer 5,5%, verwachten wij dat de beleidsmakers proactief zullen blijven reageren om de groei te ondersteunen.
De Chinese beleidsmakers lijken echter meer geneigd om voor geleidelijke en stapsgewijze versoepelingsmaatregelen te kiezen dan voor een agressieve renteverlagingscyclus of fiscale steun. Kijk maar naar de laatste verlaging van de RRR, die lager was dan verwacht. Andere onlangs aangekondigde maatregelen zijn licht ondersteunend. Deze omvatten pandemiesteun voor COVID-gevoelige sectoren en bepaalde steden, specifieke versoepelingen op het gebied van huisvesting en lagere hypotheekrente voor kleinere steden en een verlaging met 10 bp van het depositoplafond voor kleine en middelgrote banken.
Outperformance mogelijk, ondanks huidige tegenwind
Om de negatieve gevolgen voor de economie te beperken, heeft Shanghai de afgelopen dagen een aantal fabrieken verzocht de productie te hervatten volgens bepaalde regels rond sociale afstand. Beleidsmakers hebben nog andere maatregelen genomen om de logistieke knelpunten in de toeleveringsketens weg te werken. Hoewel die geen ommekeer betekenen ten opzichte van het huidige COVID-beleid, denken wij dat die maatregelen de economie de komende maanden kunnen ondersteunen.
Gezien de zwakke macro-economische omstandigheden, denken wij dat Chinese aandelen op korte termijn volatiel kunnen blijven met een onzeker beleggerssentiment. Externe tegenwind, zoals de snellere renteverhogingen door de Fed en het aanslepende Oekraïne/Rusland-conflict, kan het sentiment eveneens beïnvloeden.
Wij zien nog steeds een kans op outperformance van Chinese aandelen in de tweede helft van dit jaar, als gevolg van meer economische stimulus en een mogelijk economisch herstel. Door de huidige lage waarderingen en het zwakke sentiment denken wij dat er op middellange termijn meer opwaarts dan neerwaarts potentieel is voor Chinese aandelen.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.