- De aandelenmarkten lieten in alle regio's sterke maandprestaties optekenen.
- Ondanks een marktklimaat waarbij de volatiliteit zal aanhouden, blijven wij over het algemeen positief over aandelen op middellange termijn.
- De obligatiemarkt blijft interessante mogelijkheden bieden; investment grade bedrijfsobligaties genieten onze voorkeur.
De opleving van de financiële markten duurt voort
De voorbije maand zagen we een vervolg op de positieve kentering die zich sinds het begin van het 4de kwartaal aftekent op de financiële markten. De marktdynamiek werd gestimuleerd door signalen van een matigende inflatie in de belangrijkste economieën. Dat was vooral het geval in de Verenigde Staten, waar zowel de algemene als de kerninflatie (zonder energie en voeding) verrassend lager uitkwamen in oktober. Deze cijfers deden de beleggers vooruitlopen op een vertraging in de cyclus van renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), na een aantal ongeziene ingrepen met 75 basispunten.
Bovendien werden deze verwachtingen min of meer bevestigd door Fed-voorzitter Jerome Powell, die verklaarde dat het moment om het tempo van de renteverhogingen terug te schroeven er tijdens de vergadering van december zou kunnen komen. Een andere belangrijke ondersteunende factor was China, waar de versoepeling van de coronamaatregelen de hoop op een heropening van de economie voedden.
Beste prestaties voor opkomende markten
Tegen deze achtergrond leverden de beurzen sterke maandprestaties in alle regio’s. De S&P 500 ging 5,4% hoger en de STOXX Europe 600 won 6,8%. Het waren echter de groeimarkten die de dans leidden met een winst van 14,6% (de Hang Seng-index van de beurs van Hong Kong boekte zelfs de sterkste stijging in een maand sinds eind 1998 en schoot 26,8% omhoog,). De matigende inflatie gaf ook de obligatiemarkten een boost. Amerikaanse Treasury Bonds gingen er 2,7% op vooruit, terwijl staatsleningen van de eurozone 2,4% sprokkelden. Hun verbeterde vormpeil was zichtbaar in alle segmenten, met bijvoorbeeld stijgingen van respectievelijk 2,8% en 4,8% voor Investment Grade bedrijfsobligaties in euro en in dollar. Wat grondstoffen betreft tot slot, maakte goud (+8,3%) een einde aan 7 baissemaanden op rij, terwijl Brent olie (-9,9%) voor de 5de keer tijdens de voorbije 6 maanden terugplooide.
Amerikaanse inflatiecijfers en centrale banken bepalen de richting van de markten
De aandelenmarkten veerden de voorbije twee maanden fors op omdat steeds meer wordt aangenomen dat de inflatiepiek voorbij is in de Verenigde Staten en omdat er optimisme is ontstaan omtrent het nakende einde van het zero-covid-beleid in China. De tendens werd ook ondersteund door de goede bedrijfsresultaten voor het 3de kwartaal, het vlotte verloop van de Amerikaanse midterms (een verdeeld Congres is historisch positief voor Wall Street) en de afgenomen vrees op het energiefront in Europa. De combinatie van een positief seizoenseffect, waarbij de maand december traditioneel gunstig is voor aandelen, en de afgebouwde blootstelling aan aandelen bij de institutionele beleggers zou eveneens een volgehouden beursrally kunnen bevorderen. Hoe dan ook zal het nieuws over de Amerikaanse inflatie en de volgende vergaderingen van de centrale banken (Fed, ECB) bepalend blijven voor de marktoriëntatie op korte termijn.
Positieve visie op aandelen, mogelijke outperformance voor Europa
Ondanks een wellicht aanhoudend volatiele marktcontext behouden wij globaal genomen een positief advies voor aandelen. Wij mikken voor volgend jaar op een bescheiden totaal rendementpotentieel (dit wil zeggen inclusief dividenden) voor de belangrijkste indexen. We verwachten ook dat Europese aandelen in 2023 positief zullen verrassen. De onderwaardering van Europa tegenover de Verenigde Staten lijkt buitensporig qua koers-winstverhouding, de recessie in de eurozone zou al bij al beperkt blijven (cf. hoog spaarquotum, aanzienlijke budgettaire stimuli) en de bedrijfswinsten, die de komende kwartalen misschien wel zullen vertragen, zouden toch beter stand kunnen houden dan gevreesd. Dit zou opnieuw internationale beleggers kunnen aantrekken die Europa het voorbije jaar links lieten liggen. Tot slot zouden de heropleving van de economische groei in China, een matiging van de dollarsterkte en het structurele herstel voor halfgeleiders in het voordeel moeten spelen van Aziatische groeimarkten binnen onze prognosehorizon.
De obligatiemarkten bieden nog interessante opportuniteiten
Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de obligatiemarkten het dit jaar zwaar te verduren hadden met de eerste globale bear market (= daling van 20% of meer tegenover de vorige piek) voor obligaties in 70 jaar. De strijd van de grote centrale banken om de inflatie op middellange termijn onder controle te krijgen, vertaalde zich in een agressieve verstrakking van het monetair beleid en een snelle en uitgesproken stijging van de obligatierendementen. In het vooruitzicht dat de Fed het gaspedaal een beetje zal lossen nu de inflatiedruk lijkt af te nemen, plooiden de rendementen de voorbije weken terug ten opzichte van hun meerjarige pieken.
Financiële uitgevers geven hogere rendementen
Toch zijn er op de markt nog interessante opportuniteiten te vinden. Dat is vooral het geval voor bedrijfsobligaties van goede kwaliteit (Investment Grade); dit segment krijgt dan ook onze voorkeur. Gemiddelde rendementen van een kleine 4% in euro en ongeveer 5,3% in dollar blijven aantrekkelijk en de creditspreads (= risicopremies) bieden volgens ons een passende vergoeding voor de gedragen risico’s. Bovendien zien we dat financiële emittenten nog steeds een mooi rendementsurplus bieden tegenover niet-financiële emittenten, terwijl hun fundamentals gevoelig verbeterd zijn sinds de crisis van 2008 en ze ideaal geplaatst zijn om voordeel te halen uit de context van hogere rentevoeten. We raden daarentegen aan om de blootstelling aan speculatieve obligaties te beperken. De huidige rendementen rond 8% zijn op het eerste zicht verleidelijk, maar met de verwachte gevoelige toename van de default rate in een recessieomgeving gaan wij ervan uit dat de risicopremies in de toekomst nog verder zullen stijgen.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.
Dit zou u ook kunnen interesseren
21 november 2022