Geschreven door
Wim D'Haese
Head Investment Strategist
- De Amerikaanse markten deden het in 2020 beter dan de Europese, en groeiaandelen (sterk vertegenwoordigd in de VS) overvleugelden waarde-aandelen (sterk vertegenwoordigd in Europa).
- De waarderingen van aandelen zijn hoog in vergelijking met het verleden, maar afgezet tegen andere beleggingen zoals obligaties zijn ze niet duur.
- De Europese beurzen zouden in 2021 wat meer moeten profiteren van het economische herstel en de huidige sectorrotatie.
Het jaar 2020 op de financiële markten? De Franse effectenhandelaar Jules Regnault vatte het al in 1863 samen in zijn boek Calcul des Chances et Philosophie de la Bourse. “De beurs beweegt zich voort als een dronkenman. Hij gaat weliswaar vooruit, maar je hebt geen idee wat de volgende stap wordt.”
Na de lelijke uitschuiver in maart 2020, krabbelde de beurs tot ieders verrassing in enkele weken recht om opnieuw voorwaarts te zigzaggen. De snelste daling ooit, gevolgd door de snelste rebound ooit. Met dank aan de massale budgettaire en monetaire steun.
Verschillende snelheden
Ondanks de ergste economische oplawaai sinds de Grote Depressie zetten heel wat beurzen in 2020 een glansprestatie neer. Zelfs beursindexen die 2020 straks afsluiten met verliezen, konden die ondanks de omstandigheden al fors beperken. Toch schuilen er achter de grafieken van ’s werelds belangrijkste beursindexen grote verschillen.
De coronacrisis is er eentje van extremen, en niet in het minst op economisch vlak. Sommige sectoren gingen helemaal op slot, terwijl andere floreerden. Qua beursprestaties leidde dat tot grote regionale verschillen, en daaraan gekoppeld sectorale verschillen. De Amerikaanse markten deden beter dan de Europese, en groeiaandelen (sterk vertegenwoordigd in de VS) overvleugelden waarde-aandelen (sterk vertegenwoordigd in Europa).
Vooral technologie presteerde uitmuntend. Vandaar de excellente prestaties van de Nasdaq (+44,23% tussen 1 januari 2020 en 15 december 2020) en de S&P500 (+14,36% in die periode) waarin technologie al goed is voor bijna 30% van het gewicht.
En vandaar ook de mindere prestaties van de Stoxx Europe 600 (-5,53% in dezelfde periode) en Euro Stoxx 50 (-5,97% in dezelfde periode) die meer waarde-aandelen tellen en cyclischer zijn.
Blij met Biden
Hoewel de beurzen de jongste maanden al goedgeluimd waren, zagen beleggers in november nog twee nieuwe redenen om de koersen hoger te sturen. De onverhoopte testresultaten van enkele vaccins met een efficiëntie boven 90% (ter vergelijking: een griepvaccin is gemiddeld 50% effectief) dopeerden de markten en zullen ook een belangrijke rol blijven spelen in 2021.
Daarnaast werd ook de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen goed onthaald. Enerzijds verwachten beleggers een stabieler politiek klimaat met Joe Biden aan het stuur. Anderzijds zijn de markten ook gerustgesteld dat de Republikeinen op het rempedaal kunnen staan in de Senaat, want naar alle waarschijnlijkheid behouden ze er hun meerderheid. Hierdoor zal Biden sommige plannen moeten afzwakken, onder meer de belastingverhogingen voor bedrijven.
Aandelen
Door het ultraflexibele beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en haar Amerikaanse evenknie (Fed) zal de rente nog heel lang laag blijven. Hierdoor zullen aandelen aantrekkelijk blijven. De waarderingen van aandelen zijn hoog in vergelijking met het verleden, maar afgezet tegen andere beleggingen zoals obligaties zijn ze niet duur. De markten zien het glas halfvol, en rekenen op een stevig economisch herstel en toename van de bedrijfswinsten. Om de hoge waarderingen echter te blijven rechtvaardigen, zullen de bedrijfsprestaties navenant moeten zijn.
Afhankelijk van regio tot regio zien we voor aandelen in 2021 nog een mooi opwaarts potentieel. Terwijl we de jongste jaren de klemtoon legden op Amerikaanse aandelen, pleiten we nu voor een meer evenwichtige verdeling tussen beide regio’s. De Europese beurzen zouden wat meer moeten profiteren van het economische herstel en de huidige sectorrotatie. Hetzelfde geldt voor de Aziatische regio waarvoor we in 2021 hogere verwachtingen hebben. Binnen de groeilanden geniet deze regio onze voorkeur boven Latijns-Amerika.
technologie
Qua thema’s zijn onze favorieten van 2020 dezelfde als voor 2021: technologie en gezondheidszorg. Zij staan voor structurele en kwalitatieve groei en zouden op de middellange en lange termijn beter moeten doen dan het marktgemiddelde. Ook de verkiezing van Joe Biden brengt opportuniteiten mee. Bepaalde sectoren zullen profiteren van de speerpunten in zijn programma, zoals infrastructuur en hernieuwbare energie.
Bij het maken van uw beleggingsbeslissingen, adviseren we om ook in 2021 rekening te blijven houden met ESG-criteria. Dit zijn criteria die traditioneel geen deel uitmaakten van financiële analyses, maar die wel van financieel belang kunnen zijn, net als op vlak van risicobeheer. Het kan gaan om zaken als het beperken van CO2-uitstoot of watergebruik, hoe werknemers worden behandeld en of er een bedrijfscultuur bestaat die vertrouwen en innovatie bevordert. Voluit staat ESG voor Environmental, Social en Governance; zeg maar criteria op vlak van milieu, samenleving en deugdelijk bestuur.
Obligaties
De centrale banken blijven massaal obligaties shoppen. Hun onstilbare kooplust veroorzaakt hoge koersen bij vastrentende beleggingen, maar tegelijk ook ultralage rendementen. De niet-aflatende steun van de centrale banken zal de rente nog veel langer laag houden op historische niveaus. Obligatiebeleggers die op zoek zijn naar rendement moeten het vooral van bedrijfsobligaties hebben in plaats van staatsobligaties.
Investment grade bedrijfsobligaties bieden enigszins positieve rendementen, maar als u meer dan alleen kruimels wil, moet u hogerop de risicoladder in de meer dynamische segmenten op zoek. High yield obligaties bieden hier een oplossing. Onze voorkeur gaat nog meer uit naar obligaties uit de groeilanden uitgedrukt in sterke munten. Deze laatste categorie kan profiteren van het snellere economisch herstel in de groeilanden en we gaan ook uit van een lager risico op wanbetaling dan algemeen verwacht wordt in de markt. Hoe dan ook, high yieldobligaties en obligaties uit de groeilanden blijven risicovolle segmenten. Een ruime spreiding en selectiviteit is dan ook noodzakelijk.
Dollar
Enerzijds heeft de crisis de internationale rol van de dollar als reservemunt versterkt. We verwachten eveneens minder onzekerheid nu de Amerikaanse verkiezingen voorbij zijn. Daarnaast blijft ook de flexibiliteit en veerkracht van de Amerikaanse economie een troef. Anderzijds werd de risicopremie, die al lang in de euro geprijsd was, eerder dit jaar verlaagd na een eerste akkoord over het EU-herstelfonds. Maar ook de brexit-onderhandelingen voegen onzekerheid toe. Daarom blijft onze 12-maands EUR/USD-doelstelling ongewijzigd op 1,15.
Goud
Goud heeft een steile klim achter de rug tot begin augustus maar heeft sindsdien wat glans verloren. De huidige risico- en rente-omgeving zou de goudprijs echter op langere termijn moeten ondersteunen. Ten slotte kopen de centrale banken ook geregeld goud, wat de vraag blijft stutten.
Hoe richting kiezen?
Hoewel aandelen(fondsen) op lange termijn het meeste rendementspotentieel hebben, vormen ze best niet de kern van uw portefeuille. Die positie laat u beter innemen door flexibele gemengde fondsen. Bij dit type fondsen1 krijgt de beheerder een mandaat om vrij te schakelen tussen activaklassen (aandelen, obligaties, vastgoedbeleggingen, grondstoffen, edelmetalen ...).
Deze fondsen zijn uw Zwitsers zakmes, en kunnen in alle marktomstandigheden hun nut bewijzen. Zeker in crisissituaties is het handig een beroep te kunnen doen op een MacGyver die zijn cool bewaart en flexibel kan schakelen. Daarnaast kunt u uw gereedschapskoffer verder aanvullen met aandelenfondsen en thematische fondsen als dat binnen uw beleggersprofiel past.
Zoals Jules Regnault al meer dan 150 jaar geleden opmerkte: het koersverloop op de beurzen is niet te voorspellen. En dat is ook in 2020 gebleken. 2020 leverde nogmaals het bewijs dat het erg moeilijk is om de markt te timen. En leverde nogmaals het bewijs dat belegd blijven in een gediversifieerde portefeuille de te volgen aanpak is. Of zoals Jules Regnault het vandaag zou verwoorden: time in the market is better than timing the market.
Is het tijd om mijn beleggingen bij te sturen?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.
1 De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.