Geschreven door
Knut Huys
Senior Fund of Funds Manager
- Een cadeau of geld? Zeker als de puberteit nadert of als het kind er zelf om vraagt, is geld geven een prima idee zodat het bewust leert omgaan met geld.
- Geeft u liever een financiële voorsprong op langere termijn, dan is een beleggingsplan een interessant alternatief. Dat kan al vanaf 100 euro per maand.
Een nieuwe gameconsole? Een smartphone om contact te houden in deze uitzonderlijke tijden? Of toch een paar bankbiljetten met een strik rond? Sommigen zweren bij cadeaus omdat het echter, leuker en spannender is. Maar als u die sloebers liever geld geeft dan is dat ook helemaal prima. Zeker als de puberteit nadert of als het kind er zelf om vraagt.
Als het kind er rijp voor is, dan is die omschakeling van cadeaus naar geld zelfs een goede zaak. Het bevordert spaargedrag en zorgt ervoor dat kinderen en jongeren keuzes leren maken. Een eenmalig bedrag voor het spaarboekje (of een kleine maandelijkse, doorlopende opdracht) is daarbij de eerste piste. Het geld is meteen opvraagbaar en is tot 100.000 euro per persoon per bank beschermd door het Garantiefonds. De nadelen? Het rendement is historisch laag en zelfs de meest genereuze spaarrekeningen compenseren de inflatie niet. Omdat de inflatie in België al enkele jaren rond de 2% cirkelt, verliest spaargeld jaar na jaar aan koopkracht. De 100 euro die u zo in 2019 met Kerstmis aan uw petekind of metekind gaf, heeft nu in december 2020 nog een koopkracht van ongeveer 98,5 euro. Door de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank is er de komende jaren geen beterschap in zicht.
Periodiek beleggen
U kan ook kiezen voor een periodiek beleggingsplan indien u een hoger risico aanvaardt. Dan belegt u elke maand met een klein bedrag, vanaf 100 euro in een beleggingsfonds1 zonder kapitaalsbescherming. Op die manier kan u uw kind iets nalaten dat potentieel in waarde stijgt en waar hij of zij later nog veel plezier aan kan beleven. Laat u de beurs immers 10 jaar lang aan de slag met de 100 euro die u elke maand in een beleggingsplan stopt? Dan zal de optelsom potentieel een stuk hoger liggen dan die 12.000 euro. Bovendien belegt u voor kinderen en jongeren op de lange termijn: 10, 15, 20 jaar of langer. Die tijdspanne is lang genoeg om tussentijdse dips op de beurs op te vangen. Trouwens: hoe vroeger u ermee begint, hoe beter. Hoe langer u kunt beleggen, hoe hoger het potentieel rendement is (kapitalisatieprincipe). Zo zou uw rendement potentieel hoger kunnen liggen als u gedurende 20 jaar elke maand 100 euro opzij zet, dan 200 euro gedurende 10 jaar.
Sponsor van de toekomst
Via een periodiek beleggingsplan kunt u later misschien iets waardevols sponsoren. Zoals de eerste eigen meubels, een elektrische wagen of als uw oogappel later vastgoedplannen krijgt zelfs een deel van de bakstenen. Naast een potentieel hoger rendement doet u hem of haar bovendien een waardevolle financiële les cadeau. En uzelf wint er ook bij: de komende 10, 15 of 20 jaar hoeft u uw hoofd niet meer te breken over welk cadeau u nu weer moet verzinnen.
Slim risico’s spreiden
De vraag die dan nog rest is: waarin moet u dan precies beleggen? Aandelen, obligaties, ... een beetje van alles? Bij Deutsche Bank belegt u aan uw eigen tempo periodiek in beleggingsfondsen, afhankelijk van de risico’s die u wenst te nemen. Beleggingsfondsen bestaan uit een mandje van tientallen tot zelfs honderden aandelen en/of obligaties van bedrijven en/of overheden. Bij Deutsche Bank kunt u voor uw beleggingsplan kiezen uit een selectie van een 40-tal fondsen. Fondsen kunnen in waarde dalen en stijgen en het kapitaal is niet gegarandeerd.
Controle behouden
Enkel als ouder of als andere wettelijke voogd kunt u een beleggingsplan op naam van uw kind openen, voor zover dit product overeenstemt met het beleggersprofiel en de doelstellingen van uw kind die u bepaalt. U kunt het ook op eigen naam openen en het fonds of het geld na verkoop ervan later aan wie u wil bezorgen. Op die manier behoudt u controle over het geld, en kunt u het overzetten wanneer u acht dat uw oogappel er helemaal klaar voor is. Dit laatste geldt ook voor grootouders, nonkels, tantes, peters, meters ...: u opent een beleggingsplan op eigen naam en kunt het fonds of het geld na verkoop ervan later schenken of in uw erfenisplanning opnemen.
Een beleggingsplan als cadeau?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160
Ontdek onze oplossing en maak een simulatie
1 Het begrip ‘fonds’ wordt over het algemeen gebruikt voor een instelling voor collectieve belegging (ICB), die het statuut van een ICBE (UCITS) of van een AICB (niet-UCITS) kan hebben. Een ICB kan bestaan uit compartimenten. Fondsen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren.