Samengevat
- Risico’s komen en gaan op de markten. Dat vraagt om een wendbare aanpak voor uw beleggingen. Flexibele gemengde fondsen1 zijn hiervoor geknipt.
- Als u tegelijk van een flexibele aanpak, kapitaalbescherming2 en extra gemoedsrust wil genieten, kan een gestructureerd product3 een oplossing bieden.
Een auto met 3 versnellingen, zonder veiligheidsgordels en met een stuur dat alleen in wijzerzin draait? Daar bedankt u wellicht voor.
Ook voor de kern van uw beleggingsportefeuille is het belangrijk om over voldoende wendbare en robuuste voertuigen te beschikken. Soms is het nodig om wat gas bij te kunnen geven om tijdig beleggingsopportuniteiten vast te grijpen. Soms is het nodig om even aan de kant te staan als het zicht vertroebelt. En soms is het oké om gewoon de cruise control aan te zetten, en rustig verder te bollen.
Opgelet voor de vangrails
Beleggen doet u niet om in een paar dagen of enkele uren forse winsten na te jagen met overgehypete aandelen. Beleggen doet u om op lange termijn een hoger potentieel rendement na te streven. Die rit kan lang - 5, 10, 20 of meer jaren - en ook verraderlijk zijn. Onderweg kunt u als belegger heel wat venijnige haarspeldbochten tegenkomen: economische, politieke, ecologische, maatschappelijke, monetaire, disruptieve, fiscale, enzovoort. Ook daarom is het belangrijk om over wendbare en robuuste voertuigen te beschikken die u naar uw bestemming kunnen loodsen. Precies daar zijn flexibele gemengde fondsen geknipt voor.
1. Wat zijn flexibele gemengde fondsen?
Aandelenfondsen beleggen in aandelen en obligatiefondsen beleggen in obligaties. Bij een flexibel gemengd fonds geldt die beperking niet. Hier kan de professionele beheerder verschillende activa mengen en beslissen of hij meer gewicht legt in aandelen, obligaties, goud, vastgoed, cash of andere activa.
Winnaars en verliezers wisselen elkaar af op de beurs. Het ene jaar stelen aandelen van groeilanden en hoogrentende obligaties de show. Het andere jaar doen veilig staatspapier, vastgoedbeleggingen en goud het goed. Met een flexibel gemengd fonds kan de beheerder kort op de bal spelen naargelang de marktomstandigheden, en de samenstelling van het fonds aanpassen voor zover de beleggingsdoelstellingen van het fonds dat de beheerder toelaten.
Er bestaan overigens verschillende soorten flexibele gemengde fondsen: defensieve, gematigde, dynamische en flexibele gemengde fondsen die de uitkering van een regelmatig inkomen (dividend) nastreven.
2. Wat zijn de voordelen?
Met een flexibel gemengd fonds hoeft u zich geen zorgen te maken hoeveel u op welk moment moet beleggen in aandelen of obligaties en in welke aandelen of obligaties. U koopt een product aan dat beheerd wordt door een professional die de rationele beslissingen voor u neemt. Wat de markten ook doen: met een flexibel gemengd flexibel fonds hoeft u zelf niets te ondernemen. Niet als Duitsland ooit verklaart uit de EU te willen stappen. Niet als de ECB plots de rente met 10% verhoogt. En niet als Mickey Mouse, Alexa of Kim Jong-un in 2044 president wordt van de VS.
3. Wat zijn de nadelen?
Flexibele gemengde fondsen zijn geen mirakeloplossingen. De beheerder kan de bal ook misslaan. Een flexibel mandaat biedt meer keuzemogelijkheden en opportuniteiten, maar ook meer kans om tijdelijk geen gelijk te krijgen. Daarom is het ook belangrijk om uw flexibele gemengde fondsen te diversifiëren. Een portefeuille opbouwen met 11 offensieve flexibele gemengde fondsen is net als 11 aanvallers in een voetbalploeg opstellen, zonder middenvelders, verdedigers of keeper.
Extra gemoedsrust
Wil u genieten van de voordelen van flexibele gemengde fondsen, en tegelijk kapitaalbescherming2 en dus nog meer gemoedsrust genieten? Dan kan u ervoor kiezen om te beleggen in gestructureerde producten met een flexibel gemengd fonds als onderliggende waarde.
Een gestructureerd product is een belegging waarvan uw ingelegd kapitaal door de uitgever beschermd is, maar de opbrengst meestal niet vooraf gekend is. Op het einde van die vaste looptijd ontvangt u uw ingelegd kapitaal terug (minimum terugbetaling aan een vooraf vastgelegd percentage (90% of meer) behalve in geval van faillissement van de uitgever of garantiegever). Een eventuele regelmatige coupon en de potentiële meerwaarde op eindvervaldag zijn afhankelijk van de evolutie van een onderliggende waarde, in dit geval een flexibel gemengd fonds.
Deel dit artikel
1 De term 'fonds' is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.
2 behalve in geval van faillissement van de uitgever of garant.
3 Gestructureerde financiële instrumenten, ook Structured Notes genoemd, bestaan in de vorm van ‘schuldbewijzen met totale of gedeeltelijke terugbetaling van het kapitaal’. Een gestructureerd schuldinstrument is een financieel instrument van bepaalde duur, doorgaans uitgegeven door financiële instellingen, dat een rendement biedt dat gekoppeld is aan een of meer onderliggende activa (bv. een rentevoet of beursindex) via vaste of variabele coupons die tijdens de looptijd of op de vervaldag van het effect worden uitbetaald. Voor een ‘schuldbewijs met recht op terugbetaling van het kapitaal’ verbindt de uitgever zich ertoe 100% van het ingeschreven kapitaal (uitgezonderd kosten) terug te betalen op de eindvervaldag (behalve bij faillissement of risico op faillissement van de uitgever). Bij een ‘schuldbewijs met een gedeeltelijk recht op terugbetaling van het kapitaal’ daarentegen verbindt de uitgever zich er niet toe om 100% van het ingeschreven kapitaal (zonder kosten) terug te betalen op eindvervaldag. Er bestaan ook ‘schuldbewijzen zonder recht op terugbetaling van het kapitaal’.