Artikel verschenen in Het Laatste Nieuws op 18 december 2020.
De beleggingsstrategen van Deutsche Bank verwachten bescheiden winsten op de beurzen in 2021. "Wil je op korte termijn inspelen op economisch herstel, ga het dan zoeken bij kleine Europese aandelen."
Voorspellingen voor het volgende beursjaar maken is altijd riskant, en de coronacrisis maakt het niet gemakkelijker. Goede bedrijfsresultaten zullen nodig zijn om de fel gestegen beurskoersen te verantwoorden. Die koersen gaan al maanden de hoogte in omdat centrale banken en overheden miljarden in het rond strooien om bedrijven overeind te helpen krabbelen.
Tegelijkertijd zit iedereen te kijken naar hoe snel de vaccinatiecampagne verloopt in de westerse landen, waar de pandemie veel minder onder controle is dan in Azië.
"Door de aankondiging van de vaccins zien we duidelijk dat er nog meer optimisme in de markten is gekomen", zegt Wim D'Haese, hoofdstrateeg van Deutsche Bank in België. "Dat is een voordeel voor cyclische aandelen waarvan er in Europa veel zijn."
Ruimte om te stijgen
Cyclische bedrijven zijn meer dan anderen afhankelijk van een goed economisch klimaat, en zijn ook de pineut als er een crisis uitbreekt. Voorbeelden zijn namen uit industriële sectoren, die meestal veel grondstoffen kopen of verkopen. Ook banken surfen telkens mee op de golven van de wereldeconomie.
"Er is momenteel nog ruimte voor de beurzen om verder te stijgen, maar het zal niet in een rechte lijn gaan", voorspelt D'Haese. Zijn collega's verwachten zelfs dat het algemene niveau van de Europese en Amerikaanse beurzen over 12 maanden weinig zal verschillen van vandaag.
"Op korte termijn stellen we voor om het te gaan zoeken bij kleine en middelgrote Europese aandelen", tipt D'Haese. "Die reageren sterker op economisch herstel, maar op lange termijn is dat geen beleggingsstrategie."
Gezondheidszorg
Volgens D'Haese kan geen enkele spaarder of belegger het zich in 2021 permitteren om geen aandelen te bezitten, omdat veilig rendement al niet meer bestond voor crisis. "Het is de enige manier om geen koopkracht te verliezen, en ten minste te proberen voor groei te gaan." Daarom raadt Deutsche Bank aan om op lange termijn bedrijven in de gaten te houden die met technologie en infrastructuur bezig zijn, zoals draadloze 5G-netwerken. Ook gezondheidszorg staat al lang op de radar, dat heeft zelfs weinig met corona te maken. De bevolking in westerse landen wordt ouder, en daarom zullen de prioriteiten van overheden en bedrijven verschuiven. (SWA)
Copyright © 2020 De Persgroep Publishing. All rights reserved