Samengevat
- Welke gevolgen zal een keuze voor Donald Trump of voor Joe Biden hebben op de wereldeconomie, het klimaat en de beurs?
- Een gesprek met Frank Kelly - ‘onze man’ in Washington - en macrostrateeg Nader Mousavizadeh.
- In de komende weken zullen wij een aantal analyses over de Amerikaanse presidentsverkiezingen publiceren. Dit Trump-Biden duel is niet alleen politiek interessant, dat is het ook voor de economie, de markten en kan uiteindelijk een impact hebben op uw portefeuille.
Wat heeft 4 jaar Trump betekend voor de wereldeconomie en internationale betrekkingen? En wat zou een tweede ambtstermijn kunnen betekenen?
“Twee megatrends tekenen al enkele decennia lang onze wereldeconomie. De eerste is de opkomst van China. De tweede is de globalisering die in plaats van meer integratie tot meer fragmentatie heeft geleid”, vertelt Nader Mousavizadeh. “Tegen deze achtergrond werd Donald Trump president. En het werden ook de 2 thema’s waarmee hij zijn eerste ambtstermijn kleurde.”
“Of u zijn aanpak en gedachtegoed nu toejuicht of afwijst, we kunnen er niet omheen dat hij op vele vlakken deed wat hij tijdens zijn campagne aankondigde. Hij koos radicaal voor een zero-sum aanpak: de VS kan enkel winnen als anderen verliezen. Wat levert deze deal ons op? Niet genoeg? Weg ermee! In deze visie zijn de traditionele internationale instellingen niet langer een forum voor de VS om hun stempel op de wereld te drukken, maar net een blok aan het been.”
“Een VS onder Trump houdt niet langer zomaar de paraplu boven zijn bondgenoten. Ook in Azië en vooral in het Midden-Oosten liet de VS zich veel minder gelden”, vervolgt Nader Mousavizadeh. “De meest significante gebeurtenis was de aanslag op een olie-installatie in Saudi-Arabië, waardoor 10% van de globale energiebevoorrading stilviel. In plaats van een leger stuurde Trump wat dreigende tweets richting Iran. De VS is vandaag een macht ‘van keuze’ in het Midden-Oosten en niet langer van ‘noodzaak’. Anders gezegd: we kunnen wel helpen, maar betaal eerst de factuur maar. Dat verklaart ook de recente deal tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, en is ook de reden waarom veel golfstaten een andere houding hebben aangenomen tegenover Iran. Onder Trump zijn we geëvolueerd naar een situatie waarbij het Midden-Oosten zelf de evenwichten begint te verdelen.”
“Deze verkiezingen zijn dus extreem belangrijk voor de toekomst van de VS, en de wereld. In een tweede ambtstermijn zal Trump op de ingeslagen weg verder gaan en zal de wij-versus-de-rest-kloof nog verdiepen. Als Biden wint, zal de focus opnieuw meer liggen op de leiderschapsrol van de VS in de wereld, en terug de verantwoordelijkheden opnemen die de VS de voorbije jaren ‘verloor’.”
Wat kunnen we na de verkiezingen verwachten op vlak van klimaatinspanningen?
“Het klimaatbeleid van Trump kan je samenvatten in 4 woorden: er is er geen”, vertelt Frank Kelly. “Hij zet door met de terugtrekking uit het klimaatakkoord, hij zet door met fracking (een methode waarbij er in de grond geboord wordt naar schaliegas), hij zet door met het plan om olie op te pompen in het noordpoolgebied, enzovoort. Aan de andere kant zullen er wellicht wel enkele lichtgroene toetsen zitten in zijn infrastructuurplan, zoals de bouw van elektrische laadstations langs wegen.”
“De tegenstelling met Biden kan bijna niet groter”, vervolgt Frank Kelly. “Wordt hij president, dan zal een van zijn eerste jobs wellicht zijn om opnieuw in het klimaatakkoord te stappen. Biden wil de VS tegen 2050 klimaatneutraal hebben. Tegen 2035 wil hij 100% klimaatneutrale elektriciteit in de VS en ook het openbaar vervoer en nieuwe gebouwen moeten vanaf 2030 veel klimaatvriendelijker.”
Kunnen beleggingen in klimaatoplossingen een boost krijgen als Biden president wordt?
“De koers die de VS nu vaart, is helemaal losgeslagen van welke klimaatinspanningen dan ook. Met Biden als president kan je een kentering verwachten. In zijn infrastructuurplannen legt hij fors de nadruk op groene investeringen”, vervolgt Nader Mousavizadeh. “De uitkomst van de verkiezingen hoeft echter geen doorslaggevend argument te zijn. Los van wie er president wordt, blijft klimaat (samen met technologie) een relevant beleggingsthema. Daar zijn verschillende redenen voor:
- Er is een verschil tussen hoe jonge en oude generaties kijken naar thema’s als klimaat, de energiesector en duurzaam beleggen. De komende decennia zullen die jonge generaties het roer verder overnemen en de (duurzame) investeringsbeslissingen maken.
- Elders in de wereld zetten veel landen wél al fors in op klimaatinvesteringen. Ongeveer een derde van het geld voor het Europees herstelplan is bedoeld om ‘groener’ uit de coronacrisis te komen.
- Beleggers onderwerpen hun beleggingen steeds vaker aan een ESG-toets (ESG houdt verband met beleggingscriteria op vlak van milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur). Duurzaam beleggen wordt de norm, en bedrijven en overheden kunnen daar steeds minder omheen.”
‘De beurzen zullen dalen bij een overwinning van Biden’, wordt vaak geopperd. Wat is daar van aan?
“De beurzen zijn momenteel in goeden doen door de talrijke fiscale stimuli en het ondersteunend beleid van de centrale banken. Voor sommige beursindexen heeft ook de stevige vertegenwoordiging van technologiebedrijven bijgedragen aan de sterke prestaties”, vervolgt Frank Kelly. "Trump zal de belastingen laag willen houden, de markten verder dereguleren en prikkels geven om de Amerikaanse economie te boosten."
“Biden zal dan weer streven naar een stabiel en voorspelbaar economisch klimaat, en een meer harmonieuze internationale politiek. Vanuit het kamp van Biden kun je zeker wel belastingverhogingen verwachten op grootverdieners en bedrijven. Maar dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren. Omdat het land nu eenmaal in een precaire economische spreidstand zit, zal hij een afwachtende houding nemen. Bovendien zal hij een meerderheid nodig hebben in de Senaat. Dat is door het complexe kiesstelsel in de VS niet altijd een zekerheid.”
“Tot slot: als de republikeinen gigantische stimuluspakketten lanceren en nieuwe schulden aangaan, waarom zouden de democraten dan de kraan helemaal dichtdraaien? Biden plant grote investeringen in klimaat, infrastructuur en gezondheidszorg die de economie en de beurs evenzeer kunnen ondersteunen.”
Wie is Frank Kelly?
- Head of Public and Government Affairs voor Deutsche Bank in Washington
- Lid van de Board of Directors of the Atlantic Council van de VS
- Voormalig hoofdwoordvoerder van de Amerikaanse beurswaakhond (Securities and Exchange Commission). Werkte in het Witte Huis onder George Bush sr. en Ronald Reagan
Wie is Nader Mousavizadeh?
- Oprichter en CEO van Macro Advisory Partners, een consultancybedrijf dat ondernemingen en overheden adviseert over globale economische, technologische, politieke en financiële ontwikkelingen
- Schreef met Kofi Annan het boek Interventions: A Life in War and Peace
- Voormalig investment banker bij Goldman Sachs
Voldoet uw portefeuille nog steeds aan de economische realiteit?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.
Deel dit artikel