Artikel verschenen in L’Echo op 18 december 2020.
Technologie, demografie en duurzaamheid moeten naast flexibele strategieën de belangrijkste krachtlijnen vormen bij een allocatie.
Net als de meeste economische experts verwacht Wim D'Haese, Head Investment Strategist bij Deutsche Bank, een herleving van de groei in 2021 waarbij het herstel zal worden geleid door China en Europa achterop zal hinken. "In Europa zullen we naar verwachting pas in 2022 weer aanknopen met het economische niveau dat we in 2019 hadden bereikt." Voor 2021 wijst hij erop dat er vandaag vier grote 'tektonische platen' zijn die een impact hebben op de markten – particulieren, bedrijven, politiek en geopolitiek –, en die de positionering van de beleggers op de financiële markten op een andere manier zullen beïnvloeden.
Ingrijpende verandering
Bij de particulieren stelt Wim D'Haese vast dat de kansarme sociale klassen zwaar getroffen werden door de gezondheidscrisis, terwijl de digitalisering is blijven evolueren en een groot deel van de werknemers zich moest aanpassen aan telewerk. "De kans bestaat dat we nooit nog terugkeren naar de situatie van vroeger." Bedrijven daarentegen moesten hun business opnieuw uitvinden en meer de nadruk leggen op de duurzaamheid van hun organisatie en de noodzaak om te digitaliseren met het oog op een betere productiviteit. "Het is noodzakelijk dat het herstel van de resultaten in 2021 wordt bevestigd om het huidige niveau van de waarderingen te rechtvaardigen."
Tot slot zullen de centrale banken op politiek vlak ertoe worden aangezet om hun rentevoeten op een heel laag niveau te houden, met een financiële repressie die beleggers ertoe zal dwingen om beleggingsoplossingen te zoeken buiten de overheidsschulden, terwijl China (en Azië) op geopolitiek vlak steeds centraler zal komen te staan in de allocatie van de portefeuilles.
Allocatie
Wim D'Haese benadrukt dat het in deze complexe en veranderende omgeving nodig is om portefeuilles samen te stellen die stand kunnen houden. "Naast flexibele gemengde fondsen die de basis moeten blijven van de allocatie van het vermogen is het vandaag belangrijk om te worden blootgesteld aan groeifactoren op bepaalde grote thema's, en tegelijk een risiconiveau te behouden dat overeenstemt met uw behoeften." Wat de thema's betreft, beveelt hij fondsen aan met een blootstelling aan digitalisering (artificiële intelligentie, cybersecurity), demografische veranderingen, gezondheidszorg, en duurzame tendensen (klimaatverandering). Wat betreft het debat tussen cyclische en groeiwaarden is hij van mening dat vooral de eerste in 2021 erg gewild zullen zijn (met name kleine en middelgrote kapitalisaties) maar dat de groeiwaarden op lange termijn doorslaggevend zullen blijven.
Copyright © 2020 Mediafin. All rights reserved
Deel dit artikel