Het laten opstellen van een zorgvolmacht helpt u om u voor te bereiden op de dag dat u uw vermogen niet meer kunt beheren omwille van al of niet tijdelijke wils- of handelingsonbekwaamheid. U kunt zich via specifieke instructies in de zorgvolmacht verzekeren van de continuïteit van het beheer en de integriteit van uw vermogen en dit zonder dat daartoe een tussenkomst van de vrederechter noodzakelijk is.
De zorgvolmacht biedt u als lastgever een ruime vrijheid in het opstellen van de instructies waar de lasthebber rekening mee moet houden. U kunt bijvoorbeeld stipuleren dat het vastgoed dat u verhuurt niet verkocht of uw beleggingsstrategie niet gewijzigd mag worden.
Een zorgvolmacht kan te allen tijde herroepen worden door de lastgever, indien de lastgever op het moment van de herroeping nog wilsbekwaam is en is daarom dus ook een heel flexibel planningsinstrument.
De bescherming van de lastgever wordt in principe bepaald door het recht van de staat op wiens grondgebied de lastgever zijn gewone verblijfplaats heeft op het tijdstip waarop de zorgvolmacht wordt geregistreerd. Dit kan tot gevolg hebben dat een zorgvolmacht, die in overeenstemming met het Belgische recht werd opgesteld en verleden, geen uitwerking krijgt als de lastgever ondertussen naar het buitenland is verhuisd. Dat probleem is sinds begin dit jaar aangepakt, met de inwerkingtreding in België van een rechtskeuze in de zorgvolmacht.
Die mogelijkheid is handig als u bijvoorbeeld van plan bent om na uw pensioen te verhuizen naar het buitenland: ten eerste kunt u nu in België een zorgvolmacht opmaken, en in het buitenland laten uitvoeren. Ten tweede kunnen nu ook buitenlandse volmachten worden gebruikt in België. En ten derde kan een persoon die niet in België woont ook een zorgvolmacht maken voor zijn Belgisch vermogen in België.
Voor de rechtskeuze kunt u kiezen voor:
- ofwel de staat waarvan u als lastgever de nationaliteit hebt;
- ofwel de staat waar u als lastgever eerder uw gewone verblijfplaats had;
- ofwel een staat waar uw vermogen ligt (bijvoorbeeld een tweede verblijf). In dit laatste geval is de uitwerking van de zorgvolmacht beperkt tot dat specifieke deel van het vermogen.
Let wel: de territoriale uitwerking is op dit moment nog gelimiteerd omwille van het beperkte aantal landen dat het verdrag heeft geratificeerd: België, Frankrijk, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Monaco, Zwitserland, Cyprus, Tsjechië, Finland en Letland. Dat betekent dat de persoon die u in uw zorgvolmacht aanwees als lastnemer bijvoorbeeld niet uw tweede verblijf in Nederland of Spanje kan verkopen op het moment dat u wils- of handelingsonbekwaam bent.