Vincent, vertel ons eens iets over je achtergrond.
“Na 10 jaar in vermogensbeheer en de bankwereld in België en Nederland actief te zijn geweest, ging ik in 2010 bij Deutsche Bank in België aan de slag. Aanvankelijk was ik verantwoordelijk voor het aanbod van gestructureerde producten en obligaties. Maar al snel kreeg ik de kans om een nieuw team aan te sturen om onze marktvisie, beleggingsoplossingen en ons adviesmodel aan elkaar te koppelen. Ik was ook nauw betrokken bij de evolutie van onze tools in Online Banking en de MyBank-app. In 2019 werd ik lid van het directiecomité van en kreeg ik de verantwoordelijkheid over alle productteams, het portefeuillebeheer en het beleggingsadvies.”
“Sinds 2005 ben ik gastprofessor aan de HEC Management School van de Universiteit van Luik. Ik heb er een cursus derivaten en obligatieproducten gegeven, en dit jaar heb ik het genoegen om een nieuwe cursus over duurzaam bankieren en verzekeren te leiden in een nieuw masterprogramma. Ik treed ook op als expert in een MBA die voortvloeit uit de samenwerking tussen HEC Luik, de Universiteit Hasselt en de FH Aachen University.”
Sinds enkele maanden ben je ook internationaal actief als Head of Funds EMEA voor Deutsche Bank International Private Bank (IPB). Wat houdt dit in?
“Terwijl ik mijn taken in België voortzet ben ik sinds september 2022 verantwoordelijk voor de beleggingsfondsen1 in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika). Mijn team bestaat uit fondsenspecialisten, die ook gevestigd zijn in Zwitserland en Londen. Zij staan in voor de selectie van de fondsen die aan onze cliënten worden aangeboden om hun portefeuille op te bouwen in overeenstemming met hun doelstellingen. Deutsche Bank in België maakt overigens deel uit van de Deutsche Bank International Private Bank. Die bedient wereldwijd ongeveer 3,4 miljoen cliënten in 25 markten.”
Deutsche Bank België is goed vertegenwoordigd op groepsniveau. Wat is het lokale voordeel om een actieve rol op het internationale toneel te hebben?
“Een van de grote voordelen van Deutsche Bank in België is dat we deel uitmaken van een grote en sterke groep, die gespecialiseerd is in de financiële markten en beleggingen. We kunnen steunen op de analyses en kennis van experts over de hele wereld. Specifiek voor beleggingsfondsen kunnen we dankzij onze internationale verankering onze relaties met fondsbeheerders versterken, zodat wij onze cliënten in België een gamma hoogwaardige fondsen in verschillende categorieën kunnen aanbieden. Dat was vroeger al het geval, maar nu gebeurt het op een meer globale manier, met nog meer mogelijkheden voor onze cliënten.”
In een grote groep als Deutsche Bank zou men kunnen denken dat België niet erg zichtbaar is. Dat is blijkbaar niet het geval...
“Een paar maanden geleden zei het hoofd van IPB, Claudio De Sanctis, tegen de pers dat de Belgische teams ongelooflijk werk leveren en dat we een voorbeeld zijn voor andere Europese filialen. Mijn missie is om het succes van de Belgische aanpak te kopiëren naar een internationaal niveau. Hoewel elke regio zijn bijzonderheden heeft, blijft het recept hetzelfde: de toegevoegde waarde ligt in het vermogen om de visie van ons Chief Investment Office te vertalen naar gepaste beleggingsoplossingen, inclusief een robuuste fondsenselectie. Deze ontwikkeling is zowel een grote erkenning voor Deutsche Bank in België, als een extra troef voor onze cliënten in België.”
Dit zou u ook kunnen interesseren
1. De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.