Geschreven door
Wim D'Haese & David Ghezal
Head Investment Strategist - Investment Strategist
Alsof 'leren leven met Covid' nog niet uitdagend genoeg was, hebben de oorlog in Oekraïne en de menselijke tol ervan het genezingsproces van de wereldwijde economie na de coronarecessie er allesbehalve gemakkelijker op gemaakt. Het lijkt er echter op dat de markten deze stormen nog steeds relatief goed kunnen doorstaan.
In onze kwartaalpublicatie ‘CIO Insights’ hebben we onze economische en beleggingsvooruitzichten opnieuw onder de loep genomen in het licht van de meest recente ontwikkelingen op macro-economisch vlak en op de financiële markten, met een extra focus op het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de aanhoudende hoge inflatie.
Een update van de 10 belangrijkste thema’s voor 2022
1. Politiek: gedeelde pijn. De nasleep van de coronacrisis, ongelijkheid, klimaatverandering en digitale transformatie blijven prioritaire thema's. Bovendien staan er enkele belangrijke verkiezingen op de agenda, vooral de Amerikaanse midterms in November.
2. Economieën: lopen warm. Het economische herstel vertraagt, maar er is nog ruimte om te groeien, meer nog in de VS dan in Europa. De macro-omgeving voor obligaties blijft moeilijk.
3. Azië: het oog van de tijger. Groeiuitdagingen leiden ertoe dat we onze bbp-prognose voor China naar beneden bijstellen. Hoge olieprijzen wegen dan weer op de groeivooruitzichten in India, waar de Indiase centrale bank ondersteuning zou kunnen bieden.
4. Inflatie: de olifant in de kamer. De aanhoudende hoge inflatie leidt tot een hogere rente en bedrijven proberen hun hogere kosten door te rekenen. Ze zorgt bovendien voor uiteenlopende gevolgen voor de verschillende activaklassen.
5. Monetair beleid: angst voor de omschakeling. De centrale banken maken de omschakeling van kwantitatieve versoepeling naar verstrakking. Dit heeft dat weer een invloed op de beleggingsstijl voor aandelen (waarde vs. groei) en op de obligatierendementen.
6. Obligaties: drijfzand. De reële rente zal het komende jaar wellicht negatief blijven. Spreads van investment grade-obligaties worden de komende 12 maanden kleiner en er wordt een vlakkere rentecurve verwacht naarmate het monetaire beleid verder verkrapt.
7. Aandelen: realistisch vs. reëel rendement. We hebben onze prognoses naar beneden bijgesteld, maar zien voor de meeste aandelenmarkten nog steeds een opwaarts potentieel, met risicobeheer als sleutel tot succes. De reële rente is nog steeds negatief en dus blijft het TINA-argument van toepassing. Samen met de bedrijfswinstgroei zou dat de aandelenmarkten de komende 12 maanden ten goede moeten komen.
8. Grondstoffen: groene groei. De olieprijzen zullen door de geopolitieke situatie hoog blijven. De verwachte inflatie en geopolitieke situatie zullen beleggers nog meer naar goud lokken en ook de vraag naar industriële metalen zoals koper, nikkel en aluminium zal naar verwachting groot blijven.
9. Vastgoed: het plafond is nog niet bereikt. Winkelvastgoed in de VS zou het goed kunnen doen gezien de hogere vraag, in Europa is een selectievere aanpak nodig. De vooruitzichten voor kantoorruimtes zijn minder gunstig, maar industrieel en residentieel vastgoed is te midden van de structurele veranderingen goed geplaatst.
10. Wisselkoersen: macro-economie van belang. Hoge prijzen blijven grondstoffenvaluta's ondersteunen, maar kunnen de wereldwijde groei op middellange termijn temperen. Ondanks de initiële renteverlagingen blijft de CNY relatief sterk en ook Latijns-Amerikaanse valuta's zijn sinds het begin van het jaar aanzienlijk gestegen ten opzichte van de USD.
Ontdek het volledige document
Ontdek de video 'DB Market Update'
Meer dan ooit maakt de expertise van onze adviseurs het verschil.
Dus, is uw portefeuille klaar voor de toekomst?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.