Geschreven door
David Ghezal
Investment Strategist
Samengevat
- De aandelenmarkten blijven in het groen ondanks de schokken als gevolg van de aanzienlijke stijging van de obligatierente in februari.
- 2021 wordt vermoedelijk een volatiel jaar. In het algemeen blijven we positief over aandelen, maar een robuuste en goed gediversifieerde portefeuille is de sleutel tot succes.
- De marktomgeving speelt niet in het voordeel van staatsobligaties uit de ontwikkelde landen. Wij verkiezen schuldpapier in dollar uit de opkomende landen, bedrijfsobligaties inbegrepen.
Aandelenmarkten in het groen ondanks de stijging van de obligatierente
Even leek al de rest van de actualiteit naar de achtergrond te verdwijnen, want het waren vooral de gevoelige stijging van de obligatierente en de vrees voor een snel aantrekkende inflatie die in februari de tendens op de markten dicteerden.
Deze evolutie woog op het sentiment van de beleggers en deed de beurzen op het einde van de maand van hun wolk donderen. Toch eindigden ze de maand nog in het groen, onder meer doordat ze zich konden optrekken aan de fraaie prestatie van de financiële sector in Europa en de Verenigde Staten. De Amerikaanse S&P 500 ging 2,6% hoger en deed het daarmee beter dan de Nasdaq (+0,9%), nadat technologieaandelen in woelig water waren terechtgekomen. In Europa sprokkelde de Stoxx Europe 600-index 2,3%. Het waren vooral de beurzen van Madrid (+6%) en Milaan (+5,9%) die zich in de kijker werkten. De groeimarkten moesten het stellen met minder dan 1%, maar staan samen met Japan nog steeds op kop sinds het begin van het jaar.
Staatsobligaties verliezen terrein
Staatsleningen kwamen onder druk te staan door de opstoot van de obligatierente en verloren terrein over een breed front. US Treasury Bonds leverden 2,3% in en trokken de andere staatsleningen mee naar beneden, vooral in de eurozone (-1,9%). De Italiaanse BTP’s (-0,8%) wisten de schade te beperken na het aantreden van Mario Draghi als eerste minister. De spread tussen Italië en Duitsland viel daarmee terug tot een sinds 2016 ongezien niveau. In de meer risicovolle categorieën wisten alleen speculatieve obligaties stand te houden tegen de stijging van de obligatierente (High Yield US obligaties +0,4%).
Tot slot vermelden we de uitzonderlijke prestaties van conjunctuurgevoelige grondstoffen. De olieprijzen gingen bijvoorbeeld 18% hoger, maar op dat feest was goud (-6,1%) dan weer niet uitgenodigd.
Een robuuste en gediversifieerde portefeuille om een volatiel jaar goed te doorstaan
De recente ontwikkelingen bevestigen voor zover dat nog nodig was dat 2021 wel eens een volatiel jaar zou kunnen worden op de financiële markten en dat het vasthouden aan een robuuste en goed gediversifieerde portefeuille van levensbelang blijft om het schip veilig naar de haven te loodsen in een post-Covid wereld.
Wij blijven er evenwel van uitgaan dat, in het meest waarschijnlijke scenario, de beurzen deze turbulente periode goed zullen doorstaan en we blijven globaal genomen positief voor aandelen. Op sleeptouw genomen door Azië, zal de economische groei zich wellicht doorzetten in alle regio’s dankzij de verdere uitrol van de vaccins, de heropening van consumptiesectoren - die door de gezondheidscrisis aan de ketting waren gelegd, en tot slot de ongeziene budgettaire en monetaire steunmaatregelen.
Behoud van inschikkelijk monetair beleid
Wat dit laatste betreft, bevestigden de grote centrale banken hun engagement om hun inschikkelijke monetaire beleid vol te houden om het economisch herstel aan te zwengelen. A priori kunnen we echter niet uitsluiten dat ze hun monetaire beleid zullen bijstellen als dat nodig mocht zijn om de curve van de obligatierente te stabiliseren en gunstige financieringsvoorwaarden te bestendigen.
In regionaal opzicht gaat onze voorkeur uit naar Azië en de Verenigde Staten, gezien hun betere economische vooruitzichten en de sneller dan verwachte terugkeer van de bedrijfswinsten tot het niveau van voor de crisis. In vergelijking is de context minder gunstig in Europa, maar kleine en middelgrote kapitalisaties bieden aantrekkelijke waarderingen en groeiprofielen en zijn een interessante manier om mee te profiteren van het herstel dat in de loop van 2021 in de regio wordt verwacht.
Tot slot zijn we van oordeel dat een evenwichtige beleggingsstijl de aangewezen strategie blijft in de huidige marktomgeving. Value en cyclische aandelen, zoals financials, zijn het best geplaatst om voordeel te halen uit de reflatie van de economie, maar ook groeiaandelen van goede kwaliteit zoals technologie blijven interessant: de waarderingen zijn weliswaar hoog, maar zij zullen blijvend gebaat zijn bij de structurele groeivooruitzichten die voortvloeien uit de tendens naar een digitalisering van de economie.
Obligaties van groeilanden in dollar, ons favoriete segment
Verwacht wordt dat de aantrekkende wereldwijde groei een opwaartse druk zal blijven uitoefenen op de inflatie en de obligatierente, vooral in de Verenigde staten. Hoewel de centrale banken alles in het werk zullen blijven stellen om de stijging van de obligatierente te temperen, lijken staatsleningen ons geen interessante piste voor de beleggers.
Onze voorkeur blijft uitgaan naar categorieën die een creditspread (= risicopremie) bieden tegenover staatsleningen. Daarbij zullen Investment Grade bedrijfsobligaties wellicht blijven profiteren van de verwachte verbetering van de economische cyclus en een gunstige technische context. Te lange looptijden zijn echter te mijden. Obligaties uit de groeilanden in dollar, met inbegrip van uitgiftes van bedrijven in deze groeilanden, bieden echter de beste rendement-risicoverhouding en blijven ons favoriete obligatiesegment.
Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie ?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.