- Zoals verwacht verhoogde de ECB haar drie belangrijkste rentetarieven met 75 basispunten en zinspeelde zij tevens op de mogelijkheid van verdere renteverhogingen.
- De markten reageerden positief op de beslissingen van de ECB, met name op het gebrek aan nadere informatie over de start van een kwantitatief verkrappingsprogramma. De rente op staatsobligaties daalde en de aandelenmarkten stegen.
- Ondanks de verzwakkende economie mogen beleggers verdere aanzienlijke renteverhogingen verwachten. Een terugkeer naar een stimulerend monetair beleid is niet in zicht.
Wat is er gebeurd?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft tijdens haar vergadering van oktober zoals verwacht de rente voor de derde keer op rij verhoogd. Na een verhoging met 50 basispunten in juli en een verhoging met 75 basispunten in september hebben de hoeders van de euro besloten de depositorente, de belangrijkste herfinancieringsrente en de marginale leenrente opnieuw met elk 75 basispunten te verhogen tot respectievelijk 1,5%, 2,0% en 2,25%.
Tijdens de persconferentie zinspeelde ECB-president Christine Lagarde op verdere renteverhogingen voor de volgende ECB-vergaderingen, zonder details te geven. Zij zei dat de ECB zal vasthouden aan haar aanpak om beslissingen per vergadering te nemen, afhankelijk van de verdere vooruitzichten voor de inflatie en economische groei.
Daarnaast heeft de ECB aangekondigd dat de rente voor langer lopende herfinancieringsoperaties, de zogeheten TLTRO (Targeted Longer-Term Refinancing Operations), in de toekomst zal worden geïndexeerd aan het gemiddelde van de belangrijkste rentetarieven van de ECB die gedurende de periode van toepassing zijn. De feitelijke verhoging van de kosten van TLTRO-leningen aan commerciële banken in de EU weerspiegelt de wens van de ECB om dit deel van haar balans sneller af te bouwen en tegelijkertijd de prikkels voor het verstrekken van leningen aan de reële economie te verminderen.
Christine Lagarde kondigde ook aan dat tijdens de volgende vergadering in december een besluit zal worden genomen over een mogelijke inkrimping van de obligatieportefeuille van de ECB (de zogenaamde kwantitatieve verstrakking). Dit onderwerp werd in de vergadering niet besproken.
Hoe reageerden de markten?
Op de valutamarkt daalde de euro aanvankelijk licht in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar en dook onder pariteit, alvorens tijdens de persconferentie opnieuw te stijgen. Een soortgelijke beweging werd waargenomen op de aandelenmarkten. De Eurostoxx 50-index sloot uiteindelijk dicht bij het evenwicht op 3.604,5 punten. De sterkste reactie was te zien op de obligatiemarkten. De rente op 10-jarige Duitse Bunds daalde met meer dan 15 basispunten tot 1,97%, terwijl de rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties met bijna 30 basispunten daalde tot 4,04%.
Wat betekent dat voor beleggers?
Met de renteverhoging van vandaag heeft de Europese Centrale Bank een nieuwe stap gezet in de normalisering van het monetaire beleid. Bij toekomstige vergaderingen zullen waarschijnlijk nog meer renteverhogingen volgen. De markten verwachten momenteel dat de depositorente van de ECB volgend jaar het niveau van 3% zou kunnen overschrijden. Of dit werkelijk zal gebeuren hangt rechtstreeks samen met de evolutie van de inflatie.
Het feit dat de ECB geen indicatie heeft gegeven van een nakende beëindiging van de herinvestering van vervallende staatsobligaties die in het kader van het Asset Purchase Programme (APP) zijn verworven, is door de markten opgevat als een verzoenend signaal.
Samen met de gewijzigde voorwaarden van de TLTRO’s vormen de renteverhogingen een verdere aanscherping van de financieringsvoorwaarden in de eurozone. Hoewel de rente op staatsobligaties in de eurozone is gedaald, met name door het gebrek aan informatie over de afbouw van de balans van de centrale bank, is een omslag in de obligatierente nog niet in zicht. De druk op de prijzen in de eurozone neemt immers niet af, en de ECB zou de komende maanden dan ook moeten blijven vasthouden aan de koers van monetaire verstrakking. Christine Lagarde benadrukte tijdens de persconferentie dat het risico van stijgende inflatie groot blijft.
Conclusie
De tweede opeenvolgende historisch hoge renteverhoging van 75 basispunten werd algemeen verwacht en kwam dan ook niet als een verrassing voor de markten. Ondanks de verzwakkende economie van de eurozone moeten beleggers zich echter voorbereiden op verdere renteverhogingen. De tegenwind voor de obligatiemarkten, met name in de eurozone, zal daarom waarschijnlijk aanhouden.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.