- De ontwikkelde aandelenmarkten hebben sterk geprofiteerd van twee positieve katalysatoren en een recordprestatie neergezet in de afgelopen zes maanden.
- Op regionale basis handhaven we onze voorkeur voor Europese aandelen boven Amerikaanse. Wat sectoren betreft, zien we kansen in zowel waarde- als groeiaandelen.
- Als beleggingscategorie liggen obligaties nog steeds in de bovenste schuif.
De aanhoudende verstrakking van het monetaire beleid, een gespannen geopolitieke context, stress in de financiële sector, angst voor het Amerikaanse schuldenplafond en het moeizame herstel in China... genoeg valkuilen die de markten hadden kunnen doen struikelen. Maar dat was zonder de veerkracht van de Amerikaanse economie en het enthousiasme opgewekt door het potentieel van artificiële intelligentie (AI) gerekend om de productiviteit te verbeteren en de groei te stimuleren.
Aandelen en obligaties omhoog, grondstoffen vallen tegen
Ondanks een beperkte daling in mei, hebben de ontwikkelde aandelenmarkten sterk geprofiteerd van deze twee positieve katalysatoren en een recordprestatie neergezet in de afgelopen zes maanden. In de Verenigde Staten steeg de S&P 500 met 16%, waarmee de index de beste eerste jaarhelft sinds 2018 realiseerde. De door technologie gedomineerde Nasdaq-index sprong met meer dan 30% de hoogte in, de grootste stijging in 40 jaar tijd. In Europa stegen de Euro Stoxx 50 index en de Stoxx Europe 600 index met respectievelijk 16% en 9%, waarbij de beurzen van Parijs (CAC 40) en Frankfurt (DAX) zelfs nieuwe pieken bereikten. De opkomende markten bleven daarentegen achter met een gemiddelde winst van 3,5%.
Aanhoudende inflatiedruk en verdere renteverhogingen door de centrale banken hebben de obligatiemarkten de afgelopen maanden eerder kopzorgen gegeven. Toch konden alle segmenten tussen januari en juni terrein winnen, met als opmerkelijke uitzondering het VK.
High Yield obligaties1 profiteerden van de risicobereidheid en stegen met 4,9%. Daarmee deden ze het beter dan Investment Grade bedrijfsobligaties2 (+2,2%), US Treasuries (+1,6%) en staatsobligaties uit de eurozone (+2,5%).
Tot slot waren grondstoffen, zoals olie (daling met meer dan 12%), een van de grootste teleurstellingen. Goud ging echter tegen de trend in en steeg met 5,2% sinds het begin van het jaar.
Als de volatiliteit weer toeneemt komen er koopkansen
De volatiliteit bereikte het laagste niveau sinds begin 2020, maar zou weer kunnen toenemen als gevolg van de onzekerheid over de economische cyclus en de hernieuwde vastberadenheid van de centrale banken om een restrictief monetair beleid te handhaven zolang het nodig is om de inflatiegeest terug in de fles te krijgen. Ons centrale scenario blijft echter dat van een milde recessie in de VS, gevolgd door een gematigd herstel. We denken ook dat de bedrijfswinstgroei volgend jaar terug positief zal zijn, na de stagnatie die we dit jaar verwachten. We raden daarom aan om in de markten belegd te blijven en zijn van mening dat een mogelijke dip op de aandelenmarkten na de sterke koerswinsten van het eerste halfjaar nieuwe koopkansen kan bieden.
Voorkeur voor Europa en Azië
Op regionale basis handhaven we onze voorkeur voor Europese aandelen boven Amerikaanse. Ten eerste is de prestatie in Europa over meer sectoren gespreid dan in de Verenigde Staten, waar de rally vooral werd aangedreven door een handvol mega-caps in de technologiesector. Ten tweede zouden de winstmarges relatief hoog moeten blijven, omdat bedrijven hun prijzen blijven verhogen, zij het in een trager tempo. Tot slot zijn de waarderingen goedkoop: de Stoxx Europe 600 heeft een recordkorting van meer dan 30% ten opzichte van de S&P 500 op basis van de geschatte koers-winstverhouding over 12 maanden (vergeleken met een historische korting van 15%).
Ondanks hun recente underperformance blijven we optimistisch over aandelen uit opkomende markten, waarbij Azië onze favoriete regio blijft. Het nakende einde van de renteverhogingscyclus van de Fed, een zwakkere dollar en initiatieven om de groei in China te stimuleren, zouden de trend op middellange termijn moeten ondersteunen.
Wat sectoren betreft, zien we kansen in zowel waarde- als groeiaandelen. Wij hebben vooral een voorkeur voor Europese banken, technologieaandelen (hoewel niet uitsluitend gekoppeld aan AI) en de gezondheidszorgsector.
Obligaties nog steeds in de bovenste schuif
Als beleggingscategorie liggen obligaties nog steeds in de bovenste schuif. Investment Grade bedrijfsobligaties blijven in dit opzicht onze voorkeur genieten. Hun combinatie van hoge kredietkwaliteit en aantrekkelijke rendementen in een onzeker economisch klimaat, zou ervoor moeten zorgen dat er veel vraag naar blijft bij beleggers. Het kredietprofiel van de meeste emittenten blijft robuust en de rendementen op dit obligatiesegment zijn de afgelopen 15 jaar zelden hoger geweest dan nu. Om deze redenen zijn wij van mening dat Investment Grade bedrijfsobligaties nog steeds de beste risico-rendementsverhouding bieden in het obligatie-universum (de zogenaamde 'sweet spot').
Onder de meer dynamische categorieën zijn de hoge carry-kansen die High Yield obligaties bieden niet onopgemerkt gebleven. Toch blijven ze de facto risicovol en zijn ze volgens ons een minder aantrekkelijke en minder veilige optie dan Investment Grade bedrijfsobligaties nu we een potentieel volatielere periode op de markten ingaan. Daarom zijn we geneigd om voorlopig een beperkte blootstelling aan dit obligatiesegment te handhaven, ook al zijn we niet per definitie negatief over een periode van 12 maanden.
Positieve vooruitzichten voor olie en goud
Wat grondstoffen betreft, zouden de vermindering van de OPEC-productie en de sterke Chinese vraag de olieprijs moeten ondersteunen. In het kader van de verwachte volatiliteit op de markten blijft goud aantrekkelijk
Interesse in de Europese aandelenmarkten?
Geïnteresseerd om te beleggen in het obligatiesegment?
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, ramingen, meningen en hypothetische modellen die onjuist kunnen blijken te zijn. Dit artikel is louter bestemd als informatie en bevat geen beleggingsadvies.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evoluereen en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert.
Dit zou u ook kunnen interesseren
1 High Yield obligaties zijn obligaties met een rating lager dan BBB- van Standard & Poor's, of een gelijkwaardige rating van Moody's of Fitch.
2 Bedrijfsobligaties die Investment Grade zijn, beschikken over een solide balans en hebben een gunstige rating (AAA t.e.m. BBB-): men gaat er vanuit dat dit obligaties zijn van kredietwaardige bedrijven.