- De gouverneur van de Bank of Japan, Kazuo Ueda, zei dat Japan door de sterkere inflatiedruk binnenkort zijn decennialange regime van negatieve rente zou kunnen beëindigen.
- Japanse bankaandelen reageerden positief op de uitspraken van de gouverneur. De yen werd sterker en de rente op Japanse staatsobligaties steeg.
- De verandering in het monetaire beleid kan op korte termijn een obstakel vormen voor Japanse aandelen, maar onze algehele langetermijnvisie is positief.
Wat is er gebeurd?
De gouverneur van de Bank of Japan (BoJ), Kazuo Ueda, liet in een recent interview verstaan dat Japan binnenkort een einde zou kunnen maken aan zijn decennialange regime van negatieve rente. De beslissing zou al begin volgend jaar genomen kunnen worden, wanneer de BoJ over voldoende gegevens beschikt om de duurzaamheid van de loonstijging en de inflatie boven haar doelstelling van 2% te beoordelen.
De yen stond al enige tijd onder zware druk door het contrasterende monetaire beleid en het toenemende renteverschil met de VS. In augustus brak de USD/JPY wisselkoers door de belangrijke barrière van 145, een niveau waarop de BoJ vorig jaar voor het eerst sinds 1988 begon met het kopen van de yen. De uitspraken van Ueda lijken gericht te zijn op het stoppen van de waardevermindering van de yen ten opzichte van de dollar. De yen is sinds het begin van het jaar de zwakste valuta in de G10, met een daling van bijna 12% ten opzichte van de greenback.
Deze laatste aankondiging volgt op de versoepeling van de rentecurvecontrole (yield curve control -YCC) eind juli 2023. De BoJ verhoogde toen het doelbereik waartegen ze 10-jaars Japanse staatsobligaties (Japanese government bonds - JGB's) koopt – van 0,50% naar 1%. De BoJ had de YCC in september 2016 geïntroduceerd om de rente op 10-jarige JGB's op 0% te houden en de economie te stimuleren, die te lijden had onder jaren van zwakke groei en lage inflatie. Het besluit van de BoJ in juli kwam als een grote verrassing voor de financiële markten.
De prijsdruk in Japan bleef hoog in juli. Zoals verwacht bleef de algemene inflatie steken op 3,3%, terwijl het ’nieuwe’ kerncijfer, dat voedsel en energie uitsluit, steeg van 4,2% naar 4,3%. Binnen de algemene inflatie compenseerden de dalende energie- en goederenprijzen de aantrekkende voedselinflatie. Tegelijkertijd stimuleerde de aanhoudende vraag naar diensten de kerninflatie.
Hoe reageerden de markten?
De Japanse aandelenmarkt (Topix-index) bleef over het algemeen stabiel na de verklaringen van gouverneur Ueda. De Topix-index voor banken daarentegen, die dit jaar al sterk presteerde, kreeg een extra duw in de rug en noteert op het hoogste niveau sinds 2008. Op de valutamarkt steeg de yen ten opzichte van de dollar, waardoor de USD/JPY wisselkoers terugviel van zijn piek van 148. Op de obligatiemarkt ten slotte steeg het rendement op 10-jarige JGB's van 0,65% naar 0,71%, het hoogste niveau sinds 2014.
Wat betekent dat voor beleggers?
De opmerkingen van de gouverneur van de BoJ suggereren een beleidsommekeer van de monetaire stimulans van het afgelopen decennium, zelfs nu de bezorgdheid over het trage tempo van het wereldwijde economische herstel toeneemt. De Japanse economie lijkt eindelijk de vruchten van 'Abenomics' te kunnen plukken, een beleid dat de vorige premier, Shinzo Abe, in 2012 introduceerde.
Hoewel de BoJ nog steeds grotendeels afhankelijk is van data, denken wij dat het einde van de negatieve rente een serieuze optie is, gezien de opmerkingen van Ueda. Wij denken dat de BoJ de komende maanden waarschijnlijk de eerste stap zal zetten om van een negatief rentebeleid naar een nulrentebeleid te gaan. Daarna volgt nog een stap om de beleidsrente rond medio 2024 naar een licht positief niveau te brengen.
De Japanse bankensector zou het meest moeten profiteren van de stijgende rente. Deze sector lijdt al jaren onder rentevoeten die dicht bij nul liggen. Een geleidelijke normalisering van het monetaire beleid zou de nettorentemarge van Japanse banken, die al heel lang achterblijft in vergelijking met die van hun mondiale tegenhangers, een impuls geven.
In de tussentijd zijn de belangrijkste risico's voor de prognoses voor renteverhogingen dat de inflatie op de lange termijn niet boven de doelstelling van 2% uitkomt, in combinatie met een vertraging van de wereldeconomie.
Conclusie
Het einde van het ultrasoepele beleid van de BoJ kan leiden tot onrust op de financiële markten, waarbij de yen sterker wordt en de rente op JGB's stijgt. Als de BoJ haar plan doorzet, kan dat volgens ons op korte termijn tegenwind opleveren voor de binnenlandse aandelenmarkt, gezien de omgekeerde relatie tussen de yen en de Japanse aandelenmarkt. Wij zijn echter relatief positief over Japanse aandelen op de lange termijn, omdat de fundamenten van Japanse bedrijven sterk blijven en de waarderingen aantrekkelijk zijn.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID. Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.