Op vrijdag 24 maart kende het aandeel van Deutsche Bank een turbulent dagverloop, met heel wat artikels in de Belgische media tot gevolg.
Hieronder vindt u een aantal reacties op deze bewegingen van het Deutsche Bank-aandeel, van enkele van de meest erkende internationale analisten in de markt. Deze reacties werden tussen 24 en 26 maart verzameld in gespecialiseerde media zoals de Financial Times, Bloomberg of Handelsblatt.
1. Financial Times – What’s Eating Deutsche Bank
"...er is geen duidelijke terugslag voor DB vanwege het faillissement van Credit Suisse, noch van de Amerikaanse regionale bankencrisis. DB is winstgevend, in tegenstelling tot CS, en heeft geen grotere blootstelling aan het renteverhogingsrisico dan het Europese bankgemiddelde."
"De bezorgdheid van vandaag lijkt zich volgens handelaren en analisten toe te spitsen op de blootstelling van DB aan commercieel vastgoed in de VS en op de omvang van haar derivatenportefeuille. Wat het eerste punt betreft, ziet de gespecialiseerde verkoopafdeling van JP Morgan niets bijzonders om zich zorgen over te maken ... "Volgens onze definitie bepaalt CRE 7% van de kredietportefeuille van Deutsche Bank of ongeveer 33 miljard euro, waarvan ongeveer 50% in de VS. En eigenlijk heeft DB zelfs minder blootstelling aan CRE dan de sector in het algemeen ... wat derivaten betreft, betekenen gigantische cijfers vaak heel weinig."
2. Financial Times – Deutsche Bank: sell banks on Friday and go away
"Het verschil [met Credit Suisse] is dat Deutsche Bank zich lang geleden heeft gestabiliseerd. Het is solide, zo niet zeer winstgevend met een rendement op het tastbaar eigen vermogen van ongeveer 7 tot 8 procent. [...]".
"Europese banken zijn relatief ongevoelig voor renteverschuivingen, aldus JP Morgan. Voor elke verandering van 1 procent in de regionale obligatierente, hebben Europese banken ongeveer een half procent herwaarderingseffect op hun obligatiebezit. Amerikaanse banken zijn zeven keer zo gevoelig."
"Zelfs pessimistische analisten hebben moeite om te twijfelen aan de financiële veerkracht van Deutsche Bank. Maar men kan het effect van de paniek op de markt niet onderschatten. Sommige beleggers stapten al uit de bankensector voordat de financiële autoriteiten in het weekend kans kregen om nog meer steken te laten vallen. Maar de daling van de aandelen van Deutsche Bank is eerder ruis dan een signaal dat er gevaar dreigt."
3. Bloomberg – Deutsche Bank stock drop is victim of irrational market, Citi says
"De aandelen van Deutsche Bank AG daalden vrijdag het sterkst in drie jaar, wat suggereert dat een week van kalmerende woorden van centrale bankiers en politici er niet in is geslaagd om de algemene zorgen over de financiële sector te temperen.
Analisten van Citigroup Inc. probeerden de beweging te verklaren en zeiden dat het te wijten kan zijn aan een 'irrationele markt'."
4. Bloomberg – Hedge Funds seen targeting Deutsche Bank in irrational slide
"Het is een duidelijk geval van de markt die eerst verkoopt en later pas vragen stelt", zei Paul de la Baume, senior marktstrateeg bij FlowBank SA."
"Wij zien dit als een irrationele markt", schrijven analisten van Citigroup Inc., waaronder Andrew Coombs, in een nota. "Het risico is vooral dat de verschillende mediakoppen de depositohouders psychologisch beïnvloeden, ongeacht of de oorspronkelijke redenering erachter juist was of niet."
"De recente toename van de CDS van Deutsche Bank is volgens ons gerelateerd aan eenrichtingsverkeer van het afbouwen van risico bij alle marktdeelnemers", schreven analisten van JP Morgan Chase & Co., waaronder Kian Abouhossein. "Wij zien dit en de bijbehorende koersdaling niet als een weerspiegeling van de fundamentals."
Beleggers waren bezorgd over de blootstelling van DB aan Amerikaans commercieel vastgoed en haar grote derivatenboek, volgens Stuart Graham, analist bij Autonomous Research. Maar beide zijn "bekend" en "gewoon niet bijzonder eng", voegde hij eraan toe in een nota.
"Wij maken ons geen zorgen over de levensvatbaarheid of de activa van Deutsche," schreef Graham. "Om glashelder te zijn - Deutsche is NIET de volgende Credit Suisse."
5. Handelsblatt – Wetten gegen die Deutsche Bank
Er zijn geen duidelijke antwoorden, maar wel een vermoeden en een poging tot verklaring. "Deutsche Bank zelf heeft net een herstructurering ondergaan en biedt daarom nog steeds aanvalsvlakken, zeker in zo'n nerveuze markt", analyseert het bestuurslid van een Duitse bank. Maar er is geen fundamentele rechtvaardiging voor zo'n dramatische daling van het aandeel", zegt hij. Het patroon van de handelsbewegingen wijst op een gerichte aanval van hedgefondsen en andere agressieve beleggers. [...].
Beleggers moeten zich richten op de fundamentals van de bank, benadrukt Kian Abouhossein, analist bij JP Morgan Chase. Hij wijst onder meer op de winstgevendheid en de "sterke liquiditeitsratio's". Daarom waren de aanvankelijk scherpe koersdaling en de verhoogde risicopremies niet gerechtvaardigd. Citigroup-analist Andrew Coombs benadrukte: "Wij denken dat dit voortvloeit uit een irrationele markt."