Beauty and the East: hoe beleggen in Azië?

Beleggen

Beauty and the East: hoe beleggen in Azië?

15 maart 2022 - Leestijd 2 min. 

Geschreven door

Knut Huys

Senior Fund of Funds Manager

Samengevat:
  • In een paar generaties heeft een winnende mix van globalisering, (buitenlandse) investeringen en een gezonder macro-economisch beleid Azië opnieuw op de economische kaart gezet.
  • In een dynamische beleggingsportefeuille is Azië een opportuniteit.
  • Voor een particuliere belegger is het door zijn enorme omvang en complexiteit een minder evidente markt. Beleggen in de regio door middel van een fonds1 kan daarom een oplossing bieden.

Hoewel Azië vaak wordt omschreven als een nieuwe opkomende regio is het doorheen de geschiedenis altijd een economische grootmacht geweest. Azië domineerde de wereldeconomie gedurende het grootste deel van de afgelopen 2.000 jaar. Vanaf de jaren 1800 verviel het continent echter tot een verzameling armere economieën die vooral landbouwproducten exporteerden2. Maar rond de jaren 1950 keerde het tij.

Eerst was er de forse opkomst van Japan en Zuid-Korea, de eerste landen in Azië die hun achterstand ten opzichte van het Westen inhaalden. Hun rebound zou later overgedaan worden door China, dankzij de hervormingen van Deng Xiaoping en zijn opvolgers. Leuk om weten: in 1983 was het bbp van China (met toen al meer dan 1 miljard inwoners) nog kleiner dan dat van de Benelux (toen 24,6 miljoen inwoners).3

Evenzeer tekenend voor de impressionante remonte is de lijst van Fortune Global 500. Dat is een wereldwijde ranking van bedrijven van groot naar klein op basis van hun jaaromzet. Toen de lijst in 1990 uitkwam, waren er geen Chinese bedrijven in de lijst. Vandaag zijn er meer Chinese (124 – incl. Hong Kong) dan Amerikaanse (121).

4,2 miljard consumenten op 1 continent

In slechts een paar generaties heeft een winnende mix van globalisering, (buitenlandse) investeringen en een gezonder macro-economisch beleid de omkeer ingeluid. De jongste decennia werd Azië sneller rijk dan enige andere regio in de wereld. De opkomst van China en ook India verklaart een groot deel van deze trend, maar ook de groei in kleinere en middelgrote landen zoals Taiwan, Indonesië, Vietnam en de Filipijnen stuwen het continent voorwaarts.

In 1970 vertegenwoordigde Azië amper 16,5% van het globale bbp. In 2020 was dat (opnieuw) al 35,9%4. Azië is niet alleen meer ‘de fabriek van de wereld’, maar neemt ook steeds meer een prominentere rol in als innovator. Er is een sterke industriële shift aan de gang van grondstoffen en landbouw naar technologie en diensten. Terwijl de Aziatische economie sterk op export blijft gericht, stijgt ook de binnenlandse consumptie. 54,3% van de wereldbevolking (en dus van alle consumenten) woont op het continent5, en in verschillende Aziatische landen ontwikkelt zich een robuuste middenklasse. Dit alles levert een aantrekkelijk groeipotentieel op.

Het Wilde Oosten?

In een evenwichtige beleggingsportefeuille is Azië dan ook een opportuniteit. Alleen bleek 2021 niet zorgeloos voor beleggers in Aziatische aandelen. Dat kwam door enkele factoren, waaronder de verspreiding van het coronavirus in minder gevaccineerde landen, slecht nieuws uit China (groeivertraging, strengere regelgeving en perikelen in de vastgoedmarkt), en de tapering door de Amerikaanse centrale bank. Die risico's bestaan vandaag nog steeds, maar door de oorlog in Oekraïne zijn ze een stuk van het voorplan verdwenen. Voor wie in het licht van die nieuwe realiteit op zoek is naar een bredere (geografische) spreiding van zijn portefeuille, kan Azië een instapkans bieden. Om in te spelen op het onbetwistbare groeipotentieel van Azië en tegelijk de risico’s onder controle proberen te houden kan een actief beheerd aandelenfonds een meerwaarde bieden.

Beleggen in Azië?

Ontdek onze oplossing onder de vorm van een beleggingsfonds >

1 Fonds: het begrip ‘fonds’ wordt over het algemeen gebruikt voor een instelling voor collectieve belegging (ICB), die het statuut van een ICBE (UCITS) of van een AICB (niet-UCITS) kan hebben. Een ICB kan bestaan uit compartimenten. Fondsen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren.
2 Bron: OESO – Angus Maddison – The World Economy – a Millennial perspective, raadpleegbaar via https://read.oecd-ilibrary.org/ economics/the-world-economy_9789264189980-en?_ga=2.140813 554.1306191439.1635509009-1603086678.1629891839#page1
3 Bron: World Bank, raadpleegbaar via https://databank.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD/1ff4a498/Popular-Indicators#
4 Bron: World Bank, raadpleegbaar via https://databank.worldbank. org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD/1ff4a498/Popular-Indicators# Met Azië doelen we op Oost-Azië, Zuid-Azië en de Pacific.
5 Bron: World Bank, raadpleegbaar via https://databank.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD/1ff4a498/Popular-Indicators#

×