Geschreven door
Wim D'Haese
Head Investment Strategist
Nu grote delen van de wereld opnieuw opengaan en de vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus vorderen, tonen veel traditionele infrastructuuractiva kenmerken die in de huidige omgeving aantrekkelijk zijn voor beleggers. De uitrol van vaccins en de algemene heropening van de economie zullen een positief effect hebben op het gebruik van de traditionele infrastructuur en op de vergoedingen die aan de eigenaars worden betaald.
Maar de heropleving van de economie biedt ook de gelegenheid om de infrastructuurbehoeften op lange termijn opnieuw te evalueren.
Het belang van technologie en ESG voor infrastructuur
Deze behoeften zijn niet alleen enorm, maar ook geëvolueerd als gevolg van de veranderingen in onze werk- en leefpatronen. Traditionele ‘fysieke’ infrastructuur is dus slechts één component: technologische en andere infrastructuur zijn ook van essentieel belang.
Infrastructuur is eveneens een belangrijk onderwerp wat betreft duurzaamheid en het dichten van de kloof tussen ontwikkelde en opkomende markten. De negende VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling (SDG of Sustainable Development Goals) op de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling is bijvoorbeeld gewijd aan innovatie en infrastructuur, samen met duurzame industrialisatie. Een doeltreffende voorziening van vervoers-, verbindings- en nutsdiensten moet een rol spelen bij het opbouwen van de veerkracht van de infrastructuur ten opzichte van de bestaande risico's rond klimaat- en andere rampen.
Om de infrastructuurkloof te dichten lijken 3 punten essentieel:
- Een verbetering van het samenspel van overheidsfinanciering en particuliere financiering.
- Een evaluatie van infrastructuur aan de hand van een ESG-levenscyclusscenario die rekening houdt met de klimaatverandering, om zo de projectkosten en potentiële opbrengsten beter in te schatten.
- Het creatief gebruik van technologie, niet alleen wat de infrastructuurprojecten zelf betreft, maar ook de manier waarop zij in eerste instantie worden beoordeeld en vervolgens beheerd. Denk hierbij aan big data-analyse, 3D-scanners, drones, architectuursoftware ...
Beleggen in een toekomstgerichte infrastructuur?
Lees ook
Veiligheid: sterke kansen voor beleggers
De vraag naar beveiliging en veiligheidsoplossingen trekt 2 tot 3 keer zo snel aan als de globale economische groei. Hoe kunt u tegelijk inspelen op die verschillende ontwikkelingen?
Beleggen in slimme mobiliteit? Zo lift u mee met deze megatrend
Minder dan 0,7% van het globale wagenpark is vandaag elektrisch. Dé grote shift moet nog komen.
Is water een belegging waard?
1.260 triljoen liter. Zo véél water is er naar schatting op onze planeet. Kan het dan eigenlijk wel een interessant beleggingsthema zijn? Op verkenning.
Artificial intelligence: van sciencefiction naar science
Artificiële intelligentie (AI) hertekent steeds meer ons leven. Maar hoe doet u er uw voordeel mee als belegger?
1 De term 'fonds' is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.