Communicatie van commerciële aard
Geschreven door
Sander Casier
Product Manager – Structured Products
Samengevat
- Met een groene obligatie belegt u niet alleen voor het potentieel rendement, maar ook om een impact te maken.
- Deutsche Bank lanceerde in juni haar green bond-programma. De ingezamelde fondsen worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en de bouw en renovatie van groen commercieel vastgoed. Een externe partij: Institutional Shareholder Services ESG (ISS ESG) treedt op als controleorgaan en publiceerde al haar rapport.
- Ook als particuliere belegger kunt u mee investeren.
Groene obligaties of green bonds zijn schuldbewijzen waarmee u als belegger kan participeren in de bouw van energiezuinige woningen, windmolenparken of andere groene investeringen. Het verschil met een ‘gewone’ obligatie is dat u niet alleen een rendement nastreeft, maar ook een directe duurzame impact. Om er zeker van te zijn dat uw geld juist besteed wordt, controleert een derde partij bij een green bond of het beheer van uw geïnvesteerde centen correct en transparant verloopt. En dus wel degelijk naar groene projecten gaat.
Aanvullende hefboom
Om onze wereld minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en te streven naar klimaatneutrale oplossingen zijn grote inspanningen nodig. Persoonlijke en maatschappelijke inspanningen, maar ook investeringen. Groene obligaties zijn in die zin geen wonderoplossing, wel een aanvullende hefboom. Ze kunnen de verspreiding van innovatieve technologieën bevorderen, projecten financieren die duurzame werkgelegenheid voortbrengen en ecologische en economische doelstellingen met elkaar verzoenen. En dat terwijl ze voor beleggers ook rendement kunnen opleveren.
Toenemende interesse van beleggers
Green bonds hebben dan ook de wind vanachter. In 2019 werd er voor ruim 257 miljard USD aan groene obligaties uitgegeven, een stijging van 51% tegenover 20181. In Europa - de grootste markt voor green bonds - steeg dit zelfs met 74%. Ook onze overheid gaf de afgelopen jaren al groene obligaties uit. De ingezamelde middelen zijn bestemd voor investeringen op het gebied van klimaatbescherming, hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en schoon transport.
Duurzame energie en gebouwen wereldwijd grootste slokop in 2019
Get the data - Created with Datawrapper
Bron: Climate Bonds Initiative - Green Bond Market Summary 2019 (februari 2020)
De percentages geven de sectorale verhouding weer van de investeringen met groene obligaties. Voor elke 100 euro gaat er 30 euro naar de ontwikkeling van duurzame gebouwen, 20 euro naar transport, enzovoort.
Deutsche bank lanceert eerste green bond
Deutsche Bank draagt graag haar steentje bij aan deze positieve evolutie door haar cliënten oplossingen aan te reiken zodat ze duurzaam kunnen beleggen. In België bijvoorbeeld kunnen beleggers ondertussen kiezen uit een breed aanbod van duurzame fondsen2.
In juni 2020 lanceerde Deutsche Bank AG ook haar eerste green bond met een looptijd van 6 jaar. Daarmee wilde de bank 500 miljoen euro ophalen bij institutionele beleggers. De vraag overtrof fors het aanbod: in totaal kwam er voor 4,5 miljard euro aan orders binnen. De 500 miljoen euro komt terecht in een pool die wordt aangewend voor investeringen in ondernemingen, activa of projecten, die de overgang naar een schone, energie-efficiënte en milieuvriendelijke wereldeconomie ondersteunen. Een externe partij (ISS ESG) treedt op als controleorgaan en publiceerde al haar bevindingen.
Deutsche Bank AG streeft ernaar om de ingezamelde fondsen binnen het jaar toe te wijzen. Een eerste volledige rapportering wordt eind 2020, begin 2021 verwacht. Concreet focust Deutsche Bank AG op 3 grote domeinen:
- hernieuwbare energie
- energie-efficiëntie
- bouw en renovatie van groen commercieel vastgoed
De rapportering zal beschikbaar zijn op https://www.db.com/ir/en/green-bond.htm.
Risico’s eigen aan groene of maatschappelijk verantwoorde afgeleide instrumenten
Dit product is een groen afgeleid instrument. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat er momenteel geen marktconsensus bestaat over de precieze kenmerken die een specifiek actief moet hebben om als 'groen', 'sociaal' of 'duurzaam' te worden gedefinieerd. Dat kan ertoe leiden dat verschillende aanbieders de duurzaamheid van de financiële diensten en producten verschillend beoordelen. Daarnaast worden momenteel verschillende wet- en regelgevingsprojecten op het gebied van ESG (Environmental, Social, Corporate Governance) en Sustainable Finance ontwikkeld of besproken, die er op termijn toe kunnen leiden dat financiële diensten en producten die nu als duurzaam worden geclassificeerd, in de toekomst niet meer aan de wettelijke eisen voldoen. Bijgevolg kan aan de beleggers geen enkele garantie worden gegeven dat de in aanmerking komende activa in het kader van deze Note volledig of deels beantwoorden aan de bestaande of toekomstige verwachtingen of eisen van iedere belegger, en voldoen aan de beleggingscriteria of -richtlijnen waaraan deze belegger of zijn beleggingen zouden moeten voldoen. Het is mogelijk dat het totale bedrag van de groene uitgiftes in het kader van het Green Bond Program van Deutsche Bank, op een gegeven moment, hoger is dan het totale bedrag van de projecten gefinancierd door het programma. Deze eventuele gebeurtenis heeft geen juridische gevolgen voor de uitgever van het product.
Deutsche Bank AG trekt mee aan de kar
Deutsche Bank AG publiceerde in mei haar doelstellingen om de verdere transformatie naar een duurzame economie te ondersteunen. Dat zal de bank doen door zowel te werken aan de financiering van duurzame projecten als door het vermogen aan duurzame beleggingen onder beheer op te krikken. Op die manier plant de bank tegen eind 2025 ruim 200 miljard euro te faciliteren. Zowel voor leningen en obligaties voor duurzame investeringen, als voor beleggingen die voldoen aan duurzaamheidscriteria op vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur.3
In juli scherpte de bank ook haar beleid voor fossiele brandstoffen verder aan. Tegen eind 2020 zal Deutsche Bank AG de financiering van bestaande bedrijfsactiviteiten in de steenkoolindustrie in Europa en de VS herzien - de herziening in Azië zal in 2022 beginnen. Op die manier wil Deutsche Bank ten laatste tegen 2025 haar blootstelling aan steenkool mijnarbeid stopzetten. Door later in Azië te beginnen, houdt de bank rekening met het feit dat de transformatie in Azië langer zal duren door de grote afhankelijkheid van de regio van steenkool.4
Tegen eind 2020 zal de bank ook al haar bestaande bedrijfsactiviteiten in de olie- en gassector herzien. En met onmiddellijke ingang kent de bank niet langer investeringen toe voor fracking (een methode waarbij er in de grond geboord wordt naar schaliegas en schalieolie) in landen met beperkte watervoorraden, nieuwe olie- en gaswinning in het Noordpoolgebied en nieuwe projecten voor de winning van oliezand (teerzand).4
Beleggen in dit thema?
Gestructureerd product5 met een uiterste inschrijvingsdatum op 25/09/2020.
Dit afgeleid instrument richt zich tot beleggers met voldoende kennis en ervaring om de kenmerken van het voorgestelde product te begrijpen en om ten opzichte van hun financiële situatie, de voordelen en risico's van deze belegging te beoordelen.
Opgelet: u staat op het punt een product te kopen dat niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen is. Vooraleer u een beleggingsbeslissing neemt, moet u het prospectus lezen om de potentiële risico's en de voordelen in verband met uw beslissing om in de effecten te beleggen volledig te begrijpen. De goedkeuring door de CSSF mag niet worden beschouwd als een gunstig advies van de CSSF over schuldbewijzen.
De Securities Note is beschikbaar op:
https://public.deutschebank.be/f2w/prospectus/XS2011154692_baseprospectus_nl.pdf
Het Registratiedocument is beschikbaar op:
https://public.deutschebank.be/f2w/prospectus/XS2011154692_registrationdocument_nl.pdf
De Definitieve Voorwaarden zijn beschikbaar op:
https://public.deutschebank.be/f2w/prospectus/XS2011154692_finalterms_nl.pdf
De Supplementen zijn beschikbaar op:
https://public.deutschebank.be/f2w/prospectus/XS2011154692_supplement_nl.pdf
Deel dit artikel
Lees ook
1 Climate Bonds Initiative - Green Bond Market Summary 2019 (februari 2020)
2 De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.
5 Gestructureerde financiële instrumenten, ook bekend onder de naam Structured Notes, bestaan in de vorm van “gestructureerde schuldeffecten” of “afgeleide instrumenten”. Een gestructureerd financieel instrument is een financieel instrument van bepaalde duur, doorgaans uitgegeven door financiële instellingen, dat een rendement biedt dat gekoppeld is aan één of meer onderliggende activa (bijvoorbeeld een rentevoet of een beursindex) via vaste of variabele coupons betaald tijdens de looptijd of op de vervaldag van het effect. In geval van gestructureerde schuldeffecten verbindt de emittent zich ertoe aan de belegger 100% van het geplaatste kapitaal (exclusief kosten) terug te betalen op de vervaldag (behalve in geval van faillissement of risico op faillissement van de emittent). In geval van een ‘afgeleid instrument’ verbindt de emittent van een Structured Note zich er echter niet toe op de vervaldag aan de belegger 100% van het geplaatst kapitaal (exclusief kosten) terug te betalen.