- De heropleving van China na het opheffen van het zero-covid-beleid stimuleert de wereldeconomie, onder andere door de stijgende vraag naar grondstoffen en goederen, en een toename in toerisme.
- De heropleving heeft ook een keerzijde, omdat ze de hoge inflatie verder kan ondersteunen.
- Ondanks de vaccinatie-inspanningen blijft Covid-19 een bedreiging in China.
Op 24 januari landde in Nha Trang de eerste directe vlucht tussen China en Vietnam sinds het einde van de reisbeperkingen. De 214 passagiers kregen een bijzonder hartelijk welkom toen ze van het vliegtuig stapten. De regionale toerismedirecteur en zijn team stonden klaar met bloemen, cadeautjes en een heel brede glimlach. Daar waren goede redenen voor. In 2019 kwamen 5,9 miljoen Chinezen op vakantie in Vietnam. Sindsdien lag het toerisme drie jaar lang op apegapen. Vietnam hoopt nu dit jaar opnieuw 1,2 miljoen Chinezen te mogen verwelkomen, en het dubbele daarvan in 2024. Lokale economen verwachten dat de heropening van China het bbp van Vietnam weer een extra push kan geven1.
Splash the cash?
Terwijl Vietnam, Maleisië en Thailand - die sterk afhankelijk zijn van toerisme - wellicht de eerste landen zijn die profiteren van het versoepelde coronabeleid, zal ook de globale economie een boost krijgen. Tijdens de pandemie hebben de Chinezen stevig kunnen sparen, waardoor ze op de hoogste berg cash ooit zitten. Alleen al in 2022 kwam er op de spaarrekeningen van de gezinnen omgerekend 2.700 miljard USD bij - grofweg 2.400 USD per volwassen Chinees2.
Olie en grondstoffen
Niet alleen de vraag naar vluchten en hotels steeg fors sinds de grenzen weer open zijn. Ook producenten van luxegoederen (China is na de VS de belangrijkste markt) zagen hun aandelenkoersen ondertussen klimmen3. Hetzelfde verhaal op de grondstoffenmarkten, waar de verhoogde vraag de koersen verder kan ondersteunen. Niet verwonderlijk, want het land staat in voor de aankoop van een vijfde van de olie in de wereld, meer dan de helft van het koper, nikkel en zink, en meer dan drie vijfde van het ijzererts4. De versoepeling van de beperkingen is dus goed nieuws voor olieproducerende regio’s en landen zoals Brazilië, Chili en Australië.
Een boost voor de Europese export?
De VS en de EU zijn de belangrijkste handelspartners van China. Hoewel we ontzettend veel importeren uit China, is China ook een grote afzetmarkt voor ons. Na de VS en het VK is China zelfs de grootste afzetmarkt voor de EU5. 10% van de waarde aan goederen die we in de EU produceren gaat richting China. De versoepeling van de restricties is dus ook goed nieuws voor ons. Kristalina Georgieva, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, noemde de heropening van China wellicht de belangrijkste factor voor de globale groei in dit Jaar van het Konijn.
Beperkingen zijn weg, corona is dat niet
De heropening van China mag dan wel goed nieuws zijn, het betekent nog niet dat alle problemen van de baan zijn. Hoewel de piek van besmettingen in december 2022 bereikt lijkt te zijn en 90% van de bevolking volledig gevaccineerd is6, hangt Covid-19 nog als een donderwolk boven het land. De Chinese vaccins zijn namelijk minder effectief dan de vaccins die we bij ons gebruiken. En hoewel verschillende indicatoren in de maakindustrie en services uitwijzen dat er een tandje wordt bijgestoken, kan een nieuwe opstoot niet alleen de productiviteit afremmen, maar ook de menselijke tol verhogen. Alleen al in januari maakte Covid-19 volgens de officiële cijfers meer dan 60.000 doden in China7.
Slecht nieuws voor inflatie
Een tweede kopzorg is de weerslag op de inflatie. Terwijl we steeds meer signalen zien dat de inflatiepiek achter de rug zou kunnen zijn, kan de heropening roet in het eten gooien. Volgens verwachtingen van Bloomberg kan de heropening tegen eind 2023 bijdragen aan een toename van de globale inflatie met 1 procentpunt8. Dat is niet ideaal in een wereld waar centrale banken alle zeilen bijzetten om de inflatie net naar beneden te duwen. Dat er tegelijk overheidsprogramma’s zijn - gelanceerd vóór de heropening - om de binnenlandse consumptie een zetje te geven, kan ertoe leiden dat de inflatiedruk hoog blijft. Kortom, de heropening van de Chinese economie is een positieve zaak, al komt het wel met enkele grote weerhaken.
En wat met beleggingen?
Risico's op korte termijn voor Chinese aandelen zijn een eventuele escalatie van de spanningen tussen de VS en China en een langer dan verwacht strak monetair beleid door de Fed. Wij menen echter dat het economisch herstel in China nog lang niet is voltooid en in het tweede kwartaal van 2023 aan kracht kan winnen, wat geleidelijk tot uiting zou moeten komen in de bedrijfsresultaten.
Daarom blijven wij positief over Chinese aandelen en elke marktvolatiliteit kan volgens ons kansen bieden voor langetermijnbeleggers. Om het risico te spreiden geven wij echter de voorkeur aan een belegging in de bredere regio Azië en niet enkel in China.
Prognoses zijn gebaseerd op aannames, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken.
Alvorens over te gaan tot een beleggingsbeslissing, raden we u aan de essentiële beleggersinformatie door te nemen. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw beleggersprofiel. Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert.
Dit zou u ook kunnen interesseren
1. Bron: tuoitrenews.vn/news/business/20230124/vietnams-khanh-hoa-welcomes-back-first-visitors-from-china-after-threeyear-hiatus/71099.html
2. Bron: CIO Memo Deutsche Bank: China - Re-opening gains momentum (31/1/2023)
3. Bron: cnbc.com/2023/02/01/luxury-stocks-rally-as-china-reopens-but-consumers-may-shop-in-house.html
4. Bron: https://www.economist.com/lead¬ers/2023/01/05/how-chinas-reopening-will-disrupt-the-world-economy
5. Bron: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Extra-EU_trade_in_goods 6. Bron: ourworldindata. org/covid-vaccinations?country=CHN
7. Bron: covid19.who.int/region/wpro/country/cn
8. Bron: bloomberg.com/news/articles/2023-01-31/china-s-economic-reopening-is-the-next-big-threat-to-glob¬al-inflation