Een fondsenapotheek tegen financiële repressie

Beleggen

Een fondsenapotheek tegen financiële repressie

15 februari 2022 - Leestijd 3 min. 

Geschreven door

Knut Huys

Senior Fund of Funds Manager

Samengevat:
  • Steeds meer Belgen kiezen ervoor om te beleggen in fondsen1. In vier jaar steeg het belegd kapitaal in fondsen met meer dan 40%.
  • Risico’s trachten te spreiden over meerdere onderliggende beleggingen, een potentieel rendement nastreven, geen koopkracht meer trachten te verliezen, minder uren swipen doorheen het financiële nieuws … Er zijn redenen genoeg om te kiezen voor beleggingsfondsen.

Fondsen zijn een essentieel onderdeel van de pensioen- en beleggingsstrategie van miljoenen mensen en organisaties. Ruim 63.000 miljard Amerikaanse dollar is vandaag belegd in fondsen.2 Dat er zó véél geld in fondsen wordt belegd is niet toevallig; ze hebben dan ook heel wat voordelen:

  • Door in verschillende aandelen en/of obligaties te beleggen, spreiden ze de risico’s die inherent zijn aan beleggen.
  • Ze zijn gebruiksvriendelijk: u hoeft geen honderden verschillende obligaties of aandelen te kopen (en daardoor kan u ook kosten besparen) en u hoeft de samenstelling niet zelf te beheren.
  • Er is voor elk wat wils: gematigd of dynamisch beleggersprofiel, zuiver of gemengd met verschillende activaklassen, globaal of regionaal, thematisch of generalistisch, duurzaam of niet, passief of actief beheerd, enzovoort. Er bestaan fondsen voor elke type fondsenbelegger.

Weerwerk in tijden van financiële repressie

Ook steeds meer Belgen kiezen ervoor om te beleggen in fondsen. Volgens de jongste gegevens hebben we samen 259,6 miljard euro belegd in fondsen. Vier jaar geleden was dat nog ‘maar’ 182,3 miljard euro.3

Die forse stijging hoeft niet te verwonderen. Ons spaargeld levert nauwelijks nog iets op. Wie op zoek is naar een groter potentieel rendement heeft weinig andere alternatieven dan beleggen indien hun beleggersprofiel en risicoappetijt dat toestaat. Door de lage rentevoeten en de inflatie zitten we al enkele jaren in een situatie van financiële repressie, waardoor spaargeld steeds meer aan koopkracht verliest.

Liet u 100 euro gedurende tien jaar lang op een Belgisch gereglementeerd spaarboekje kamperen, dan bent u vandaag ongeveer 10% aan koopkracht kwijt. Beleggen in fondsen kan dan ook een poging zijn om uw koopkracht trachten op peil te houden én een potentieel rendement na te streven. Let wel: de waarde van fondsen kan stijgen, maar uiteraard ook zakken.

Het eerste gebod van de fondsenbelegger: bouw een stevige ruggengraat

Indien uw beleggersprofiel het toelaat, kunnen fondsen de geknipte bouwstenen zijn om een beleggingsportefeuille op te bouwen. Bij Deutsche Bank adviseren we om echter niet zomaar te gaan shoppen in het aanbod, maar selectief en met een plan te werk te gaan.

De eerste stap? Een stevige ruggengraat bouwen, een solide kern die tegen een stoot kan als de markten ‘fratsen’ vertonen. Die kern kan bijvoorbeeld bestaan uit een mix van fondsen die:

  • Zowel blootgesteld zijn aan aandelen en obligaties als eventueel aan andere activaklassen;
  • Focussen op een rendementspotentieel op lange termijn;
  • Regelmatig volledig doorgelicht en indien nodig geherbalanceerd worden door de fondsenbeheerder, zodat de risico’s in verhouding blijven tot het mogelijke langetermijnrendement;
  • Eventueel over ingebouwde mechanismen beschikken die het neerwaartse risico binnen bepaalde grenzen proberen te houden.

De tweede stap? De kern (eventueel) aanvullen met beleggingen waarmee u bijkomende accenten legt: dat zijn de satellieten. De satellieten kunnen bestaan uit thematische beleggingen (zoals klimaatverandering, artificiële intelligentie, water en robotica), sectoren (zoals technologie en financials) of bepaalde categorieën (zoals kleine middelgrote marktkapitalisaties). Met andere woorden: complementaire en tactische beleggingen met een uitgesproken groeipotentieel, die risicovoller kunnen zijn dan de kern van de beleggingsportefeuille en dus verhoudingsgewijs best een kleiner percentage uitmaken van de gehele portefeuille.

Beleggen volgens de kern-satellietstrategie

Deze aanpak noemen we de kern-satellietstrategie. Als u belegt voor de lange termijn – 5 à 10 jaar of langer – zullen uw beleggingen onvermijdelijk meerdere stormen op de beurs meemaken. Met de kern-satellietbenadering kan u proberen hierop zo goed mogelijk te anticiperen, door enerzijds robuustheid in te bouwen (met de kern) en anderzijds toch extra groeipotentieel na te streven (met de satellieten).

1 De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.
2 Bron: https://www.ici.org/system/files/2021-05/2021_factbook.pdf, mei 2021
3 Bron: https://www.beama.be/trimestrieel/ 

×