Aandelen en goud in het groen, inflatie blijft belangrijk aandachtspunt

Markten

Aandelen en goud in het groen, inflatie blijft belangrijk aandachtspunt

04 juni 2021 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

David Ghezal
Investment Strategist

Samengevat

  • De meeste beurzen hebben in mei geprofiteerd van een gunstige wind: steun van de belangrijkste centrale banken, een bevestiging van het solide economisch herstel en positief nieuws over de gezondheidscrisis.
  • Goud was echter de grote winnaar van de afgelopen maand (+7,8%), tegen een achtergrond van bezorgdheid over de inflatie.
  • Wij verwachten een consolidatie van de winsten die de voorbije kwartalen op de aandelenmarkten werden geboekt en een oplaaiende volatiliteit. Een eventuele daling van de koersen kan een gelegenheid zijn om de blootstelling te verhogen.

De financiële markten zijn de maand mei, gekenmerkt door inflatiebezorgdheid, veel beter dan verwacht doorgekomen. 

De meeste beurzen hadden de wind in de rug

De beurzen kregen rugwind van het geruststellende discours van de centrale banken, de statistieken die wijzen op een fors economisch herstel en het positieve nieuws op het gezondheidsfront. Over de hele lijn lieten ze behoorlijke resultaten optekenen en de S&P 500 en Stoxx Europe 600 bereikten zelfs nieuwe historische hoogtepunten na 4 positieve maanden op een rij.

Europa en de groeimarkten haalden de beste maandwinsten binnen en gingen er ruim 2% op vooruit. Wall Street eindigde dan weer met een bescheiden winst van 0,5% en de Nasdaq kreeg zelfs zijn eerste maandverlies sinds oktober vorig jaar te verwerken (-1,5%). 

Goud: de grote winnaar van mei

Op de obligatiemarkten presteerden US Treasury Bonds (+0,3%) beter dan staatsleningen van de eurozone, die op een status quo eindigden. Wel opmerkelijk was dat de Duitse rente op 10 jaar in de loop van de maand een sinds 2 jaar ongezien niveau bereikte. In de meest dynamische segmenten werkten obligaties van groeimarkten in dollar (+1%) zich in de kijker.

Ook de meeste grondstoffen boekten forse vooruitgang. Olie ging op zijn positieve elan door (+4,3% voor het vat WTI), maar goud was de voorbije maand de grote winnaar (+7,8%). Het kwam opnieuw in de gunst bij de beleggers als houvast tegen de aantrekkende inflatie en kende zijn sterkste maandelijkse opstoot sinds juli 2020. 

Inflatievrees blijft spelen

De inflatiebezorgdheid is nog lang niet geweken en zal ongetwijfeld de speculaties blijven voeden over de kalender voor de afbouw van de obligatieaankopen (tapering) en de toekomstige renteverhogingen door de Fed. Ook de voorlopende indicatoren zoals de ISM-index van de verwerkende sector hebben wellicht een plafond bereikt en geven aan dat de groeipiek weldra achter ons zal zijn in de Verenigde Staten (wat nog niet het geval is in Europa). Na de opmerkelijke bedrijfsresultaten van het eerste kwartaal van 2021 valt het te verwachten dat de winstdynamiek zal vertragen en dat ook de winstgroeipiek voorbij is. 

Consolidatie en volatiliteit?

In deze context zien wij weinig elementen die van aard zijn om de beurzen verder te doen klimmen op korte termijn. Vandaar dat wij mikken op een consolidatie van de winsten die tijdens de voorbije kwartalen vergaard zijn. Wellicht zullen de beleggers ook rekening moeten houden met oplaaiende volatiliteit. Een terugval van de koersen of zelfs een beurscorrectie kan echter een gelegenheid zijn om de blootstelling aan aandelen op te trekken. Ons basisscenario blijft dan ook een krachtig wereldwijd herstel, ondersteund door een stimulus zonder voorgaande, en een inflatie weliswaar boven het niveau van voor de crisis, maar op middellange termijn nog steeds onder controle. 

Voorkeur voor Azië binnen de groeilanden

In regionaal opzicht wordt het goede nieuws het best weerspiegeld in de koersen op de Amerikaanse markt. Vermoedelijk zal Europa de komende maanden profiteren van de verwachte versnelling van het cyclische herstel. Dat geldt vooral voor de kleine en middelgrote kapitalisaties, die ideaal geplaatst blijven om te profiteren van de heropening van de economieën. Last but not least blijven wij positief voor de groeimarkten, waar we een inhaalpotentieel zien na een kwakkel jaarbegin, met een uitgesproken voorkeur voor Azië.

Obligaties: schuld in dollar uit de groeilanden geniet de voorkeur

Met een fors economisch herstel en de verwachte inflatiestijging voor de komende maanden blijven de vooruitzichten weinig hoopgevend voor staatsleningen, ook al zullen de volgehouden tussenkomsten van de centrale banken de opwaartse druk op de obligatierente in toom houden.

Bovendien mag het globale uitstaande bedrag van obligaties met een negatief rendement dan al afgenomen zijn sinds vorig jaar, behoorlijke en positieve rendementen halen uit obligaties is een moeilijke zoektocht en impliceert altijd een zekere risicobereidheid, maar ook en vooral selectiviteit.

Naast de investment grade bedrijfsobligaties zijn ook speculatieve obligaties (high yield) interessant gezien de verbeterde fundamentals en de verwachte daling van het aantal wanbetalingen tegen een achtergrond van een conjunctuurverbetering.

Toch herhalen wij onze voorkeur voor obligaties van groeilanden in dollar, die volgens ons het beste rendementpotentieel blijven bieden. Dit segment zal wellicht profiteren van een solide groei en een aantrekkelijk rendementsurplus in verhouding tot de ontwikkelde markten. Bovendien biedt corporate schuld van groeilanden het voordeel van een kortere duration, waardoor de gevoeligheid voor de op middellange termijn verwachte stijging van de US obligatierente beperkter blijft.

Aandelen

Prestaties en prognoses voor de aandelenmarkten

Regio's
Index Wijziging sinds begin dit jaar*
Index
huidig niveau*
Index
vooruitzicht 12M**
Eurozone
EuroStoxx 50 13,7% 4.039,46
4.000
Duitsland
DAX 12,4% 15.421,13
15.700
Europa
Stoxx 600 12,0% 446,76
440
Verenigd Koninkrijk
FTSE100 8,7% 7.022,61 7.100
Zwitserland
SMI 6,2% 11.363,45 11.150
Verenigde Staten
S&P 500 11,9% 4.204,11 4.200
Groeimarkten
MSCI Emerging Markets 6,6% 1.376,21 1.400
Japan
MSCI Japan 6,7% 1180,04
1.200

* Bron : Bloomberg, 31 mei 2021
** Bron : DB Wealth Management, 31 mei 2021

Obligaties

Prestaties van de obligatiemarkten

Regio's Prestatie op 1 maand in lokale munt*
Wijziging sinds begin dit jaar*
Verenigde Staten 0,3% -3,2%
Eurozone 0,0% -3,4%
'Investment Grade'-obligaties EUR
-0,2% -0,9%
High yield obligaties USD
0,3% 2,2%
Obligaties groeilanden in USD
1,0% -1,2%

* Bron : Bloomberg, 31 mei 2021

Grondstoffen

Overzicht van de grondstoffen

Grondstoffen
Return in lokale munt
Wijziging sinds begin dit jaar*
Huidig niveau*
Vooruitzicht 12M**
WTI olie  36,7 %
66,32
63
Goud 0,4 % 
1.906,87 
1,850 
Koper
32,1 % 10.258
10.700

* Bron: Bloomberg, 31 mei 2021
** Bron : DB Wealth Management, 31 mei 2021

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Lees ook

×