Markten

La saga fiscale de l’acquisition scindée

Naar een nieuw tijdperk van economische integratie in de landen van Azië en de Stille Oceaan

17 november 2020 - leestijd 2 min. 50

Geschreven door

David Ghezal

Investment Strategist

Samengevat

  • De tien ASEAN-landen, China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland hebben een Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) ondertekend.
  • Het RCEP zal 's werelds grootste vrijhandelszone (in termen van bbp) creëren. Verwacht wordt dat de regionale toeleveringsketens voor de verwerkende industrie en de zakelijke dienstverlening op de langere termijn hiervan zullen profiteren.

1. Wat is er gebeurd?

Op zondag 15 november hebben 15 landen in de Aziatisch-Pacifische regio een uitgebreide regionale economische partnerschapsovereenkomst (RCEP) ondertekend. Deze groep landen omvat de 10 ASEAN-landen (Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam) en China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland.

De ondertekeningsceremonie vond online plaats en werd gehost door Vietnam, de ASEAN-voorzitter van dit jaar. Het RCEP wordt van kracht na ratificatie door ten minste zes ASEAN- en drie niet-ASEAN-landen.

India valt op door zijn afwezigheid

Het RCEP werd officieel voorgesteld in 2012 en de onderhandelingen zijn formeel gestart in Brunei in 2013. Na bijna 30 onderhandelingsrondes hebben de 15 landen in 2019 aangekondigd dat zij overeenstemming hadden bereikt over alle 20 hoofdstukken van de RCEP-regels die betrekking hebben op de handel in goederen, investeringen, intellectuele-eigendomsrechten, enz. India nam aanvankelijk deel aan de onderhandelingen, maar trok zich in 2019 terug.

2. Wat betekent dit voor beleggers?

De totale bevolking van de 15 landen die bij het RCEP betrokken zijn, bedraagt 2,3 miljard mensen, wat neerkomt op ongeveer 30% van de wereldbevolking. Evenzo bedraagt het gecombineerde bbp van deze landen 25.000 miljard dollar, oftewel ongeveer 29% van het mondiale bbp (gegevens van 2018). Ten slotte bedraagt de waarde van de handel tussen deze landen 10.400 miljard dollar, oftewel ongeveer 27% van de wereldhandel (gegevens van 2018).

De tenuitvoerlegging van het akkoord zou dus de grootste vrijhandelszone ter wereld in termen van bbp-grootte creëren, en zou groter zijn dan de huidige Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA). Het bbp van de RCEP-leden is ook groter dan dat van de vrijhandelszone van de Europese Unie.

Aanzienlijke verlaging van de handelstarieven

Hoewel de volledige details niet zijn gepubliceerd, wordt verwacht dat dit akkoord zal leiden tot een aanzienlijke verlaging van de handelstarieven in de regio. De landen die lid zijn van het RCEP zijn inderdaad overeengekomen om de tarieven voor 90 procent van de verhandelde goederen af te schaffen, maar met een overgangsperiode van enkele jaren.

Wij zijn van mening dat deze overeenkomst het potentieel heeft om een nieuw tijdperk van economische integratie in de Aziatisch-Pacifische regio in te luiden. Zowel de belangrijkste ontwikkelde landen als vele ontwikkelingslanden in de regio nemen deel aan dit akkoord. Het is een alomvattende overeenkomst die betrekking heeft op de afschaffing van tarieven, de bevordering van investeringen en het vergemakkelijken van grensoverschrijdende bedrijfsactiviteiten.

Naar één enkele Aziatisch-Pacifische markt

Er zijn al enkele vrijhandelsovereenkomsten in de regio, zoals de ASEAN-China en de ASEAN-Zuid-Koreaanse vrijhandelszone. Het RCEP breidt de bestaande overeenkomsten uit en heeft tot doel een interne markt in de hele Aziatisch-Pacifische regio tot stand te brengen. Met name creëert het RCEP ook een tot nu toe onbestaand vrijhandelsakkoord tussen China en Japan, de tweede en derde grootste economie ter wereld.

Volgens het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie zou het RCEP ertoe kunnen leiden dat 86% van de Japanse goederenuitvoer naar China tariefvrij is, vergeleken met de huidige 8%. Een verlaging van de tarieven in het kader van het partnerschap zou daarom waarschijnlijk leiden tot sterkere handelsbetrekkingen tussen China en Japan.

Beperkte impact op korte termijn, maar kansen op lange termijn

De ondertekening van het RCEP is slechts de eerste stap naar de volledige uitvoering ervan. Wij zijn van mening dat de impact op de aandelenmarkten op korte termijn beperkt zou kunnen zijn. Op langere termijn zal het RCEP echter waarschijnlijk ten goede komen aan de economieën van de regio als geheel.

Wij zijn met name van mening dat de toeleveringsketens van de verwerkende industrie en de zakelijke dienstverlening zouden kunnen profiteren van lagere tarieven en een gemakkelijkere toegang tot de markt.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.


Deel dit artikel

Lees ook

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Waarom u door groen te beleggen 27 x meer impact kan hebben

Waarom u door groen te beleggen 27 x meer impact kan hebben

Waarom u door groen te beleggen 27 x meer impact kan hebben

13 november 2020 - leestijd 3 min. 20

13 november 2020 - leestijd 3 min. 20

13 november 2020 - leestijd 3 min. 20

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Biden op weg naar presidentschap. Op welke sectoren focussen?

Biden op weg naar presidentschap. Op welke sectoren focussen?

Biden op weg naar presidentschap. Op welke sectoren focussen?

09 november 2020 - leestijd 4 min.

09 november 2020 - leestijd 4 min.

09 november 2020 - leestijd 4 min.

×